Tentatia cumparaturilor este proprie tuturor gospodinelor aflate in piata, in market, in bacanii sau in macelarii si pescarii. Sa adune in cosul de cumparaturi toate cele necesare retetelor programate, a fi pregatite, in perioada ce urmeaza.
Fiind in postul Pastelui, in zilele cu dezlegare la peste, fiecare crestin ortodox, practicant sau nu, isi doreste sa aiba pe masa, cel putin un preparat din peste. Familia mea nu face exceptie. In plus, ne place pestele, in special pestele proaspat si il servim destul de des, in orice perioada a anului.
Amintiri, amintiri …. ! Cu multi ani in urma, cand mai erau balti pe malul Oltului, in zona orasului unde locuiesc, in rarele zile libere de la serviciu, reuseam sa merg pe balta, sa pescuiesc. Uneori, norocul imi suradea si prindeam peste, mai mult caras, biban, lin si platica, rareori crap sau stiuca. Imi asiguram cat de cat, rezerva de icre si borcanele cu marinata de peste pentru restul anului. In congelator aveam peste cateva luni bune.
O raceala cumplita, mi-a taiat elanul pescaresc. In plus, baltile au disparut sub cenusa de la termocentrala orasului. Era vorba de gandirea ciudata a sistemului (de protectie a mediului ?!), ca raspuns la – ce facem cu mormanele de cenusa care se acumulau ?
Sculele proprii de pescuit stau cuminti in teaca lor, in asteptarea zilelor cand impreuna cu nepotelul meu, vom putea merge la vreo balta privata. Primavara, mai curat sculele de praf si ung mulinetele, sa nu se gripeze.
In aceasta perioada de timp (februarie-aprilie), pestele are icre, un motiv in plus, sa cumperi peste si sa-ti asiguri provizia de icre pentru tot restul anului.
Ce ti-e si cu comerciantii acestia, aflati sub lupa autoritatilor ?! Spre bucuria mea, s-a redeschis de cateva zile, pescaria din zona unde locuiesc, dupa modernizari care au durat cateva luni. A trebuit sa se obtina certificarea sanitara si sanitar-veterinara, in noile conditii de igiena stricta pentru comercializarea de peste. Era si timpul pentru a nu rata asigurarea rezervei proprii de icre pentru anul in curs.
Zis si facut, am trecut la prospectarea pietei ! La primul drum in pescaria redeschisa, nu puteam rata ocazia oferita de un monstru marin, burtos, cu solzi mari, luciosi si ochi limpezi, clari, de proaspat ce era (mai ca nu dadea din coada), care mi-a atras privirea, cum am intrat in pescarie. La o usoara apasare cu degetul pe burta crapului, icrele au inceput sa iasa la iveala, motiv pentru care am cerut vanzatorului, sa-l puna pe cantar. Si ce sa vezi ? Avea 10,7 Kg.
Crap proaspat de 10,7 Kg cumparat din pescarie.
Nerabdarea si curiozitatea mea erau mari ?! In pescarie, se curata pestele, contracost si se poate fileta, dupa dorinta clientului. Vanzatorul si-a facut treaba grosier, asa cum i-am cerut, urmand ca acasa, sa terminam curatarea pestelui si sa impartim bogatia pestelui cumparat, pe caprarii, asa cum ne dorim.
Marea curiozitate a fost cantitatea de icre din peste. Pe cantarul din pescarie, icrele au fost in cuantum de 2, 7 Kg. Acasa, le-a curatat sotia de urmele de mate si de pielite.
Icre proaspete scoase din crapul cumparat.
Nu avea rost sa pozez mataraia scoasa din peste, desi mi-au atras atentia cele 2 basici imense, umflate. Inca un indiciu clar despre prospetimea pestelui cumparat.
Ce a transat vanzatorul in pescarie ? Capul imens al crapului poate fi considerat un trofeu adevarat pentru orice pescar amator.
Capul crapului cumparat proaspat, din pescarie.
Nu este cazul sa ma mandresc cu trofeul, caci nu am fost eu, pescarul.
Exagerarile pescaresti nu-si au rostul ! Oricum, pestii pescuiti de mine erau mult mai mici. Cel mai mare peste prins de mine a fost o stiuca de 2,6 Kg, in extrasezon de icre.
Capul crapului cumparat proaspat, din pescarie.
Din transarea in pescarie au rezultat 2 file’-uri mari.
File’-uri de crap rezultate in urma filetarii din pescarie.
Tot in urma transarii din pescarie, au rezultat mai multe bucati de carne macra de crap, fara oase. Majoritatea a fost carne de pe burta crapului si capete de la file’-urile mari de peste.
