Ceafa de porc la gratar cu gorgonzola

Cand deschid internetul, apar tot mai des, imagini cu ghiocei si branduse, abia itindu-se din zapada. Te pomenesti ca vine primavara ?! Or mai cadea, ma gandesc, doar cativa fulgi si prin mai cat sa inghete florile in pomi si iarasi, sa ne vaitam pe la tv ca nu sunt prune nici anul acesta ?! Se bucura moldovenii pentru ca la ei se fac prune in fiecare an si au pentru export destule prune uscate. Comerciatii se bucura si ei, caci iarasi aduc cirese si visine din import pe care le vezi pe tarabe la 30-40 de lei/ Kg, prin mai-iunie cu afis cat geamul – marfa romaneasca, calitatea I-a.

Din pacate, nici anul acesta, pana acum, iarna nu ne-a rasfatat. Au cazut cativa fulgi, chiar s-a asternut un strat de vreo 2 cm de nea, dar care s-a topit repede. Daca ma luam dupa alertele meteo sosite pe telefon, ca vine iarna grea, trebuia sa scot fularul si manusile din sifonier, sa pun jerseul gros pe mine si caciula de blana pe cap. Paltonul l-am luat la purtat pe la sfarsitul lui decembrie, sa nu zica lumea ca nu am cu ce ma imbraca. Doar o vesta pe sub palton, nu in fiecare zi, doar cand a fost ceva mai frig si sapca pe cap, au completat garderoba mea de iarna de cativa ani incoace. Nu as putea sustine ca imi place frigul, dar nici nu suport sa transpir sub haine groase, de iarna. Geaca de blana si scurta de blana stau cuminti in sifonier, nederanjate in ultimii 8-10 ani decat primavara cand le scoate sotia la aerisit in balcon.

De-ale romanilor ! Fie iarna cat de grea sau nu, cu zapada sau fara zapada, cu ger sau doar cateva zile in jur de zero grade C, traditia stramoseasca ca iarna servim vin fiert si tuica de prune fiarta, nu are cum sa dispara.

Leacuri babesti ! In plus, gripa face ravagii de vreo cativa ani, in fiecare iarna (calendaristic vorbind). Constati repede ca ce cumperi din farmacii doar te amelioreaza pe moment, fara a te insanatosi complet. Nu ai incotro, apelezi si la cele babesti pentru tratament – ceai din frunze de ceapa si nuci (baut fierbinte, sa friga buza, cu sau fara zeama de lamaie si/ sau miere), supa din gaina batrana (bauta fierbinte cu putina zeama de lamaie picurata), frectie cu spirt si/ sau cu carmol, spirt pus pe deget si tras pe nas, carpa cu spirt si/ sau carmol sa infasoare gatul, mamaliga calda pusa pe piept, ventuze (folosite tot mai rar spre deloc) puse fierbinti pe spate (sa scoata raceala), etc.

Constatari personale ! Candva, in tinerete, raceam foarte rar spre deloc. O baie fierbinte, 2 cesti cu tuica de prune, fiarta, 2 aspirine sau 2 polidine plus infasurat in paturi pentru a transpira si dimineata eram ca nou. Nu am facut niciodata vaccin antigripal. La varsta a 3-a, constat fara placere, ca lucrurile s-au schimbat. Iei tot felul de prafuri si glogoaze, dar numai daca ai noroc, scapi de raceala/ gripa in 5-8 zile.

Din pacate, nepotii nostri sunt cei mai expusi la gripa si raceala. Gradinita si scoala sunt locul propice unde gripa se raspandeste rapid. Imediat, ministerul sanatatii lanseaza alerta de epidemie de gripa. De pazit, ne pazim, facem ceea ce se recomanda si totusi nepotii nostri sunt expusi in continuare. Majoritatea nepotilor nostri sunt la zi cu vaccinurile si forma de gripa/ raceala care ii afecteaza, din fericire, poate fi destul de usoara. Li se aplica imediat tratament medicamentos. Rareori, medicul curant recomanda si din cele babesti.

Cand eram eu copil, salile de clasa nu doar se aeriseau, periodic, in timpul zilei. Aparea sanepidul si le dezinfecta sambata dupa amiaza (cand se terminau orele), iar duminica seara se pregateau salile de clasa (aerisit, curatat, spalat) pentru saptamana care urma. Lunea dimineata, atmosfera din clase era propice invatatului. Parca nici racelile/ gripele nu erau atat de dese ?!

Fara mancare sanatoasa si gustoasa, nu putem trece peste gripa/ raceala ! In retetarul familiei mele se regasesc retete in care ingredientul principal este ceafa de porc, servita cu tot felul de garnituri, cu salate diverse sau cu muraturi, alaturi.

Pregatim ceafa de porc la cuptor – ceafa de porc la cuptor cu cus-cus si praz, revelion in 2 la “botul calului”, ceafa de porc la tava cu cartofi si ciuperci.

Tigaia cu prajeala o abordam cand timpul ne preseaza – ceafa de porc la tigaie cu garnitura din ciuperci sitachi, ceafa de porc si carnat proaspat de porc la tigaie, cu salata din pastai de fasole galbena; ceafa de porc la tigaie cu sote’ de mazare si morcovi, ceafa de porc la tigaie cu cus-cus si ciuperci, ceafa de porc la tigaie cu cus-cus si mazare.

Placerea (?!) de a avea fum in propria bucatarie ne face sa apelam la batranul gratar de tuci – ceafa de porc cu cartofi impanati, la gratar.

ceafa de porc la gratar cu gorgonzola 9

Ceafa de porc la gratar cu gorgonzola si pilaf bulgaresc.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ceafa de porc, gorgonzola, orez, amestec de rosii si ardei, ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Alegerea ingredientelor folosite in reteta.

