Ce mai pun bine pentru iarna – 2014

Orice gospodin(a) care se respecta, incepe pregatirile pentru iarna cand legumele si fructele de sezon sunt bine coapte, piata abunda cu respectivele sortimente/ preturile sunt rezonabile si nu in ultimul rand, dispune de spatii de depozitare ceva mai racoroase. Ferice de cei care au in dotare pivnita/ beci, povarna, fanar, magazii/ camari racoroase, chiar ghetarie (se poate folosi ca si camara pana la mijlocul iernii, cand apare ghiata cea mai groasa pe rauri/ lacuri).

Noi, ceilalti, care locuim la bloc, trebuie sa ne multumim cu camara din balconul inchis, aflat spre nord sau cu un frigider ceva mai incapator. Multi vor zice, ce rost are, sa pregatesti tu legume si fructe, cand marketurile sunt pline de oferte, tot timpul anului, cu legume si fructe proaspete, care mai de care, de prin tarile mai mereu calde, dar si cu preparate la borcan sau congelate. A fost o perioada, este adevarat, destul de scurta, cand mi-a falfait si mie acest gand, pana m-am convins ca preparatele mele sunt total diferite de cele din market, adica au gust si nu contin niciun fel de aditivi sau conservanti. Gurmetii profesionisti ma vor intelege, cu siguranta; pentru ei conteaza in egala masura gustul si „fatada” preparatului.

1. Acreala din zarzane pentru ciorbe.

Dupa cum zice si denumirea, ingredientele de trebuinta sunt zarzanele (corcoduse, prunisoare, etc.) necoapte sau usor parguite, mari/ dolofane, pentru a avea destula pulpa, pentru acreala care se va prepara.

Acreala din zarzane pentru ciorbe.
Acreala din zarzane pentru ciorbe.

Zarzanele se spala sub cateva jeturi de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Cine are loc suficient in congelator, alege zarzanele mai parguite, le sterge bine de apa si le pune in pungute, legate la gura.

Zarzane puse in pungute din plastic alimentar, legate la gura, pregatite pentru congelare rapida
Zarzane puse in pungute din plastic alimentar, legate la gura, pregatite pentru congelare rapida.

Iarna, se scot din pungute cateva zarzane congelate si se fierb in putina apa calduta, fara a fi decongelate in prealabil.

Zarzane congelate rapid, care se utilizeaza la acrirea ciorbelor din carne de porc si/ sau berbec.
Zarzane congelate rapid, care se utilizeaza la acrirea ciorbelor din carne de porc si/ sau berbec.

Zarzanele fierte se trec prin sita pentru retinerea samburilor. Se foloseste numai pulpa (partea care trece prin strecuratoare), cu care se acresc ciorbele preparate din carne ceva mai grasa (porc, berbec).

Se poate acri orice alta ciorba ! Gurmanzii nu vor ezita sa ceara o a doua farfurie cu  ciorba de fasole teci, acrita cu zarzane. Ciorba de peste acrita cu cateva zarzane are un gust deosebit. Si ciorba acra din aripi de curcan acrita cu zarzane are un gust deosebit.

Zarzanele se pun la fiert intr-o oala din inox, cu putina apa rece, cat sa le acopere. Zarzanele se fierb pana se formeaza o pasta mai groasa si pulpa incepe, sa se desprinda de pe samburi.

Zarzane care se fierb acoperite cu apa rece, intr-o oala de inox pentru acreala din zarzane pentru ciorbe.
Zarzane care se fierb acoperite cu apa rece, intr-o oala de inox pentru acreala din zarzane pentru ciorbe.

Cand nivelul de lichid a scazut la jumatate, continutul oalei se trece printr-o sita. Partea lichida, groasa, care trece prin sita, se colecteaza intr-un vas, iar samburii care raman pe sita, se arunca.

Partea colectata se readuce in oala de inox si se fierbe in continuare pana scade nivelul de lichid la jumatate. Se adauga un praf de sare.

Acreala din zarzane pentru ciorbe este gata pregatita si asteapta sa fie ambalata la sticle.
Acreala din zarzane pentru ciorbe este gata pregatita si asteapta sa fie ambalata la sticle.

Acreala gata pregatita se toarna in sticle mici, cu dop etans sau in borcane mici, cu capac etans.

NU uitati ! Cand lichidul fierbinte se toarna prin palnie, in sticle/ borcane, sa puneti un varf de cutit sub sticla/ borcan, pentru a nu se sparge si nu de altceva, dar, numai de curatat mizeria prin bucatarie, nu aveti timp si chef.

Pentru un gust deosebit al viitoarelor ciorbe ! In sticlele cu acreala se pot pune frunze verzi/ crengute verzi, de leustean sau de patrunjel.

Sticlele cu acreala din zarzane se pun la fiert intr-o oala, cu margini inalte, plina cu apa calduta pana la nivelul gatului sticlei. Sticlele vor fi infasurate in carpe mai groase si de preferat, se va pune capacul pe oala.

Fierberea sticlelor cu acreala din zarzane pentru ciorbe, intr-o oala cu apa calda.
Fierberea sticlelor cu acreala din zarzane pentru ciorbe, intr-o oala cu apa calda.

