Buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii, cu legume, la cuptor

Dupa cum spuneam si cu alte ocazii, timpul necesar scrierii unei retete, de cele mai multe ori este mai pretios decat pregatirea retetei in sine. Nu este vorba numai de timp ca atare, dar si de cautarea cuvintelor potrivite si a pozelor prin arhiva (propria arhiva fiind de altfel, destul de bine organizata, cu poze grupate eficient), apoi asezarea pozelor in textul care se scrie.

Pe masura ce scriu, amintirile ma podidesc si imi este greu sa le ignor ! De multe ori, sirul amintirilor ma conduce la documentele casei si spre albumele cu poze sau initiez discutii cu sotia si copiii mei (daca sunt prin apropiere). Si nu in ultimul rand, incerc sa-i explic nepotelului meu cine sunt cei care apar in poze sau ce reprezinta hartia pe care o citesc.

Tiparele fac parte din scrieri, cum altfel ?! Vrand, nevrand, in mod special, mi-am creat un tipic de scriere a unei retete si nu vreau sa il schimb. De ce ? Nu vreau sa copiez pe nimeni si incerc (cu speranta ca si reusesc), sa vin cu cat mai multe idei proprii. Daca deranjeaza pe cineva cum scriu, persoana poate sa renunte a mai citi. Nu-i bai.

Sursele mele de inspiratie (mostenire de familie) nu par a se epuiza. Nu am abordat inca, in mod serios retetele de dulciuri (propria rabdare de a cantari ingredientele, bat-o vina), nenumarate de altfel. Ori de cate ori am ocazia si imi rasfoiesc sursele de inspiratie, gasesc noi si noi retete (de cele mai multe ori sumar scrise, lasand loc pentru propria indemanare), imi propun sa le dezvolt si sa le pregatesc, de ce nu, in stil propriu.

Ce si cum cumpar ingredientele necesare in retete ?! Nu cumpar carne sau peste, ceea ce gasesc in galantare, ci doar ceea ce imi place cum arata si care in plus, imi mai da si ideea de a pregati un anume preparat. Carnea o prefer proaspata, cel mult refrigerata. Pestele il prefer pe cel proaspat si in sezon, neaparat, din cel cu icre. Cumpar mai mult, bucata intreaga de carne sau un peste intreg. Prefer sa transez carne sau peste si surplusul sa il congelez rapid. Etichetarea produsului pe care il congelez este obligatorie.

Legumele necesare pentru garnituri (le prefer cat mai proaspete si sa aiba gust, deci din cele de sezon) le stabilesc ulterior cumpararii carnii sau pestelui, rareori stocand unumite sortimente. Prefer sa-mi pregatesc pe cat posibil, legumele preferate, necesare in retetele mele, prin conservare sau congelare rapida, in toamna. Pentru a nu bloca propriul congelator apelez uneori la legume congelate rapid, gasite prin market, verificate si pe care le-am agreat.

Din retetarul familiei mele ! Bucata de carne cumparata intreaga, o folosim la gatit, de cele mai multe ori, pentru a pregati o friptura solicitata de pofticiosii familiei, la aniversari sau sarbatori religioase.

Pregatim iepure intreg – iepure cu praz, masline si pilaf bulgaresc de orez, iepure crescut in curte pregatit la cuptor, iepure cu legume in sos de vin.

Curcanul este bine primit – curcan macerat in iaurt cu condimente si apoi copt, pulpa de curcan si carnati proaspeti de porc, cu porumb, la cuptor; curcanul de Craciun reteta preferata a mamei mele.

Nu ocolim pasarea de curte (gaina, gasca, rata), pregatite intregi – gaina de curte inabusita in vin, gaina intreaga fiarta si apoi coapta, cu cartofi si carnati afumati; rata cu portocale, gasca cu portocale, rasol din gaina de curte, gaina coapta ca la test.

Puiul pregatit intreg nu poate lipsi din retetarul familiei – pui intreg cu unt si turmeric la cuptor, pui intreg pe sticla, la cuptor, cu varza noua calita; pui copt pe sticla cu amestec mexican de legume la tigaie, pui la gratar cu varza noua calita, pui intreg cu legume, ciuperci si turmeric, la cuptor; pui la rotisor cu cartofi copti.

