Cartofi noi cu unt si mujdei de usturoi verde

Incepem sa ne obisnuim cu statul in casa, neavand incotro daca dorim sa se vada luminita de la capatul tunelului. Virusul acesta care ne tine cam toata ziua in casa pe noi cei mai in varsta („nesigilati”, inca, nu cum am vazut la chinezi) nu prea se uita prin buletinele de identitate si loveste cand nu te astepti, la toate varstele. Cei aflati la varsta a 3-a sunt insa loviti cel mai crunt.

Nu imi plac speculatiile, dar nici ineficienta guvernantilor, strigatoare la cer ! Nici in vremuri precum cele pe care le traim astazi, politica paguboasa (greu de definit despre ce este vorba la noi) nu este lasata de-o parte.

Nefiind implicat politic ma gandesc ca poate nu inteleg eu, ce si cum. Vedem aceleasi fete la tv care isi dau cu parerea (politic, nu medical) de te obliga sa treci pe alt canal, dar si acolo gasesti alte fete, tot bine cunoscute, cu acelasi discurs plin cu vorbe de lemn.

Masurile adevarate intarzie a fi luate ! Ma ingrijoreaza ce va urma economic si financiar, dupa ce trece pandemia, pentru copii si nepoti. Ca pensionari, eu si sotia speram sa nu avem mari probleme financiare.

Generatia mea a avut parte de de toate ! Am trait in socialism, cu bune si cu rele, am muncit zi lumina, fara zile libere, am vazut primul om cum pleaca in cosmos, am privit la stirile care prezentau razboaie pe glob, am trait cutremurul devastator din ’77, am adoptat binefacerile calculatorului si ale internetului, am trait zilele marii cotituri din decembrie ’89 si ce a urmat in zilele capitalismului salbatic, cu specific dambovitean, pronuntat. Pandemie nu traisem.

Speranta si optimism ! Incerc sa ma detasez – desfac rebus, citesc o carte (sunt bine dotat cu carti noi), urmaresc programul Rata tv cu nepotelul meu. Doar spre seara, privesc statistica oficiala a epidemiei din tara si a pandemiei in lume, din ce in ce mai ingrijoratoare.

Am speranta ca vom trece si peste aceasta incercare si cat mai repede vom putea iesi prin parcuri. Vreau sa-i arat nepotelului meu iarba cum creste si cum infloresc floricelele (se pare ca am ratat magnoliile, anul acesta), sa simta adierea vantului, sa-l invat sa asculte cantecul pasarelelor si zumzetul albinelor, sa urmarim impreuna, norii alergand pe cer si zborul pasarilor.

Treburi culinaro-gospodaresti ! Gatesc, doar retete rapide, cu ingrediente putine, combinand ingrediente de sezon cu ce se mai gaseste prin balcon si camara sau prin congelator.

Cumparaturile in „teren” le fac mult mai rar spre deloc. Comandam ce ne lipseste (nu fac stocuri, din obisnuinta), impreuna cu copiii, on line. Mai misun in viteza, saptamanal, doar prin piata de legume si fructe (din apropierea locuintei) sau prin hala (tot din apropierea locuintei) dupa oua, lapte si lactate. Paine facem in casa, la cuptorul minune.

Incerc sa scriu cate o reteta, fractionat, in 2-3 zile, dupa timpul disponibil, cand nepotelul meu doarme sau este cu parintii lui.

Cartofi noi am cumparat din market, adusi din Egipt. Varza noua am gasit tot in market. Verdeturile autohtone (ceapa, usturoi, salata, leurda, spanac, macris, marar, patrunjel, leustean) se lafaie pe tarabele din piata.

Ce retete pregatim ? Utilizam destul de des, cartofi noi, in preparatele culinare ale familiei mele, in special drept garnituri – cartofi noi inabusiti, cartofi gratinati altfel, cartofi noi cu unt si cascaval afumat, cartofi copti pentru dupa amiezele lungi de vara, cartofi noi cu branza dulce si smantana, gratinati; cartofi noi, taranesti, cu hribi; cartofi natur.

