In bucataria traditionala romaneasca, cartofii, fasolea boabe si varza sunt ingrediente care cu greu pot fi ocolite in meniul unei familii. Nici familia mea nu face exceptie, motiv pentru care retetele in care apar aceste ingrediente, scrise pe acest blog sunt destul de numeroase.
Nu pot spune ca o anumita leguma dintre cele mentionate este preferata, dar totusi, cartofii oferind multiple posibilitati culinare de preparare sunt cel mai des folositi in retetarul familiei mele, insa la mare concurenta cu fasolea boabe.
Ce retete pe baza de cartofi pregatim in familie ? Din retetarul familiei mele nu au cum lipsi cartofii prajiti, de preferat in untura de porc (insa de cel mult 4-5 ori pe an). Cand erau copiii mei, mici, cererea de cartofi prajiti era mare, dar ii prajeam cel mai des in ulei de floarea soarelui (din cel dat pe cartela) pana am descoperit uleiul de rapita, preferat in prezent.
Amintiri, amintiri …. ! Scriind, mi-am amintit de primele luni dupa marea imbulzeala din decembrie ’89 cand am reusit sa gasesc carne de porc in hala, la discretie. De la socrul meu primisem prin noiembrie o lada cu cartofi de toamna. Sotia le-a pregatit cartofi prajiti cu carne la tigaie/ la gratar ori de cate ori au cerut (si au tot cerut, incat eu si sotia nici nu mai puteam sa vedem ce este prin farfurie, ni se luase). Noroc cu muraturile taranesti ca altfel ni se apleca.
Garnitura din cartofi prajiti merge la carne – fleica de porc la gratar si cartofi prajiti, pulpe de rata cu cartofi prajiti si salate de sezon, la peste – platica la tigaie cu cartofi prajiti si ou de rata, la maruntaie – ficatei de pasare pane’, la porcarele – porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca, la pastrama – pastrama de oaie cu praz, mamaliga si cartofi prajiti, dar si in retete pe care le consideram delicatese – hamburgheri din carne de porc cu cartofi prajiti si turta cu jumari.
Pregatim salata orientala in care ingredient principal sunt cartofii fierti – salata orientala cu ton si oua de prepelita, salate cu de toate pentru toti, salata de boeuf.
Piure’-ul de cartofi este o alta garnitura care face parte din retetarul familiei mele, la carne – piure, la peste sau la fructe de mare – creveti in sos de rosii cu piure’ de cartofi, la maruntaie.
Tocanitele pe baza de cartofi – tocana de berbec cu cartofi noi, tocanita de cartofi cu coaste de porc, tocana din pulpa de capra cu cartofi, nu pot lipsi din retetarul familiei.
Mancarea de cartofi simpla – mancare de cartofi ca pe vremuri sau mancarea de cartofi servita alaturi de carne – mancare de cartofi cu ceafa de porc la gratar se regasesc in retetele pregatite in casa.
Omleta nemteasca cu cartofi ca ingredient de baza este o alta reteta preferata a copiilor mei.
Pregatim si cartofi mai altfel drept garnituri – cartofi noi inabusiti, cartofi copti, cartofi gratinati, cartofi impanati, cartofi zdrobiti, cartofi taranesti la tigaie, cartofi zimtati, cartofi natur.
Ca sa vezi, ce gasesti daca tot ai plecat de acasa prin market, sa cauti ceva de-ale gurii ?! Cum prin market au aparut cartofi noi adusi de prin Egipt si Franta, iar pretul este apropiat de al cartofilor din toamna am cumparat si mi-am propus sa scriu o reteta mai deosebita, verificand si prin congelator unde am gasit o punga cu hribi opariti si congelati in toamna.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi noi, hribi, ceapa si usturoi uscat, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.
Am folosit hribi opariti si congelati in toamna. Se gasesc in market, destul de rar si pretul este cam piperat. Nici toamna, hribii proaspeti de pe piata sau chiar cei cumparati de pe Transfagarasean sau Transalpina nu sunt ieftini, la 18-25 lei/ Kg.
Secretul bucatarului ! Hribii nu se lasa la decongelat, la temperatura camerei, sa nu se baloseze. Se vor folosi inghetati. Daca nu se foloseste punga intreaga cu hribi se va trece la iuteala portiunea care se doreste a fi folosita, prin jet de apa calduta si se desprinde usor cu varful cutitului.
Ingredients
- cartofi noi,
- hribi,
- ceapa si usturoi verde, leurda,
- unt proaspat,
- ulei de masline extravirgin.
Un nou secret al bucatarului ! Cartofii noi fiind cruzi se curata de nisip cu peria de bucatarie, se spala cu apa calduta si se “curata” de coaja subtire folosind buretele din sarma.