Carne macra de crap, fara oase – burta de peste, capete de file’-uri.
In urma transarii si filetarii din pescarie, au mai rezultat, pe langa cap, sira pestelui si coada cu multe oase, dar si cu carne.
Acasa, impreuna cu sotia, am dichisit ceea ce am cumparat si s-a transat in pescarie.
Ce putem pregati din tocatura de carne de peste ?
Aceasta carne macra, de peste, se toaca marunt si se pot pregati sarmale, ardei/ dovlecei umpluti, chiftelute prajite, ciorba de perisoare, perisoare cu sos, chiftelute din peste marinate, placinta de peste, tarta cu peste.
Tocatura din carne macra de peste plus alte ingrediente, folosita ca umplutura la foi de varza, ardei gras, dovlecei.
Ce am facut cu capul, sira, aripioarele si coada pestelui ?
Dupa ce au fost bine curatate si spalate, toate acestea (capul, coada, sira si aripioarele cu ceva carne si multe oase) le-am pus intr-o oala de fiert.
Am turnat clocotita in oala de fiert, cat sa acopere si am dat in fiert. Am lasat, sa dea in cateva clocote, inainte de a aduna spuma formata. Am aruncat la chiuveta spuma adunata cu spumiera.
Intr-o oala, in apa clocotita, se fierb capul, sira, aripioarele si coada pestelui.
In oala de fiert, am pus o ceapa mare, un morcov mare, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru.
Am lasat sa fiarba pana ce carnea s-a desprins de pe oasele pestelui.
Carnea de pe oasele pestelui am adunat-o intr-un castron, pigulind cu grija oscioarele.
Carne de peste curatata de oase, din capatana, coada, sira si aripioarele pestelui.
Oasele curatate de carne, le-am repus in oala de fiert si le-am fiert in continuare pentru a obtine un colagen consistent.
Dupa noua fierbere, am scos din lichidul format, printr-o sita fina (sa ramana toate oscioarele in sita), o parte de lichid, pentru a pregati o ciorba de peste acrita cu zeama de muraturi taranesti.
Zeama de peste pentru ciorba de peste acrita cu zeama de muraturi taranesti.
Pregatire ciorba de peste acrita cu zeama de muraturi taranesti. Zeama oprita, de la fiertura de peste cu oase este foarte concentrata. Se poate adauga apa fiarta pentru diluare fiertura de peste.
Intr-un ibric se fierbe zeama de muraturi taranesti.
Zeama de muraturi taranesti care fierbe, urmand a se adauga in zeama de peste pentru o ciorba.
Morcovul si ceapa se toaca marunt si se adauga impreuna cu zeama de muraturi fiarta, in fiertura din carne de peste.
In ciorba se poate adauga orez sau cartofi taiati in cuburi mici.
Cand orezul/ cartoful a fiert, ciorba acra de peste este gata pentru servit.
Ciorba de peste acrita cu zeama de muraturi taranesti – preparatul este gata servit.
Optional, pentru o acreala suplimentara, in ciorba se adauga otet alimentar, de 9 grade, dupa gust.
Minunata ciorba acra se serveste cu ardei iute si mamaliga calda. Merge de minune un paharel cu tuica de prune.
Pregatire aspic din carnea de peste adunata de pe oase. In lichidul ramas in oala de fiert, dupa oprirea portiei pentru ciorba de peste, se adauga usturoi pisat. Se mai da in cateva clocote pentru ca usturoiul sa dea gust lichidului.
Lichidul fierbinte se strecoara printr-o sita deasa si se adauga in castronul cu carne adunata de pe oasele pestelui. Lichidul trebuie sa acopere carnea de peste.
Lichidul de la fiertura de peste, strecurat prin sita deasa, s-a adaugat peste carnea de peste.
Castronul se lasa la temperatura camerei, sa se raceasca.
Dupa racirea castronului la temperatura camerei, lichidul deja incepe sa se intareasca, formandu-se tremuriciul specific aspicului de peste.
Aspicul de crap este in formare – se incheaga lichidul de la fiertura de peste.
Este momentul introducerii castronului cu aspic in frigider, la rece, pentru cateva ore.
In final, aspicul de peste se poate portiona.
Aspic din carne de crap, gata pregatit.
Bucata de aspic se poate servi ca aperitiv, cu mustar si paine calda. Merge de minune un paharel cu tuica de prune.
Bucata de aspic se poate servi si la cina, impreuna cu salata de sfecla rosie.
Aspic de crap servit cu salata de sfecla rosie.
Ce am facut cu file’-urile mari de crap, rezultate din transarea pestelui ?