Sterilizarea sticlelor se face timp de 30 de minute, de cand incepe sa fiarba apa in oala.

Se stinge focul sub oala si se lasa sticlele in apa fiarta, sa se raceasca pana a doua zi. Sticlele cu acreala se depoziteaza la rece, in camara/ balcon. Pot fi folosite 2-3 ani.

Mare atentie cand se foloseste preparatul la acrirea ciorbei ! Preparatul este foarte concentrat si deosebit de acru. Pentru acrirea ciorbelor, se pune cate o lingura cu acreala in oala cu ciorba gata pregatita si se gusta, apoi se mai adauga, dupa gustul fiecaruia. Sticlele/ borcanele desfacute se pastreaza la frigider.

2. Manatarci uscate. 

Imi plac ciupercile. Ciorbele de legume capata un gust deosebit daca se adauga o lingura de ciuperci uscate, date prin masina de macinat cafea.

Ciorba de varza murata cu sau fara afumatura/ porcarele, capata un gust deosebit daca se adauga cateva ciuperci uscate, rehidratate inainte de utilizare, in putin apa calduta. adaugandu-se in ciorba si zeama in care s-au rehidratat ciupercile uscate.

Anul acesta, cu multe zile ploioase, piata a fost plina de manatarci (hribi) si inca mai este. Pretul de 15-20 lei/ Kg este destul de convenabil, daca ne gandim cat costa ciupercile uscate, vandute in market, importate de la italieni (care le cumpara, la gramada – ciuperci mari/ ciuperci mici, ciuperci proaspat culese/ ciuperci deja ofilite, chiar ciuperci usor moi spre mucegaite, de la culegatorii romani cu 5-6 lei/ Kg), 15-16 lei/ 100 grame.

Feliile de manatarci uscate se pastreaza in pungi din hartie, la rece, in camara/ balcon.
Feliile de manatarci uscate se pastreaza in pungi din hartie, la rece, in camara/ balcon.

Manatarcile mai mici, proaspat culese, se taie felii subtiri de 1 cm. Cele foarte mici se taie in 2 sau in 4. Feliile se intind pe gratarul aragazului si se pun in cuptorul incins al aragazului, la foc foarte mic, pentru 3-4 ore.

Felii de ciuperci puse la uscat in cuptorul aragazului, la foc mic, pentru 3-4 ore.
Felii de ciuperci puse la uscat in cuptorul aragazului, la foc mic, pentru 3-4 ore.

Uscarea ciupercilor se face destul de greu, pana se elimina toata apa. In urma uscarii, greutatea ciupercii scade la cca. 4-5 % din greutatea initiala.

Felii de manatarci uscate, abia scoase din cuptorul aragazului.
Felii de manatarci uscate, abia scoase din cuptorul aragazului.

Daca aveti un loc uscat, cu curenti de aer mai reci, feliile de ciuperci se insira pe ata si se atarna, pentru uscare.

In balconul orientat spre nord, aproape de tavanul balconului vecinului, este un loc potrivit pentru atarnarea sirului cu felii de manatarci.

Sir cu felii de manatarci, insirate pe ata, atarnate in balcon pentru uscare.
Sir cu felii de manatarci, insirate pe ata, atarnate in balcon pentru uscare.

La baza balconului, aproape de planseu, este o alta zona unde se pot atarna sirurile cu felii de manatarci pentru uscare.

Sir cu felii de manatarci, insirate pe ata, pentru uscare, la nivelul planseului balconului.
Sir cu felii de manatarci, insirate pe ata, pentru uscare, la nivelul planseului balconului.

Uscarea feliilor cu ciuperci, insirate pe ata, agatate prin locuri uscate, in curent de aer rece, dureaza cca. 8-10 zile.

Ciupercile uscate pot fi depozitate in pungi din hartie. Pungile se pun in camara/ balcon, la rece. Ciupercile uscate pot fi maruntite in masina de macinat cafea/ in robotul de bucatarie sau pot fi pastrate intregi, pentru rehidratare in apa calduta, inainte de utilizare.

Ciuperci uscate pot fi folosite si la fripturile din carne mai grasa, preparate la cuptor, pentru pregatirea unor sosuri delicioase. Se poate prepara ciulama de ciuperci, dupa rehidratarea acestora.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pregatirile pentru iarna incep cam prin aceasta perioada, pentru a nu se aglomera toate o data, dar si pentru calitatea superioara a legumelor si fructelor proaspete. Nu se poate, ca in fiecare gospodarie sa nu existe cateva locuri uscate, mai racoroase, unde sa poata fi depozitate preparatele facute pentru iarna. Eu nu cred in teoria paguboasa – „NU stiu sa gatesc !?”, chiar daca azi se incearca destul de des, de catre tinerele fete, in special, sa promoveze un astfel de slogan. Dupa parerea mea, nu exista decat – „NU vreau sa stiu, sa gatesc, nu vreau, sa citesc carti de specialitate, nu vreau, sa ma implic.” O fi bine, o fi rau ?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*