Cartofii se pun la fiert intregi, in apa rece in care s-a pus un praf de sare grunjoasa. Cartofii se vor fierbe doar pe jumatate, cat sa intre doar putin varful cutitului, fara a strapunge cartoful.
Intr-o tigaie cu margini inalte, incalzita la foc mare, cat sa dogore palma pusa deasupra tigaii se incinge un amestec de ulei de masline si unt proaspat. In tigaie se adauga fulgi de ardei iute pentru un gust deosebit al preparatului spre bucuria gurmetilor profesionisti.
Ceapa uscata se taie rondele, iar usturoiul uscat se feliaza subtire. Se unduiesc impreuna in amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin fara ca ceapa sa sclipeasca/ fara a se muia.
Se amesteca in tigaie cu o lingura din lemn sau se manevreaza tigaia din incheietura mainii.
De-ale bucatarului, din secret in secret ! Hribii se rup/ se taie cu cutitul in fasii lungi, groase de 1,5-2 cm. Hribii nu se toaca marunt pentru a se vedea carnosi si a se simti ulterior minunatul lor gust de catre toti pofticiosii cand vor degusta preparatul final.
Directions
- Cartofii noi se spala si se curata de coaja folosind buretele de bucatarie din sarma.
- Calire rondele de ceapa uscata si fasii de usturoi uscat in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- In tigaie se adauga hribii inghetati si se omogenizeaza amestecul folosind o lingura din lemn.
- In tigaie se adauga ceapa si usturoiul verde taiate bucati mai mari si se omogenizeaza amestecul folosind o lingura din lemn. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
- In tigaie se adauga verdeata (marar, patrunjel, leurda) tocata marunt. Se amesteca.
- Cartofii fierti pe jumatate se taie in 2/4 bucati daca sunt mai mari si se pun intr-o tava de copt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
- In tava de copt se adauga hribi caliti impreuna cu ceapa si usturoi. Se amesteca folosind o lingura de bucatarie.
- Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului pentru coacerea cartofilor.
- Preparatul final se serveste cald, pe farfurii intinse, presarat cu verdeata tocata marunt.
Hribii se adauga inghetati in tigaie. Se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizare.
Ceapa si usturoiul verde se taie bucati mari, de 2-3 cm lungime si se adauga in tigaie, continuandu-se amestecarea.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se amesteca toate ingredientele folosind lingura din lemn.
Cateva delicateturi din arsenalul gospodinei ! In tigaie se poate adauga putina coaja de lamaie data pe razatoarea mica sau taiata subtire cu cutitul. Se picura zeama de lamaie si/ sau vin alb, sec.
Dupa amestecarea si calirea impreuna a ingredientelor timp de cca. 1 minut se adauga verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.
Poate fi ceva deosebit ca gust spre fericirea gurmanzilor de ocazie ! Ca verdeata se pot adauga si fasii de leurda late de 1 cm. Preparatul final va fi delicios.
Cartofii noi, fierti pe jumatate, daca sunt mai mari se taie in 2/4 bucati si se pun intr-o tava de copt. Se adauga ulei de masline extravirgin, dupa gust. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se amesteca folosind o lingura de bucatarie.
Peste cartofii fierti se adauga hribii din tigaie. Se amesteca folosind lingura de bucatarie.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului pentru rumenirea cartofilor si finalizarea garniturii.
Nu este nicio greseala daca in acelasi timp, in cuptorul aragazului este si o tava de copt cu friptura de iepure.
Preparatul se serveste fierbinte pe farfurii intinse, cu muraturi in otet.
Variante culinare pentru servire, dupa gustul gospodinei, dar si al fomistilor adunati in jurul mesei !? Preparatul se poate servi ca atare sau cu parmezan ras deasupra si/ sau cu suc de rosii.
Intre timp s-a facut friptura de iepure.
Cartofii noi, taranesti, cu hribi se pot servi drept garnitura la friptura de iepure.
Ca la orice friptura, muraturile in otet nu pot lipsi.
De ce nu ?! Sa-i provocam pe toti pofticiosii ! La masa din sarbatoarea Pastelui putem servi aceasta garnitura la o friptura de miel/ friptura de ied.
La friptura de iepure merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Asocierea cartofilor noi cu hribi este benefica pentru sanatate, zic eu si imi este greu sa cred ca vreun pofticios poate rezista ispitei de a servi acest preparat.
Stimabile, dacă nu era acea “îmbulzeală” dumneata nu ai fi avut unde sa-ti etalezi cunostintele culinare. Personal, apreciez subiectele clare. Amestecul de informatii, lectura lungă mă…alungă(rima involuntară.. )
Nu va obliga nimeni sa cititi. Fiecare scrie asa cum doreste.
Legat de “imbulzeala” eu am trait-o pe viu.