Bunicii nostrii gateau in vase de ceramica, mai de voie mai de nevoie, in conditiile in care vasele emailate erau rare prin comert si scumpe, vasele din inox si cele termorezistente, din sticla nu aparusera pe piata, iar vechile tuciuri din fonta (aflate in toate gospodariile) fiind grele, nu erau prea usor de manevrat. Vasele teflonate si cele cu strat de ceramica aplicata peste aluminiu sau fonta au aparut de curand.
Atat de folosite erau aceste vase din ceramica, in gospodarie, incat stratul de fum prins de lut le schimba deja aspectul, cu mult inainte ca gospodina sa renunte la ele, definitiv, in bucatarie si sa le transforme in vase (de multe ori ciobite) puse cu apa de baut pentru pasarile din curtea casei. Spargerea unuia dintre vasele de ceramica putea fi o mica tragedie gosodareasca, fiind greu de inlocuit, chiar daca olaritul era o meserie destul de profitabila, care nu ajunsese sa se transforme in olaritul de astazi, pentru artizanat.
Intotdeauna mi-a placut sa bucataresc in vase din ceramica arsa in cuptor de catre olar, in vase din ceramica tip vasul roman sau in vase de portelan. Preparatele mi se par mult mai gustoase, carnea si legumele nu se prind de fundul vasului si nu in ultimul rand, vasele folosite “ies usor la lumina”, dupa folosire, cu apa calda si putin detergent. Chiar daca vasele din ceramica isi pierd in timp din aspect, prinzand deseori o tenta de fum, tot vor ramane vase utile pentru orice gospodina.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un buture de vitel (partea de la pulpa din spate, cu os si carne mai multa, nu transata din scurt ca la rasol) la vreo 2 Kg, cartofi (de preferat cartofi noi), radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ceapa rosie si ceapa verde, catei de usturoi, ulei de floarea soarelui, piper boabe, mustar boabe, enibahar, coriandru, sare grunjoasa, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, vin de coacaze rosii, salata verde, zeama de lamaie.
Buturele de vitel se spala in cateva ape reci si se curata de pielite. Se impaneaza cu cativa catei de usturoi, folosind un cutit cu varf ascutit pentru a face gaura in care se indeasa usturoiul.

Carnea stropita cu ulei de floarea soarelui si palpata pentru a o unge uniform, sarata si piperata, se aseaza in capacul cu nervuri din componenta vasului roman, impreuna cu legume, boabe de piper, mustar, enibahar si coriandru, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin. Carnea se stropeste cu vin din coacaze rosii.
Foarte important ! Cele 2 capace din care este format vasul roman din ceramica, se umplu cca. 2/3 cu apa rece si se lasa minim 30 de minute, sa intre apa prin porii argilei. In timpul coacerii, apa se va vaporiza si prepararea carnii si a legumeleor se va face la abur. Daca nu se tine cu apa, inainte de utilizare, exista riscul ca in timpul coacerii, vasul sa se sparga si paguba va fi dubla/ chiar tripla: ramai fara o “scula” utila in bucatarie, faci mizerie in cuptorul aragaz si bombanelile consoartei te vor urmari multe zile.
Se pune celalalt capac al vasului roman peste capacul cu nervuri. Vasul se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 2,5 – 3 ore.

In timpul coacerii nu se umbla la aragaz. Cand s-a scurs timpul de coacere, se stinge cuptorul aragazului si se mai lasa vasul in cuptor pentru 0,5 ore, timp in care carnea se va raci usor, in aburi, redevenind mustoasa si foarte frageda.

La deschiderea vasul roman, carnea se va desprinde usor de pe os, putandu-se scoate aproape intreaga, indepartand osul prin folosirea unui cutit cu vraf ascutit si care taie bine, pentru a nu “frunzari” carnea.
Dati navala, nu ezitati. Miroasele care va inconjoara, va imping de la spate ! Gurmetii profesionisti vor prefera cu siguranta, ca sa vada in farfurie tocmai “franjuri” de carne (se fac usor,manevrand 2 furculite, in loc de furculita si cutit bine ascutit), cu legume intregi, acoperite cu deliciosul sos din carne si legume. Parfumul vinului de coacaze rosii se va raspandi in toata bucataria, gadilandu-va narile, placut.
Preparatul se serveste cu cartofi prajiti in tuci, in untura de porc. Cartofii prajiti, crocanti, se pun pe hartie absorbanta pentru a se indeparta surplusul de grasime.

Pe farfuria incalzita (grasimea din saul de vitel, se intareste la contact cu farfuria rece) se pun cartofi prajiti, foi de salata verde (stropita cu zeama de lamaie), legume coapte, felii de carne si sos, din belsug. Carnea de vitel se invioreaza cu cateva picaturi de zeama de lamaie.
Gurmanzii de meserie nu vor rezista ispitei de a muia cu paine calda in sosul delicios.

Nu este nicio greseala gata gospodina va pune pe masa mustar putin picant si/ sau hrean proaspat ras. Multi prefera carnea fiarta/ coapta, servita cu hrean sau cu mustar.
Am uitat ceva ?! Un paharel mic cu vin din coacaze rosii va face festinul de neuitat.

Ce-i cu paharele acestea ? Vinul de coacaze este puternic vitaminizat, motiv pentru care tensiunea o poate lua razna. Fiecare pofticios alege paharelul caruia crede ca ii poate face fata.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu va fie teama, sa incercati preparate de-ale noastre, romanesti, chiar daca uneori va ia mai mult timp, sa stati prin bucatarie. Savoarea deosebita a acestor preparate va fi hotaratoare in alegerile voastre care vor urma.