Vara si-a intrat in drepturi – soare arzator si toropeala, rapaieli scurte de ploaie si asfalt incins din care vaporii degajati te sufoca, muste si tantari cat cuprinde. Prin parc, trandafirii in floare te invaluie in parfumul lor. Cauti umbra teilor in floare care iti gadila placut narile, chiar daca polenul din atmosfera iti irita barba si te obliga sa te barbieresti aproape zilnic. Astepti seara cu nerabdarea racoririi izbavitoare, in adieri timide de vant.
Chiar si pe toropeala, tot trebuie sa mananci ceva gatit, macar la pranz. Mai sunt si micutii cu tabieturile lor cand trebuie sa manance. Pentru cei mici, te straduiesti, sa pregatesti supica/ ciorbita si mancarica de cu seara, mai spre miezul noptii, daca ai de gand sa stai mai mult pe langa aragaz.
Nu poti iesi, oricand si oricum, la iarba verde (cica doar in locuri special amenajate, cu totii gramada, in zgomot de manele si schimb de miroase dinspre gratare) sau in curtea casei tale, la umbra pomilor (din pacate, nu toti avem asa ceva). Te vezi nevoit, sa te multumesti cu racoarea din propriul apartament, daca ai fost vigilent si ai inchis geamurile termopan spre exterior, la momentul potrivit al zilei.
Amintiri, amintiri …. ! In copilaria mea, eveam un gratar cu vatra (din fier, in care ardeam lemne si carbuni), facut de un vecin, pe care il folosea mama, de cand incepea canicula si pana toamna tarziu. Chiar daca ploua, gratarul era in functiune, sub streasina casei parintesti. Toamna, pe gratar, se coceau vinetele si ardeii pentru zacusca cu ciuperci. Din pacate, nu mai este nici casa, nici curtea casei, nici gratarul.
Prin propriul balcon, in apartament, pastrez inca (poate pentru nepotel ?!), o vatra mare de gratar, din tabla groasa de fier (facuta pe santier) si un gratar imens, dublu, din inox (prima mea cumparatura la inceput de ’90, dintr-un magazin de solduri, nou fiind). La cuscrii, in pastrare, este si o tava imensa, adanca, din tabla groasa de inox, special facuta pentru vatra de gratar, confectionata tot pe santier.
Avand dotarile necesare, cand copiii mei erau mici, pe la inceputul anilor ’90 ieseam destul de des la iarba verde (atunci, se permitea accesul prin poienite si pe marginea raurilor, nu se retrocedasera inca, toate paduricile si albia raurilor) si foloseam vatra, tava si gratarul, aflate acum in pastrare.
Din retetarul familiei mele ! Salatele de sezon (salata verde, leurda, ridichi de luna, castraveti, ardei gras si rosii de solar, ceapa si usturoi verde) sunt la putere, langa un gratar pregatit la iuteala. Pregatim pe gratarul cu capac, asezat direct pe flacara mare a aragazului, carne – piept de gaina de curte, macerat, cu legume, la gratar; pulpa de porc macerata si legume in folie, la gratar; pui la gratar cu varza noua calita, pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar; fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.
Pe acelasi gratar cu capac pregatim peste – platica cu porumb si sfecla rosie, la gratar; trunchi de crap cu cartofi, la gratar; scrumbie de Dunare cu legume, la gratar; scrumbie de Dunare la gratar, cotlet de platica la gratar cu sufleu de brocoli, cotlet de fitofag la gratar cu mancare de vinete.
Fumul cu miroazne tainice te invaluie, atunci cand folosim batranul gratar din tuci, achizitionat pe vremea burlaciei mele – steak de vita la gratar cu urzici batute, ou de rata si salata de ceapa rosie; antricot maturat de vita cu cartofi zdrobiti, chebab perpelit la gratar.
Pregatim retete simandicoase pe baza de peste, folosind gatarul din tuci – cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli, nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti.
Ceafa de porc cu cartofi impanati, la gratar.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ceafa de porc, cartofi noi, slanina afumata, costita afumata, branza telemea de oaie, branza de burduf, unt proaspat, ceapa, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de rapita, otet balsamic, zeama de lamaie.
Impanare cartofi in vederea coacerii pe gratar.
Se cumpara cartofi noi, rosii, lunguieti, mai mari.
Cartofi rosii, noi, pusi la muiat in apa rece.