Nu este o greseala daca file’-urile mari de crap se pregatesc ca atare, neportionate. Ocazii se gasesc, la sarbatori in familie, cand in jurul mesei se strang multi pofticiosi.
La iarba verde, pregatit pe gratar, cu mujdei de usturoi verde, file’-ul intreg de peste mare poate fi o adevarata delicatesa culinara.
Portionare si pregatire pachetele cu file’-uri din crap pentru o preparare ulterioara. File’-urile mari de crap, rezultate in urma transarii pestelui, se portioneaza dupa pofta gospodinei si apetitul adoratorilor de mancare ai familiei.
Pachetelele cu file’-uri de crap si carne macra de crap pentru tocat sunt pregatite pentru o congelare rapida.
Portiile din file’-uri de crap se pun in pungi alimentare si se congeleaza rapid. Pungile se depoziteaza in congelator. File’-urile de crap inghetate, dupa dezghetare la temperatura camerei, pot fi folosite pentru diversele preparate ale familiei, timp de cateva luni.
Cum putem sa pregatim file’-urile de peste ? In retetarul familiei mele, se regasesc mai multe retete cu file’-uri din peste – file’-uri de fitofag tavalite prin malai si ou batut, cu cipsuri de legume, la cuptor; pane’-uri din file’ de ton cu spanac si ou ochi, file’-uri de fitofag prajit cu ciuperci pleorotus trase in unt, pane’-uri din somon cu urzici batute, file’ de somn cu dovlecei si ciuperci pane’, in aluat de bere, file’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie.
Pregatire icre de crap nefrecate, pentru pastrare.
Mormanul de icre de crap a fost pigulit cu mare atentie de catre sotia mea, sa nu ramana pielite sau vinisoare/ urme de mate.
Pe icrele de crap proaspete, se adauga o cantitate generoasa de sare grunjoasa. Experienta gospodinei in ale sararii icrelor proaspete este determinanta pentru ca icrele frecate ulterior, sa nu fie prea sarate. Nu poti risca, sa nu le sarezi suficient, chiar daca le vei pastra in cutiute (potrivite ca marime pentru o singura preparare), in congelator.
Pe icrele de crap s-a adaugat sare grunjoasa.
Icrele se amesteca cu sarea grunjoasa folosind cu mila, o lingura cu coada lunga (sa nu se sparga bobitele de icre). Icrele sarate se pun la scurs intr-o sita deasa, de preferat de seara pana dimineata, la rece, in frigider.
Icrele de crap sarate sunt puse la scurs in site cu textura deasa.
Dimineata se constata o cantitate apreciabila de lichid scurs prin sita.
Icrele de crap sarate si scurse se pot pune in cutiute, de preferat in cutiute de marimi potrivite, pentru a putea fi preparate o singura data.
Icrele de crap sarate si scurse au fost ambalate in cutiute de marimi potrivite.
Optional ! Daca locul rezervat pentru depozitare icre sarate, in congelator, este ceva mai generos, icrele sarate se pot pastra foarte bine in borcanele cu capac etans.
Cutiutele cu icre sarate se depoziteaza in congelatorul frigiderului.
De ce sa nu depozitam ambalaje cu icrele sarate in usa frigiderului, chiar in frigider ? Chiar sarate, icrele depozitate necorespunzator, se pot altera. In usa frigiderului, chiar in frigider, riscul alterarii este dat de un oarecare soc termic, determinat de deschiderea deasa a usii frigiderului, comparativ cu deschiderea mult mai rara a congelatorului. Chiar depozitate in congelator, icrele fiind sarate, nu se solidifica, doar se intaresc.
In familia mea pregatim icre frecate cu ulei de floarea soarelui/ ulei de rapita destul de des. Picurarea de zeama de lamaie in icrele frecate este esentiala.
Icre de crap gata pregatite.
Secretul gospodinei ! In icrele care se freaca nu se adauga miez de paine, gris, etc., doar ceapa uscata, tocata fin/ data pe razatoarea mica si stoarsa sau ceapa verde tocata marunt. Uleiul folosit la frecarea icrelor trebuie sa fie de calitate superioara.
Am folosit ulei de masline extravirgin si icrele nu s-au frecat grozav. Ne-am propus, sa mai incercam, cu alt tip de ulei de masline extravirgin.
Secret bine pastrat ! Pentru umflarea icrelor, se poate picura in icrele deja frecate, apa minerala carbogazoasa sau sifon.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pescariile, caci pierdeti momentul propice pentru achizitionarea pestilor cu icre. Nu pregetati sa cumparati pesti mari, chiar daca efortul financiar poate fi si acesta mai mare. Cu cat sunt mai mari, cu atat pestii pot avea o cantitate mai mare de icre.