Pulpa/ antricotul de vitel sunt fripturi preferate – pulpa de vitel pe gratar, in cuptor, cu cartofi copti si gratinati; antricot de vitel inabusit in bere, cu legume, la cuptor; pulpa de vitel in crusta de condimente, pulpa de vitel macerata inabusita in vin; buture de vitel in vasul roman.

Carnea de porc nu are cum sa lipseasca din retetarul familiei – spata de porc in sos de vin, la cuptor, cu cipsuri de cartofi; jambon de porc cu sorici si cartofi, la cuptor; muschi de porc cu ciuperci si cartofi, la tava; purcelul de Craciun.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 12

Buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii, cu legume, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un buture (bucata din pulpa de porc cu putina grasime si chiar sorici, pe margine), legumele preferate – cartofi noi, vinete, ceapa, usturoi, dovlecei, praz, morcovi plus ardei capia gata copti, congelati, pasta de rosii si ardei capia, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de masline extravirgin, lamaie, portocala, otet de orez.

Feliere buture de porc, macerare in pasta de rosii si ardei capia.

Se cumpara o bucata din pulpa de porc cu strat subtire de grasime pe margine si chiar cu sorici (de preferat parlit) la 1,5-2,0 Kg. Se poate folosi o bucata din cotlet de porc fara os sau chiar o bucata din ceafa de porc fara os.

Bucata de carne se feliaza subtire (1,5-2,0 cm grosime) folosind un cutit bine ascutit.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 1

Felii din buture de porc cu putin grasime pe margine si sorici oparit.

Pentru macerare se pregateste intr-o punga din plastic alimentar (de preferat din cele cu fermoar), un amestec de pasta de rosii si ardei capia, ulei de masline extravirgin, mustar (pasta si/ sau cu boabe), cimbru uscat, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie, zeama de portocala si/ sau otet de orez.

Bucatile de carne se introduc in punga din plastic. Se inchide punga cu fermoarul sau se leaga cu o sfoara de bucatarie. Se palpeaza punga pentru ca maceratul sa adere la carnea de porc.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 2 1

Felii din buturele de porc puse la macerat intr-o punga din plastic alimentar.

Punga cu carne si amestec de macerare se pastreaza la rece, in frigider, de seara pana dimineata. Daca se poate pastra mai mult timp, cu atat mai bine. Periodic, se palpeaza punga cu carne si amestec de macerare.

Ingrediente

  • buture din carne de porc,

  • legume preferate,

  • lamaie, portocala,

  • otet de orez.

  • cimbru uscat.

Pregatire legume in vederea coacerii in cuptorul electric al aragazului.

Pentru garnitura (doar inainte de a pune tavile cu carne si legume in cuptorul aragazului electric pentru coacere), se pregateste tava cu legumele preferate.

Vinetele se decojesc partial si se taie felii groase de 1,5 cm.

Dovleceii se curata sau nu de coaja si se taie rondele subtiri de 1,5 cm grosime.

Morcovii curatati de coaja se taie rondele subtiri de 1 cm grosime.

Se curata de coaja, ceapa mica, intreaga si catei de usturoi.

O bucata de praz (doar partea alba) se feliaza rondele de 1 cm grosime.

Cartofii noi se curata de coaja, se spala si se taie in patru daca sunt mai mari sau se lasa intregi daca sunt mici.

Se foloseste ardei capia copt care se feliaza subtire la 1,5 cm grosime.

Legumele (fara ardeiul copt care se va adauga ulterior, dupa coacerea celorlalte legume) se pun intr-o tava de copt si se amesteca cu ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura zeama de lamaie si/ sau otet de orez.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 4 1

Legume asezonate asezate in tava de copt.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Feliere buture de porc, macerare in pasta de rosii si ardei capia.
  • Pregatire legume in vederea coacerii in cuptorul electric al aragazului.
  • Coacerea carnii de porc macerate si a legumelor in cuptorul electric al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.
  • Muraturi in otet, salata de sezon si/ sau mujdei de usturoi verde care se servesc la acest preparat.