Cartofii ii folosim si la mancaruri cu cartofi – mancare de cartofi ca pe vremuri sau tocanita de cartofi – tocanita de cartofi cu coaste de porc.

Pregatim salata orientala – salata orientala cu ton si oua de prepelita sau omleta cu cartofi – omleta nemteasca, omleta cu creier, cartofi noi si cascaval, omleta cu cartofi si ciuperci, la cuptor.

Pregatim si cartofi mai speciali – cartofi impanati, cartofi zdrobiti, cartofi taranesti la tigaie, cartofi zimtati, piure’ de cartofi, cartofi taranesti la cuptor, cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.

Cartofi noi cu unt si mujdei de usturoi verde.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi noi, usturoi verde, catei de usturoi, marar verde, ulei de masline, ulei de rapita, unt proaspat, varza noua, castraveti proaspeti, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, otet din vin de 9 grade.

Curatare cartofi noi.

Cartofii noi, cand apar pe tarabele din piata sunt scosi de curand din pamant, adusi cu pamant pe ei la piata si spalati de producatori sub jet de apa rece la robinetul din piata. Acestia se curata usor de coaja subtire ramasa folosind o carpa curata/ prosop de bucatarie, amestecandu-i cu putina sare grunjoasa si fracandu-i in carpa, intre maini. Apoi se spala sub jet de apa rece.

Cartofii noi cumparati din market care au mai multe zile de cand au fost recoltati se pun in apa rece pentru 15-20 de minute si apoi se curata de coaja subtire folosind buretele de bucatarie din sarma.

Cartofii noi muiati in apa rece se pot curata cu lama subtire a unui cutit, din aproape in aproape.

Un sfat oarecum gospodaresc ! Se pot folosi manusi de unica folosinta atunci cand se curata cartofi noi, cu eficienta minima, insa. Negreala (maroniu-roscat) patrunde prin manusa si apare pe maini. Noroc ca dispare repede, dupa spalare cu apa calduta si sapun.

Fierbere cartofi noi.

Cartofii noi, curatati de coaja si spalati sub jet de apa rece se pun la fiert in apa rece in care s-a adaugat putina sare grunjoasa si 2-3 catei de usturoi (da un gust deosebit preparatului final).

Ingredients

  • cartofi noi,
  • usturoi verde,
  • marar verde,
  • varza noua,
  • castraveti noi,
  • unt proaspat,
  • ulei de rapita,
  • ulei de masline extravirgin.

Cartofii se fierb intrebgi, doar pe jumatate, pana intra usor varful cutitului in cartof.

Fierbere cartofi noi, curatati de coaja subtire.

Secretul bucatarului si al gospodarului responsabil cu udatul florilor ! Cartofii fierti pe jumatate se scurg de apa printr-o sita. Cartofii se lasa sa se raceasca 5-10 minute.

Apa in care au fiert cartofii se pastreaza si dupa ce se raceste, se uda florile de apartament. Amidonul din apa este considerat de catre horticultori un ingrasamant natural, bun pentru flori.

Nu aruncati nici apa in care s-au oparit urzicile sau spanacul si s-au fiert cartofii. Si acestea se poate folosi la udatul florilor, dupa racire.

Pregatire cartofi noi cu unt.

Intr-o cratita cu margini inalte se incinge un amestec de unt proaspat (cumparat de la ciobani) si ulei de rapita.

Amestec de unt proaspat si ulei de rapita care se incinge pentru a pregati cartofii.

Cartofii fierti intregi, pe jumatate, se pun in amestecul din cratita folosind o spumiera.

Atentie marita ! Exista riscul sa sara eventuali stropi fierbiti pe maini, la contactul cartofilor cu amestecul de unt topit si ulei de rapita.

Cartofi noi fierti pe jumatate pusi in amestec de unt topit si ulei de rapita.

