Afara sunt 40 de grade C si cum nimeni nu a perfectionat alimentarea stomacului “la priza”, tot trebuie sa gustam ceva pentru a ne potoli foamea. Daca dimineata si seara “potolim” cate ceva frugal – sa zicem niste cereale cu iaurt, respectiv o salata de rosii si castraveti, cu cuburi de branza telemea de oaie, masline si crutoane, mult ulei de masline si zeama de lamaie, la pranz trebuie inventat ceva rapid care sa te scoata repede din bucatarie, fara a-ti da sufletul langa aragaz si a sorbi toate berile de le ai prin frigider, ca sa te racoresti si sa rezisti vipiei care te seaca de puteri.
Drumurile zilnice trec prin hala de carne, lapte, peste si prin piata de legume, unde la repezeala te aprovizionezi cu cele necesare, cat mai proaspete sa fie.
Prin market “vizitezi” mult mai rar, cam la 2 saptamani si te aprovizionezi cu tot ce iti place tie si familiei tale, facandu-ti un stoc minim de ulei, lamai, masline, condimente, sare, faina, zahar, paste fainoase, orez, malai, etc. plus ceva delicatese – fructe uscate, seminte de pin, in, dovleac, etc., ceva conserve de ton, pasta de peste si/ sau de crabi, icre, etc., mai rar spre de loc – mezeluri (salam crud uscat, bacon, costita afumata, carnati afumati, etc.).
Ceafa de porc este carnea preferata de multi dintre noi pentru gustul deosebit si faptul ca se poate prepara repede la tigaie, cuptor sau gratar.
Ciupercile de cultura populeaza rafturile prin market, dar si tarabele prin piata de legume.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ceafa de porc portionata in felii groase de 1,5-2 cm, o punga de cus-cus, mazare congelata, parmezan, ciuperci de cultura, albe sau maronii, unt cumparat de la ciobani din piata, ulei de masline, marar verde, 1 ardei iute rosu, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, usturoi.
Multa vreme am ocolit cus-cusul, nestiind (ce stie taranul ce este sofranul 🙁 ) ce este si nici cum se prepara. O data aflate secretele prepararii acestei paste fainoase, am devenit fan declarat (in curand se va vedea si prin retetele mele 😛 ), mai ales in perioadele acestea extrem de toride, deoarece se prepara repede, nu il pazesti si este deosebit de gustos.
Intr-o cratita cu 1 l de apa clocotita pui sare grunjoasa, feliute fine de ardei iute, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat, torni dintr-o punga 100-150 grame de cus-cus si amesteci cu o lingura de lemn 2-3 minute, sa nu se prinda de fundul cratitei.
Se mentine fierberea prin focul de sub cratita.
Picuri niste ulei de masline (cca. 2 linguri), stingi focul si pui capacul pe cratita. In 10-15 minute, cus-cusul absoarbe toata apa, inghite uleiul de masline si se umfla frumos.
Este momentul sa adaugi in cus-cus niste mazare congelata, parmezan ras, o lingura de unt si patrunjel/ marar verde, tocat fin.
Mazarea congelata este prefiarta, se va decongela si se va pastra verde in amestecul fierbinte de paste fainoase.
Ingredientele se amesteca cu pastele fainoase, folosind o lingura de lemn. Daca se doreste un preparat mai fluid, se adauga unt sau/ si ulei de masline. Daca este nevoie se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Pentru un gust deosebit ! Putina coaja de lamaie sau coaja de portocala si 10 picaturi zeama de lamaie sau zeama de portocale vor accentua gustul preparatului.
Feliile de ceafa de porc se prajesc la foc mediu, intr-o tigaia bine incinsa in care s-a picurat ulei de floarea soarelui. Cand se intorc pe partea cealalta, feliile se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
Ciupercile se curata de nisip cu o pensula. Se spala doar daca este nevoie si se usuca cu prosoape absorbante de hartie.
Ciupercile se prajesc intr-o tigaie bine incinsa, la foc potrivit, in ulei de masline. In palaria ciupercilor se pune unt, sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat. Cui ii place mai iute poate adauga boia de ardei iute.
Cand untul s-a topit, se intorc ciupercile si se prajesc 1-2 minute si pe partea cealalta.
Feliile de cruditati (rosii, castraveti, ardei gras), cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, vor tine locul unei salate elaborate. Cei mai flamanzi, pot rade peste legume, branza telemea de oaie. 🙂
Daca tot nu v-ati propus o aventura nocturna, ce rost are sa ezitati sa consumati 2-3 catei de usturoi langa feliile de ceafa de porc ? 😕
Preparatul se serveste cald, cu feliile de ceafa de porc aburinde si ciupercile mustoase.
Chiar daca transpiri abundent, tot risti si bei un pahar de bere neagra, rece.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Asa suntem noi gurmanzii profesionisti si cu riscul de a ne incalzim putin, tot ne facem poftele culinare. Totul este sa fim inventivi, indrazneti si insistenti. Sa nu uitam – nimeni nu s-a nascut invatat, toti cei care au insistat, au reusit si rezultatul i-a facut fericiti.