Coacerea carnii de porc macerate si a legumelor in cuptorul electric al aragazului.

Carnea de porc macerata se aseaza intr-o tava de copt. Maceratul din punga se adauga peste carne in tava de copt.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 3

Carnea de porc gata macerata s-a pus in tava de copt impreuna cu lichidul de macerare.

Se incalzeste cuptorul electric al aragazului la 180 de grade C folosind programul de coacere cu incalzire de jos si de sus fara ventilator.

Tavile de copt se introduc in cuptorul electric al aragazului – tava cu carne pe treapta a 2-a, tava cu legume pe treapta 3-a a cuptorului electric al aragazului.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 5

Tavile de copt s-au introdus in cuptorul electric al aragazului gata incalzit.

Se urmareste coacerea preparatului prin geamul de la cuptorul aragazului.

In timp, lichidul din tava cu carne se evapora, iar carnea incepe sa se rumeneasca. Nu ne dorim ca lichidul sa sece complet si carnea sa nu fie gata coapta.

Secretul gospodinei ! Se poate intampla ca incalzirea cuptorului sa fie prea mare. Ca lichid de completare, dupa caz, se pot adauga in stropi, amestec de vin alb, sec si apa. Nu recomand aceasta metoda. Preventiv, se poate pastra din lichidul de macerare si sa se adauge la nevoie.

In tava cu legume, acestea incep sa se rumeneasca, treptat.

Periodic, in cele 2 tavi se amesteca folosind lingura/ spumiera de bucatarie.

Cand legumele sunt aproape gata, in tava de copt legume se adauga fasiile de ardei copt, inghetate.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 10

Carnea este rumenita, legumele sunt moi, s-a adaugat ardeiul copt care se dezgheata.

Secret bine pastrat ! Cand se adauga fasiile de ardei copt, se amesteca in tava de copt pentru ca ardeiul copt sa se dezghete. Tava cu legume nu mai trebuie pusa in aragaz decat dupa oprirea cuptorului electric.

Bine de stiut ! Dupa oprirea cuptorului electric al aragazului, tavile se mai pot lasa in cuptor cateva minute pana la servirea preparatului. Carnea va continua sa se rumeneasca, iar legumele se pot coace prea mult.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul nostru se serveste cald, pe farfurii preincalzite. Nu ne dorim o carne cu grasime, sleita si legume reci.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 11

Buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii, cu legume, la cuptor – preparatul este gata servit.

Muraturi in otet, salata de sezon si/ sau mujdei de usturoi verde care se servesc la acest preparat.

In timpul coacerii preparatului avem suficient timp pentru a scoate din camara muraturi conservate in otet.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 6

Castraveti si ardei capia conservati in otet.

La acest preparat se serveste mujdei de usturoi verde.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 8

Mujdei de usturoi verde, cu marar si patrunjel verde.

Daca nu mai avem prin camara muraturi in otet, se poate servi o salata de sezon.

buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii cu legume la cuptor 13

Salata de varza noua, ridichi de luna, castraveti, ceapa si usturoi verde, leurda, ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.

La acest preparat merge de minune un pahar cu bere neagra, rece sau un pahar cu vinul casei din smochine.

pahar cu bere neagra

Pahar cu bere neagra.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Verdeturile de primavara populeaza tarabele prin piete. Nu le ratati. Leurda nu trebuie sa lipseasca din salate, este o adevarata doctorie naturala. O salata de sezon este potrivita pentru orice friptura. Incercati acest preparat si nu veti regreta.

2 Comments

  1. Mi-ar placea sa vad din cand in cand si parerea dv vis a vis de diverse produse din comert. Ex cel mai bun pateu sau conserva de peste sau smantana etc.
    Felicitari, oricum, pentru ce faceti aici!

    • Gigi Popa

      Pe blog gasiti retete pentru marinata de peste (scrumbie de Dunare, crap, caras, etc.) si pentru pateu din ficat frecat cu unt. De asemenea, gasiti reteta pentru suc de rosii, pasta de rosii, etc. Astel de ingrediente imi place sa le prepar singur pentru familia mea. Rareori spre deloc, cumpar din market.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*