Se asezoneaza cartofii cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Directions

  1. Curatare cartofi noi de coaja subtire.
  2. Fierbere cartofi noi, intregi, in apa cu sare grunjoasa. Cartofii se fierb pe jumatate.
  3. Unduire cartofi fierti pe jumatate in amestec de unt proaspat, topit si ulei de rapita.
  4. Pregatire mujdei din usturoi verde si marar verde.
  5. Mujdeiul de usturoi verde se adauga peste cartofii fierti si unduiti in unt topit.
  6. Pregatire salata de varza noua, castraveti noi si marar verde.
  7. Montare preparat pe farfurii intinse si servire preparat cald.

Unduirea cartofilor fierti pe jumatate in amestec de unt topit si ulei de rapita. Atentie marita, operatie periculoasa ! Amestecarea si unduirea cartofilor se face punand cratita pe foc mare si periodic cu capacul pe cratita, luand cratita cu capac cu tot in maini (se folosesc manusi de bucatarie) si amestecand prin miscari de rostogolire, cu atentie, sa nu sara stropi de lichid fierbinte din cratita.

Cartofii calzi se vor imbiba cu lichidul fierbinte si se vor invalui in mujdei de usturoi verde.

Unduirea cartofilor fierti in amestec de unt topit si ulei de rapita.

Merge si asa ! Nu este nicio greseala daca se amesteca in cratita folosind o spumiera/ lingura de bucatarie, dar cu focul scazut sub cratita. Cartofii se pot rupe si li se strica fasonul culinar, dar nu riscam sa ne ardem pe maini.

Nimeni nu s-a nascut bucatar sef ! Totul se invata prin exercitiu, repetat. In timp invatam sa amestecam in cratita prin rostogolire.

Pregatire mujdei de usturoi verde.

Usturoiul verde se toaca in bucati de 0,5-1 cm lungime. Mararul verde se toaca marunt. Se amesteca usturoiul verde cu mararul verde. Amestecul se freaca cu putin sare grunjoasa si se adauga ulei de masline extravirgin si otet din vin de 9 grade. Se omogenizeaza bine.

Mujdei de usturoi verde.

Amestecarea gusturilor de cartofi unduiti in unt topit si mujdei de usturoi verde.

Cand cartofii au fost unduiti suficient in amestecul de unt proaspat, topit si ulei de rapita, varful cutitului intra usor in 3/ 4 din cartoful intreg.

Peste cartofii unduiti se adauga mujdeiul de usturoi.

Peste cartofii unduiti in amestec de unt topit si ulei de rapita s-a adaugat mujdei de usturoi verde.

Se pune capacul pe cratita si se repeta operatia de amestecare prin rostogolire. Se lasa preparatul sa se odihneasca 5-10 minute pentru desavarsirea amestecarii gusturilor.

Pregatire salata de varza noua si castraveti proaspeti.

Varza noua taiata fideluta se sareaza si se amesteca bine. Se lasa 10 minute, apoi se stoarce in maini, sa iasa apa. Se amesteca cu castraveti proaspeti, feliati subtire, marar verde tocat marunt, ulei de masline extravirgin si otet din vin de 9 grade.

Salata de varza noua, castraveti si marar verde.

Servirea preparatului.

Preparatul se serveste cald. Cartofii mari se pot taia in 2 bucati.

Cartofi noi cu unt si mujdei de usturoi verde.

La acest preparat merge de minune o bere rece.

Acest preparat poate fi servit si drept garnitura la o friptura de porc sau snitel din ceafa de porc/ snitel din pulpa de vitel/ snitel de pasare (din piept de curcan, gaina, pui).

Snitel de curcan cu cartofi noi cu unt si mujdei de usturoi.

Nu-i asa ca arata bine acest preparat ? Ca arata bine pot sa dovedesc printr-o poza. Pacat ca nu pot arata gustul deosebit si nu pot decat sa povestesc despre miroaznele tainice care te invaluie cand te trezesti cu farfuria sub nas.

Snitel de curcan cu cartofi noi cu unt si mujdei de usturoi.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca tot stati mai mult prin casa, va puteti specializa (culinar vorbind) in retete pe care nu le-ati mai pregatit, dar ati poftit la preparat cu diverse ocazii. Faceti-le surprize culinare celor care merg la serviciu sau consoartei. Trece timpul mai repede si intr-un mod placut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*