Ce mai „pun bine” pentru iarna

Dupa cum spuneam si cu alta ocazie, daca esti vigilent toamna, treci iarna mai usor, fara a baga in seama, in mod deosebit, calitatea produselor cu care esti obisnuit sa le consumi in familie. Nu faci neaparat economie, desi conteaza. Sigur, castigi la gustul preparatelor, ca sa nu mai vorbim de sanatatea fiecaruia.

Legume proaspete, puse in pungi din plastic alimentar, legate la gura si pastrate in congelator.

Poti sa pastrezi in congelator, pe timp de iarna – rosii mici, intregi; ardei gras rosu, verde si galben, taiat felii; gogosari rosii si ardei capia rosii, taiati felii; fasole galbena, „tucara”, impreuna cu marar verde; boabe de mazare verde, impreuna cu marar verde; buchetele de conopida, oparita si racita; vinete coapte si scurse de apa; vinete taiate rondele si oparite si prajite iu ulei de floarea soarelui, pentru musaca.

legume la congelator

legume la congelator 1

legume la congelator 2

legume la congelator 4

legume la congelator 3

Legume coapte prin august-septembrie (ardei gras, gogosari, ardei capia, vinete) si bureti opariti, culesi de pe camp pe la sfarsitul lui septembrie (ghebe, bureti de fag) se pastreaza la congelator, pentru a face zacusca cu ciuperci, pe la sfarsitul lui octombrie, cand se racoreste afara si se pot pastra borcanele cu zacusca, in balcon, fara  a se rancezi uleiul de floarea soarelui.

Se spala legumele cu apa rece si se lasa la scurs, apoi se baga in pungi din plastic alimentar si se leaga la gura, cu ata, scotand progrsiv aerul din punga.

Am vazut o reclama pentru masina de vidat pungi, in care pui diverse, la congelator. Interesant, cred ca o voi achizitiona, daca este de uz casnic si nu doar pentru bucatarii de restaurante.

Ardei iute in otet.

Se cumpara ardei iute, rosu, galben si verde (in tinerete, eu aveam din productie proprie, in jardiniere, pe marginea balconului si in glaste, ardei iute – ciusca, gogosar mic, clopotel). Se spala tecile de ardei iute cu apa rece si se aseaza in borcane de 0,3 – 0,8 Kg. La fundul borcanelor se pun boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar.

Se face un amestec de apa rece si otet de fermentatie, din vin, de 9 grade, in proprortie de 2:1. Se pune o lingura rasa de sare grunjoasa si o lingura de zahar, la litru de apa. Se fierbe amestecul si se toarna fierbinte peste ardeii asezati in borcan. Se inchide ermetic borcanul.

Nu uita ! Si la ardeii iuti trebuie sa pui varful cutitului sub borcan, cand torni otetul fierbinte.

Hrean ras, in otet si apa.

Se cumpara radacina de hrean, mare si groasa. Se spala bine, radacina de hrean, de pamant si se curata. Se rade hreanul pe razatoarea mica. Se aseaza in borcane de 0,4 Kg straturi de hrean ras si o lingurita de zahar (cam 3 lingurite la borcan). Se face un amestec de apa rece si otet de fermentatie, din vin, de 9 grade, in proportie de 3:1, care se toarna rece, nefiert, peste hreanul ras. Se amesteca compozitia cu o ligurita si se inchide borcanul, cu capac etans.

Secret ! Deasupra borcanului trebuie sa ramana permanent, un strat subtire de lichid, altfel hreanul se inchide la culoare, la contact cu aerul.

ardei iute in otet si hrean ras in otet

-Marar, patrunjel, leustean – frunze, in sare.

Se cumpara din piata, de la producatori autentici, legaturi de marar, patrunjel si leustean, frunze, cate 10-12 legaturi mai maricele, din fiecare.

Atentie ! Nu cumpara frunze de anason, crezand ca-i marar. Prinde frunzele de marar, intre degete si freaca frunza. Miros diferit. Cumpara frunze de patrunjel cultivat pentru verdeata, nu pentru radacina. Nu ocoli patrunjelul „batut”, ca niste flori marunte, de un verde intens.

Se spala frunzele sub jeturi de apa rece si se „scutura” de apa. Se pun separat in borcane, din fiecare, straturi de frunze cu tuplpina scurta si sare grunjoasa. Se „inghesuie”, in borcane de 0,4 Kg. Se pot pune straturi, in 3-4 zile, succesiv, pana se umple borcanul. La fiecare completare, se inghesuie frunzele existente in borcan, pana iese lichid sarat deasupra si apoi se pun noi straturi de frunze si sare grunjoasa.

Secret ! Se poate pune oricata sare grunjoasa. Cand se scot frunzele din borcan, se spala sub jet de apa rece si „saratura” dispare. Deasupra borcanului trebuie sa fie permanent strat de saramura, pentru a se pastra culoarea verde a frunzei. La contact cu aerul, frunza sarata se inchide repede la culoare.

marar, patrunjel si leustean in sare

Conservate astfel, frunzele de marar si patrunjel, in special, se pastreaza verzi. Uscate, frunzele de marar si patrunjel capata gust de fan si nu mai sunt nici verzi. Leusteanul uscat nu prinde gust de fan. Leustreanul conservat in sare se inchide totusi la culoare, probabil pentru ca tulpina fiind mai groasa, are o cantitate mai mare de apa.

Mare secret ! La conservele pentru iarna se folosesc numai borcane, bine spalate, cu apa calda si detergent si clatite foarte bine cu apa rece, in mai multe ape. Nu se folosesc capace deteriorate sau care nu se „rasucesc” perfect de la prima incercare de inchidere/ etansare a borcanului.

Util ! Cand deschideti capacele la borcanele cu conserve, „incercati” sa nu folositi varful cutitului (doar „muschii” proprii sau aflati in dotarea partenerului de viata), daca doriti sa reutilizati capacul.  🙁

7 Comments

  1. Multumesc

  2. Cum se prezinta rosiile congelate atunci cand le folosim ? Le decongelam inainte sa la punem in mancare sau le punem congelate, direct ? Eu am pus anul trecut rosii taiate rondele , dar n-am fost incantata de rezultat.

    • Nu se decongeleaza, inainte de utilizare. Se pun intregi, congelate in ciorbe sau mancaruri. Daca vrei sa le iei pielitele, treci rosiile congelate, 10-15 secunde, printr-un jet de apa calduta si pielitele se desprind usor cu un cutit. Apoi le poti toca si folosi la sosuri. Au gust deosebit, parca atunci sunt culese din gradina. Nu trebuie taiate rondele inainte dea fi congelate. Cele mai bine se pastreaza rosiile lunguiete sau rotunde, mici, bine coapte, spalate cu apa rece, lasate sa se scurga si sterse cu o carpa inainte de a fi puse in punga, pentru congelator. 

  3. Excelent, multumesc mult.

  4. Metoda cu pusul lamelor de cutit sub borcane inainte de a turna in ele lichide fierbinti e de pe vremea bunicii, cand recipientele de sticla, prin procedeul de fabricatie al epocii respective, nu erau calite. De atunci tehnica a avansat mult si nu mai e nevoie de asemenea precautii doar numai daca avem inca borcane de pe vremea bunicii. Va rog sa verificati si Dv., dar sa nu exagerati si sa turnati apa clocotita in borcane aduse iarna de afara de la -30 de grade C!

  5. Foarte util, multumim pentru impartasirea informatiilor,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*