Avocado cu ou ochi si paine prajita

Micul dejun, dupa recomandarile nutritionistilor, ar trebui sa fie masa de baza a oricaruia dintre noi care pleaca dis de dimineata la serviciu. Nu mai vorbesc de cei care pleaca la camp cu noaptea in cap, sa traga din greu la muncile agricole.

Desigur, dupa intensitatea muncii din ziua respectiva se serveste si micul dejun, cu mai multe calorii sau cu mai putine calorii ! Pentru munca de birou, langa nelipsita cafea neagra/ ceai din plante, se serveste un sandwich cu ceva sau un corn cu magiun/ dulceata.

Taranul cand pleaca dimineata de acasa la camp serveste la micul dejun niste slanina afumata cu ceapa/ usturoi ca sa mearga litra de tuica/ palinca, un castron adanc cu ciorba acra si o ciusca de ardei iute (sa-l arda la limba si sa-si faca pofta de mancare), iar la felul doi o mancare cu ceva afumatura si cartofi, varza sau fasole.

Lucratorii din fabrici si uzine, invatati sa lucreze in schimburi, dimineata inainte de a lua trenul/ autobuzul spre serviciu se multumesc cu ceva mai frugal, gen o omleta langa o ceasca de ceai din plante. Acestia nu uita sa-si ia un pachetel in geanta pentru gustarea de la ora 12.

Ce retete pregatim in familie ?

In familie pregatim retete pentru toate categoriile sus amintite, dupa cum au fost/ sunt sau vor fi pofticiosi, gurmeti si gurmanzi. Cum altfel sa procedezi, cand se pune stomacul la cale si se batatoresc bazele plecarii de acasa spre serviciu ?!

Pregatim niste aperitive/ mic dejun, consistenterulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat, mic dejun cu chifle umplute, la cuptor; lipie umpluta cu te miri ce, coapta pe plita; ciolan si urechi de porc, afumate, fierte in zeama de varza; bagheta umpluta cu te miri ce, chifle umplute cu te miri ce, la cuptor.

Painea prajita este de multe ori baza unor preparate pentru micul dejun – tartine cu peste afumat si unt, gratineuri la cuptor, ochiuri cu cascaval afumat si paine prajita, paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita, pateu din ficat de curcan cu paine prajita, paine prajita cu sunca, ceapa si boia, ciuperci trase in unt servite pe paine prajita.

Din retetarul familiei nu pot lipsi cateva sofisticanii culinare, servite cand se ia un mic dejun cald, in familie, de regula la sarbatorile religioase si la aniversari – ciuperci umplute cu carne afumata, la cuptor; ciuperci invelite in costita afumata, la cuptor; ardei capia copti, pane’; ardei picanti, umpluti cu branza, trasi in ulei de masline; pane’ de nane, mic dejun cald, cu oua de prepelita, somon si branza de capra; ciuperci umplute si gratinate, ficatei, lapti si grasime de stiuca pe paine prajita.

Omletele ocupa un rol important in retetarul familiei mele ! Cand servim micul dejun in familie, in timpul saptamanii, pregatim omlete cu porcarele (pregatite in noiembrie-decembrie, familie, pentru sarbatorile Craciunului) si alte ingrediente – omleta cu porcarele, ceapa si usturoi verde, omleta cu porcarele, simpla; omleta cu porcarele si ciuperci, prajina cu porcarele, la cuptor.

Pregatim si omlete mai sofisticate, specialitati servite la micul dejun in zile de sarbatoare – omleta cu creier si ciuperci, omleta cu creier de porc, la cuptor; omleta cu ficat de gasca, omleta cu carnati si ciuperci, omleta nemteasca, omleta cu creier, cartofi noi si cascaval.

Sa citesti si sa te inspiri de la altii, dar sa vii si cu ceva idei proprii nu se zice ca te dai drept autor, mai ales daca recunosti !

Am citit pe internet ca populatia de pe malurile Marii Mediterane nu au probleme cu afectiuni ale inimii pentru ca din retetarul familiilor lor nu lipseste uleiul de masline, citricele, avocado, rosii, branza de capra, frunze de busuioc. Se lua in calcul si statul la soare in briza marii.

Plecand de la aceste ingrediente am cautat pe internet retete de-ale lor si am incercat sa le adaptez „cerintelor” familiei mele, aplicand cateva idei proprii. Rezultatul pare a fi incurajator, motiv pentru care voi insista in continuare.

Avocado cu ou ochi si paine prajita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: avocado, oua de gaina, proaspete; branza de capra, sare grunjoasa, rosii chery, piper boabe, ulei de masline extravirgin/ unt proaspat, felii de paine neagra/ paine integrala.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Cum alegem fructul de avocado ?