In reteta se foloseste ceafa de porc cu/ fara os, feliata. Cumparam o bucata de ceafa de porc pe care o feliem singuri in bucati de 1,5-2,0 cm grosime, folosind un cutit bine ascutit. Alegem din macelarie o bucata de ceafa de porc proaspata, impanata cu putina grasime.

Alternativa gospodinei ! In reteta se poate folosi ceafa de porc gata feliata, refrigerata.

Se cumpara gorgonzola cu mucegai, bucata taiata din calup sau o cutie cu gorgonzola vidata.

Se foloseste orez special pentru pilaf. Nu ne dorim sa numaram boabele de orez din farfurie.

ceafa de porc la gratar cu gorgonzola 3

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire garnitura din pilaf bulgaresc.

Pentru aceasta friptura din ceafa de porc se pregateste o garnitura din pilaf bulgaresc, cu multe legume (ardei gras, ardei capia, gogosari, rosii) – amestec de rosii si ardei.

Pentru pregatirea pilafului se foloseste reteta de la iepure cu praz, masline, si pilaf bulgaresc de orez.

iepure cu praz masline si pilaf bulgaresc de orez 18

Pilaf bulgaresc gata pregatit.

Alternativa de servire. Se poate pregati orice alta garnitura preferata – piure’ de cartofi, cartofi prajiti, varza calita, legume trase in unt.

Ingrediente

  • ceafa de porc,

  • gorgonzola,

  • orez special pentru pilaf,

  • cimbru uscat.

Condimentarea carnii si frigerea bucatilor din ceafa de porc, pe gratar.

Carnea se spala sub jet de apa calduta si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Bucatile din ceafa de porc se ung cu putin ulei de rapita (cat sa adere condimentele). Carnea se condimenteaza cu piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

ceafa de porc la cuptor cu varzxa noua calita Copy Copy

Bucati din ceafa de porc gata condimentate.

Bucatile din ceafa de porc se pun pe gratarul din tuci asezat pe flacara mare a aragazului, la foc mare. Gratarul trebuie sa fie gata incins. Se verifica cu palma asezata deasupra gratarului incins, sa dogoreasca.

ceafa de porc la gratar cu gorgonzola 4

Bucatile din ceafa de porc condimentate, se aseaza pe gratarul din fonta gata incins.

Frigerea carnii se face la foc iute. Urmarim frigerea pe marginea/ grosimea bucatii de carne. Cand carnea si-a schimbat culoarea, de la rozaliu spre alb, bucata de carne se intoarce pe gratar folosind un cleste de bucatarie.

ceafa de porc la gratar cu gorgonzola 5

Bucatile din ceafa de porc au fost intoarse pe gratarul din tuci.

Carnea se frige dupa gustul gospodinei, sa fie mai mult sau mai putin aramie, in final.

Secretul gospodinei ! Prefer ca in final, carnea de porc sa fie bine fripta, nu arsa, iar grasimea sa musteasca in carne. Cand grasimea musteste, aceasta ajunge si pe gratarul incins. Imediat apare fumul in bucatarie si miroasele se raspandesc in toata casa (astfel, se da si adunarea mesenilor) si chiar pe scara blocului.

ceafa de porc la gratar cu gorgonzola 6

Bucatile din ceafa de porc sunt gata fripte si se poate adauga sarea grunjoasa.

Pe carnea fripta se adauga sare grunjoasa.

Secret bine pastrat ! Nu este o greseala daca pe carnea gata fripta si sarata se picura zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Alegerea ingredientelor folosite in reteta.
  • Pregatire garnitura din pilaf bulgaresc.
  • Condimentarea carnii si frigerea bucatilor din ceafa de porc, pe gratar.
  • Pregatirea deliciului fripturii din ceafa de porc.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatirea deliciului fripturii din ceafa de porc.

Cand bucatile din ceafa de porc sunt gata fripte, sarate, fierbinti, pe feliile de carne se adauga boturi (bucati) de gorgonzola (de preferat rece, abia scoasa din frigider).

ceafa de porc la gratar cu gorgonzola 7

Pe bucatile din ceafa de porc gata fripte s-a adaugat gorgonzola.

Imediat, gorgonzola incepe sa se topeasca si invaluie carnea. Miroasnele tainice incita narile mesenilor deja asezati in jurul mesei.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste fierbinte pe farfurii intinse, preincalzite, cu garnitura din pilaf bulgaresc de orez, de asemena fierbite.

ceafa de porc la gratar cu gorgonzola 8

Ceafa de porc la gratar, cu gorgonzola.

La acest preparat se servesc castraveti in otet.

Nu este ger afara, dar o ceasca cu vin fiert tot se serveste.

Pentru vin fiert am folosit vin rosu si condimente – scortisoara, ananas stelat, cuisoare, plus zeama de portocale si coaja de portocale.

vin fiert 2

Vin fiert cu condimente si suc de portocala.

Adoratorii de mancare ai familiei nu vor refuza o coaja de paine calda, sa moaie in sosul de gorgonzola topita in sucul carnii fripte, chiar daca garnitura de la friptura este din pilaf de orez.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Mi-am zis, sa scriu cateva idei de “tratament”, mostenite din batrani, pentru gripa si raceala, cu riscul de a nu-si avea locul la o prezentare de reteta. Poate prinde bine cuiva. Nu este obligatoriu sa fie citita partea cu tratamentele babesti. Vreau sa cred ca reteta prezentata este de interes pentru tinerele gospodine, vesnic aflate in criza de timp. Incercati reteta si fetele zambitoare ale mesenilor vor da verdictul asteptat de catre gospodina.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*