Delicateturile/ delicatesele sau “mofturile culinare” nu as zice ca sunt specialitati de fiecare zi, sa le faci in casa sau chiar intr-un local cu steif culinar (hai … folosesc si cuvinte din “jargonul” domnesc).
Reteta de azi, prin amestecul de ingrediente cu gust diferit (dulce, iute, sarat) si leguma din gradina de zarzavat a olteanului neaos isi revendica statutul de delicatesa, cel putin in viziunea mea culinara.
Ingrediente de trebuinta in reteta: branza dulce si branza sarata, cascaval afumat, praz, carnati picanti, oua proaspete, unt proaspat, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, pesmet, marar si patrunjel verde.
Se face un amestec din branza dulce si telemea de vaca (data pe razatoarea mare). In amestec se inglobeaza un ou de gaina, proaspat.
Vasul de copt se unge cu unt proaspat/ ulei de masline/ amestec de unt si ulei de masline si se tapeteaza cu pesmet.
Ingrediente pentru budinca cu branza, praz si carnati picanti.
Mare atentie la iuteala ! Carnatii picanti (cu iuteala nu este de glumit, chiar daca putina iuteala face bine la sanatate, dupa cum ar spune nutritionistul) se taie bucati mai mari/ felii ceva mai subtiri/ bucati marunte, dupa gustul si preferintele gospodinei (conteaza insa, destul de mult si “interesul culinar” al gurmanzilor care se vor regasi in jurul mesei).
Carnatii picanti se unduiesc in ulei de masline bine incins (sa sfaraie cand se adauga in tigaie), la foc mare, folosind o tigaie cu margini inalte (preventie – sa nu sara grasimea prin bucatarie, te scapa de “reprosurile” consoartei si chiar te scuteste de a da cu mopul pe parchet/ mozaic/ gresie din bucatarie).
Carnatii nu trebuie sa fie prajiti pana devin crocanti ! Uleiul va deveni picant prin prajirea carnatilor, iar gustul iute din boiaua de ardei folosita in carnati de catre producator, se va regasi cu brio in lichiul pentru prajeala.
Prazul se taie in rondele si se caleste intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline, doar atat cat sa se moaie.
Prazul calit se asezoneaza cu putin sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat (fara a se exagera, are destula sare branza telemea de vaca si iuteala carnatul picant).
Intr-un castron ceva mai mare se amesteca branza, oul, prazul calit (se foloseste tot amestecul de prajire), carnatii picanti unduiti (se foloseste tot amestecul lichid in care s-au calit sau doar partial, daca iuteala este prea pregnanta) si verdeata tocata marunt.
Amestecul de ingrediente se pune in vasul de copt, tapetat cu pesmet. Deasupra se presara cateva firisoare de pesmet si se adauga cascaval afumat, dat pe razatoarea mare.
Nu este nicio greseala daca se mai adauga deasupra si oua de gaina batute cu furculita sau cu telul. Preparatul va fi mai crocant si frumos rumenit.
Vasul termorezistent se pune pe o tava din inox (in timpul coacerii, amestecul de ingrediente se umfla, poate da peste marginile vasului de copt si “scandalul” cu consoarta – iarasi ai facut mizerie in cuptor, este deja pornit).
Tava cu vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru cca. 30 de minute.
Cat timp dureaza coacerea ? Coacerea preparatului se urmareste prin geamul cuptorului de la aragaz. Fiecare gospodina are modul sau, de regula la ochi, de a urmari rumenirea unui preparat. Incercarile cu paiul de la matura (asa cum faceau mamele si bunicile noastre) se mai recomada doar prin cartile de bucate si prin emisiunile de profil ceva mai simandicoase. Tinerele gospodine pot apela cu increderere la testul cu paiul.
Preparatul gata scos din cuptor se lasa, cateva minute, sa se odihneasca, timp in care “mustul” va fi absorbit de catre preparat, apoi preparatul poate fi taiat folosind un cutit bine ascutit.
Lipseste ceva acru, motiv pentru care budinca se serveste calda, ca aperitiv, cu muraturi asortate in otet.
Fiind vorba de un aperitiv cald, se serveste cu un paharel de tuica de pruna, alaturi.
Preparatul, destul de consistent poate fi servit cu incredere, ca fel principal, la pranz sau unic fel, la cina.
Numai pentru gurmetii profesionisti ! Pentru a stimpara din iuteala preparatului, nu este doar ceva deosebit din punct de vedere culinar, daca felia de budinca se serveste pe farfurie cu o lingura de iaurt gras in care s-a amestecat putina verdeata – marar si ceapa verde (in loc de muraturi in otet), pusa deasupra.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am vazut/ citit si eu pe la bucatari consacrati (fara a avea pretentia ca fac parte din randul acestora, dar ma descurc la manuirea cratitelor si a tingirilor) cum sta treaba cu gusturile (acru, sarat, dulce, amar, iute) si am grija sa le combin in asa fel incat sa nu exagerez in nicio directie.