Trebuie sa fiu sincer – mi-au trebuit cateva incercari (in general, nu pentru aceasta reteta) pana sa folosesc un avocado care sa fie bun la gust. Alegeam un fruct foarte tare sau chiar prea moale, nu neaparat verde, necopt/ prea copt si il foloseam imediat. Gustul acelor fructe, de inceput/ de cumparator novice (amar, iti face gura punga) ma facea sa regret banii dati pe ele.

Ulterior am aflat ca fructul cand il cumperi trebuie sa fie verde, cat mai tare si lasat cateva zile la temperatura camerei, sa se coaca bine, fara a se muia, insa, doar cat sa fie la codita, usor moale.

Ingredients

  • fruct de avocado,
  • branza de capra,
  • oua de gaina,
  • paine neagra/ paine integrala,
  • rosii chery.

Pregatirea preparatului pentru coacere.

Fructul de avocado se taie in 2 jumatati folosind un cutit bine ascutit. Nu se curata de coaja. Samburele fructului se scoate infigand lama cutitului in acesta si rasucind usor cutitul. Procedand asfel, nu se rupe fructul si samburele se scoate usor.

In locasul samburelui, in fiecare jumatate de fruct se pune cate un oua de gaina, scos din coaja.

Alternativa ! Daca in reteta se folosesc oua de prepelita se pot pune 2-3 oua scoase din coaja.

Peste oua se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Deasupra se imprastie branza de capra data pe razatoarea mica.

Jumatatile de avocado gata pregatite se aseaza intr-o tava de copt care se introduce in cuptorul incins al aragazului.

Avocado pregatit pentru coacere in cuptorul incins al aragazului.

Coacerea preparatului.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coacerea dureaza pana se topeste branza de capra si se moaie putin fructul la exterior.

Avocado cu ou ochi si paine prajita – preparatl este gata,

Pregatire paine prajita.

Se folosesc felii mari de paine neagra/ paine integrala, groase de 1 cm sau cat sa incapa in prajitor.

Nu va impacientati ! Daca nu avem prajitor de paine in dotarea bucatariei apelam cu incredere la cuptorul aragazului. Feliile de paine se ung cu putin unt proaspat sau se picura ulei de masline extravirgin si se pun intr-o tava de copt, in cuptorul aragazului, in timp ce se coace restul preparatului.

Directions

  1. Fructul de avocado se taie in 2 jumatati.
  2. In fiecare jumatate de fruct se pune cate un ou de gaina scos din coaja.
  3. Pe ou se pune sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Deasupra se adauga branza de capra data pe razatoarea mica.
  4. Jumatatile de fruct de avocado pregatite pentru coacere se aseaza intr-o tava de copt care se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
  5. Coacerea preparatului este finalizata cand branza de capra aproape ca s-a topit si coaja fructului este moale.
  6. Se prajesc felii de paine neagra/ paine integrala, in prajitorul de paine.
  7. Preparatul se serveste cu paine prajita si rosii chery.

Secret bine pastrat ! Pentru pofticiosi, feliile de paine prajita, imediat ce au fost scoase din cuptorul aragazului se freaca cu un catel de usturoi. Servind astfel painea prajita muiata in galbenusul aburind al oului de gaina, gustul preparatului va fi deosebit, incarcat si cu savoare olteneasca nu numai cu savoare mediteraniana.

Preparatul final se serveste cu rosii schery si paine prajita.

Avocado cu ou ochi si paine prajita – preparatul este gata servit.

De-ale bucatarilor amatori ! Nu este nicio greseala daca rosiile schery se vor coace putin impreuna cu restul preparatului in aceeasi tava de copt pana se rumenesc putin. Pe rosii se poate picura ulei de masline extravirgin si se decoreaza cu frunze de busuioc verde.

Acest preparat se poate servi si ca aperitiv intr-o zi de sarbatoare.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incep sa ma conving ca retele mediteraniene merita a fi avute in vedere. Branza de capra chiar daca nu este agreata de toata lumea merita sa fie pe masa, dimineata si chiar seara. In special daca branza este servita alaturi de rosii de-ale noastre, din alea mari care indoiau lujerul cand se coceau de trebuiau pusi araci la fiecare tufa de rosii.

Bunica mea avea in gradina casei astfel de rosii enorme. Este adevarat ca le bibilea toata vara pana se coceau. Daca intrebi precupetele unde sunt rosiile acelea se uita cam chioras la tine si intr-un final iti spun ca nu sunt productive. Incerci sa le spui ca sunt insa gustoase, desi gustul nu tine loc de lei. Cand gasesti pe la cate o babuta, prin coltul pietii, 2-3 rosii din acelea, care au impreuna cel putin 2 Kg trebuie sa te consideri fericit si norocos in acea zi. Pretul este undeva pe la 8-9 lei/ Kg la sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*