Cartofii noi se tin 10 minute in apa rece, sa se moaie coaja si sa poata fi curatati usor cu buretele de bucatarie sau folosind lama unui cutit.
Pentru impanarea cartofilor se foloseste slanina afumata, taiata felii subtiri, costita afumata, taiata felii subtiri, bucati din telemea de oaie, rondele de ceapa uscata, putina branza de burduf (optional), unt proaspat.
Cartofii se taie in fasii groase de 0,4-0,8 cm grosime, fara a se strapunge toata latimea cartofului.
Secretul gospodinei ! Tehnica se capata prin exercitiu. Ca sa nu se dea rateuri si sa se taie complet cartoful, acesta se aseaza, pe lat, pe 2 creioane/ 2 linguri din lemn, cu maner rotund/ 2 bete rotunde, curatate de coaja.
Ingrediente
felii din ceafa de porc,
cartofi noi, rosii, lunguieti, mai mari,
slanina afumata,
costita afumata, impanata cu mai multa carne,
branza telemea de oaie,
unt proaspat,
leurda,
otet balsamic.
Lama cutitului bine ascutit, patrunde usor in cartof si se opreste in batul din lemn.
Intre fasiile de cartof taiat, se pun felii de slanina, felii de costita, bucati de branza, rondele de ceapa.
Pe cartofi, se adauga mici bot-uri/ farame din unt proaspat.
Ingrediente folosite in reteta.
Optional, pe cartofii impanati, se adauga faramituri din branza de burduf.
Invelirea cartofilor si coacerea acestora, in folie, pe gratar.
Cartofii impanati se invelesc strans, in hartie de copt si apoi in folie de aluminiu.
Cartofii impanati si inveliti in hartie de copt si folie din aluminiu, se pun pe gratarul cu capac, asezat pe flacara mare a aragazului.
Cartofi impanati, inveliti in hartie de copt si folie din aluminiu care se coc pe gratar.
In tava gratarului se pune apa rece si condimente – piper boabe, foi de dafin, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin si catei de usturoi.
Cartofii sunt copti atunci cand la palparea foliei din aluminiu (atentie ! frige si n-are gura sa strige), cartoful se simte moale.
ORDINEA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Impanare cartofi in vederea coacerii pe gratar.
- Invelirea cartofilor si coacerea acestora, in folie, pe gratar.
- Pregatire ceafa de porc in vederea frigerii pe gratar.
- Frigerea bucatilor din ceafa de porc, macerata.
- Montarea si servirea preparatului.
Pregatire ceafa de porc in vederea frigerii pe gratar.
Ceafa de porc se taie in felii subtiri de 1,5-2,0 cm grosime.
Carnea se unge cu ulei de rapita si se condimenteaza cu piper boabe proaspat macinat, sare grunjoasa, cimbru uscat. Se picura zeama de lamaie.
Pe durata coacerii cartofilor, carnea sta la macerat, la rece, la temperatura camerei. Periodic, carnea se intoarce in macerat, folosind un cleste de bucatarie.
Felii din ceafa de porc care se macereaza.
Frigerea bucatilor din ceafa de porc, macerata.
Feliile din carne de porc (ceafa, muschi, cotlet, chiar spata) macerata, se aseaza pe gratar, spre sfarsitul coacerii cartofilor impanati.
Frigerea carnii se urmareste pe grosimea bucatii de carne. Nu ne dorim sa servim o carne arsa, nici prea facuta.
Ceafa de porc se frige pe gratar impreuna cu cartofii impanati, aproape copti.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste fierbinte, pe farfurii intinse.
In momentul servirii, pe feliile de carne se aseaza bot-uri din unt proaspat. Untul se topeste pe carne, o fragezeste, sporind savoarea preparatului.
Ceafa de porc cu cartofi impanati, la gratar – preparatul este gata servit.
Cartofii impanati, gata copti, se deschid din folie si hartia de copt, in farfurie.
La preparat, se serveste o salata simpla, din leurda, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin, otet balsamic.
La un asa festin, merge de minune, un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Imi este greu sa cred, ca gospodinele nu cauta, sa evite, pe cat posibil, statul in jurul aragazului, cand afara temperatura este de peste 30 de grade C. Nu toata lumea merge la picnic, la iarba verde. Aceasta reteta deosebit de savuroasa va fi apreciata asa cum se cuvine de catre pofticiosii familiei si gospodina va fi fericita. Incercati reteta si nu veti regreta.