Cap si spata de purcel, la cuptor

Un purcel de vreo 40-50 de Kg, cumparat intreg, pentru a face preparate traditionale de Craciun, este nimerit pentru o friptura la cuptor, ceva mai deosebita, in sensul ca va iesi frageda si crocanta, ca si cum ai pune la tava, un purcel de lapte.

Daca nu vrei sa prepari toba si caltabosi in casa, faci doar carnati, cateva sunculite si bucati de carne macra, pe care sa le afumi, capatana purcelului impreuna cu o bucata zdravana din carnea de la o pulpa din spate si cu ceva muschi, le poti folosi pentru a prepara friptura de la masa de Craciun.

Secret de sezon ! Cum comerciantii actuali prefera sa taie porcul si sa-l opareasca, in loc sa-l parleasca, din motive pe care personal nu le inteleg, capatana purcelului trebuie parlita bine, pe flacara aragazului, “barbierit” apoi soriciul, cu un cutit bine ascutit si spalat in cateva ape caldute.      🙁

Se lasa capatana purcelului, la scurs, de apa, intr-o sita.

Apropo ! Am gasit sorici de porc, parlit, la “cel mai bun pret” de pe piata – 68 lei/ Kg. Ati citit bine. Nu stiu daca cel care a pus pretul poate sa faca deosebirea dintre carnea de porc si sturioni sau icre de Manciuria.      😛       Nu-i totusi de ras, este chiar de plans, daca soriciul de porc, parlit, asa cum stim ca faceau batranii nostri, a devenit mai ceva decat o delicatesa, recunoscuta ca atare.

Capatana purcelului, impreuna cu bucata de spata, intreaga, se aseaza intr-o tava. Se unge carnea si capatana, cu putina grasime de porc, topita si se palpeaza (cu placere culinara si intelegere pentru animalul sacrificat), pentru a fi carnea, cat mai frageda. Se toarna in tava o cana de vin rosu, sec, indoita cu apa. Se adauga 2 capatani intregi de usturoi, necuratat, crengute de cimbru si de rozmarin, foi de dafin si piper boabe.

Mic secret ! Capatanile de usturoi, copt, se vor curata si zdrobi, ulterior, in sosul de la friptura, care va fi folosit pentru a cali varza murata.

Se acopera tava cu carne, cu o folie de staniol si se introduce in cuptorul incins, la foc potrivit, pentru vreo 3 ore. Din cand in cand, cu atentie sa nu sara lichidul fierbinte, pe maini, se scoate tava din cuptor, folosind manusi de bucatarie, se scoate staniolul si se verifica daca a secat lichidul. Daca este nevoie, se adauga un amestec de vin-apa, in proportie 1:1, dat in fiert. Amestecul firbinte se toarna peste friptura.

A nu se uita ! Sosul din tava se ia cu un polonic si se toarna peste friptura, pentru a iesi crocanta si cu soriciul moale. Operatia se repeta de 3-4 ori, in cele 3 ore cat sta carnea la cuptor.

Cand carnea musteste si soriciul este moale, se ia folia de staniol si se mai lasa friptura, la cuptor, pentru a se rumeni, cca. 30 de minute.

Esential ! Tava cu carne, se scoate din cuptor, se acopera cu foaia de staniol si sa lasa sa se odihneasca, 30 de minute, timp in care carnea redevine suculenta.

Tine tot de traditie ! Cand toti membrii familiei sunt asezati la masa si gospodina prezinta meniul, se pot face glumite.      🙂      Se pune pe masa, platoul cu carne, cu ratul purcelului indreptat spre cel care a facut nazbatii, in ultimele zile. Poate fi o mica “razbunare” a gospodinei, pentru cel avizat, mai ales daca se cunoaste in familie, semnificatia gestului. Hi, hi, hi …… ha, ha ha.

Friptura se serveste calda, cu varza murata, calita.

Se scoate din butoiul, din balcon, o varza murata. Se taie fideluta si se stoarce in maini.

Din congelator se scot niste rosii si cateva fasii de ardei gras, congelat.

Se caleste, in sosul de la friptura, o ceapa alba, maricica si ardeiul gras, congelat.

Se caleste varza stoarsa, amestecand continuu, sa nu se prinda varza de cratita.

Secret bine pastrat ! Pentru a se obtine o varza calita, nu fiarta, varza taiata se stoarce bine. Nu se adauga apa sau zeama de varza, in timpul calirii.

Rosiile decojite se taie marunt si se pun peste varza calita, impreuna cu marar verde taiat fin. Se poate folosi si marar, pus la sare, in borcan, asta toamna. Mararul sarat se spala in cateva ape reci, inainte de a fi tocat. Rosiile congelate se decojesc mai usor, daca sunt lasate 1 minut, in apa calduta, inainte de a fi tocate.

Se continua amestecarea cu o lingura de lemn, in cratita, a rosiilor cu varza calita, pana se incorporeaza rosiile si mararul, in varza calita.

Se face repede o mamaliga ceva mai tare.

Nu uitati sa puneti pe masa, niste ardei capia, conservati in toamna la otet, pentru a mai “subtia” grasimea din carne.

O salata din bureti iuti, scosi din borcanul, in care au fost conservati, in vara, va face festinul si mai deosebit.

Buretii scosi din borcan, se spala in cateva ape reci si se lasa la scurs. Se pune ulei de masline, usturoi tocat marunt sau pisat si patrunjel verde, tocat marunt.

A nu se uita ! Friptura de porc, fara un sprit – doua, din vin rosu, sec, de struguri, parca nu este ce trebuie.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bucurati-va de sarbatori, uitati de toate grijile si necazurile din anul care este pe sfarsite, faceti planuri de viitor si impartasiti-le celor apropiati. Fiti fericiti, alaturi de cei dragi !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*