Ciolan afumat de porc perpelit la cuptor

Taranii romani se respecta cu bunataturi, ori de cate ori au ocazia. Munca la camp ii obliga sa manance consistent, fara a sta prea mult prin bucataria de vara (bucataria din curte), unde vara caldura devine insuportabila (foc cu lemne se face la soba cu plita si vara, pentru ca butelia de aragaz este scumpa, iar lemnele mai ieftine, se “asigura” din padurea statului), dar in casa nu pot gati (desi este mai racoare, datorita temeliei inalte din piatra de rau) pentru ca bucataria din casa este situata de regula langa “camera buna”, unde se stang seara sa cineze toti ai casei.

Ciolanul afumat este printre ultimele afumaturi ramase din porcii taiati la Craciun, in afara carnii si carnatilor, la untura, din garnita.

Taranii adevarati fac ciolanul in cuptorul de la soba cu plita sau in cuptorul de paine. Orasenii trebuie sa se adapteze la ceea ce au in dotare – cuptorul aragazului.

Daca nu ai taiat porc de Craciun sau l-ai terminat deja, cumperi un ciolan mare, cu carne multa si os cat mai mic, afumat omogen (aceeasi culoare rosie peste tot, fara pete), cu soriciul moale (porcul a fost parlit cu jar si paie), nu “barbierit” (porcul a fost curatat de par, cu apa fiarta, iar soriciul este tare si comestibil doar daca il fierbi).

Atentie ! Nu te repezi sa iei un ciolan afumat dezosat, pentru ca este voluminos, artificial, dar are injectat sub pielea oparita (la fel ca pentru opinci) si apoi afumata,  apa sarata, pentru a deveni mare si trufas, dar imbietor doar pentru sarmanii necunoscatori. 🙂

Parlesti ciolanul la flacara agazului, ca sa nu ai surprize sa mai gasesti fire groase de par negru, ascuns sub sorici. Cureti bine ciolanul, cu cutitul. Speli ciolanul intai cu apa calduta (mai iese si din fum), apoi cu apa rece.

Crestezi ciolanul pana la os, cu un cutit bine ascutit, in vreo 3 locuri, unde stratul de carne este mai gros.

Ungi ciolanul cu ulei pe toate partile. Nu pui sare, decat daca l-ai gustat si vezi ca este nesarat.

Asezi ciolanul intr-un vas termorezistent, pui niste boabe de piper, o crenguta de cimbru si 2-3 frunze de dafin si il bagi la cuptor, pentru vreo 15 minute la foc mare, avand grija sa-l intorci, pe fiecare parte (sa se rumeneasca usor si sa ramana mustos), apoi la foc potrivit, chiar mic, pentru vreo 2-3 ore. Din cand in cand mai intorci ciolanul, folosind un cleste de bucatarie si o furculita mare.

ciolan afumat de porc, la cuptor

Atentie ! Nu uita sa pui manusile de bucatarie. Vasul termorezistent se incinge puternic si mai este si greu. Sa nu te sperii daca te-ai parlit putin. 😀 Trece cu apa rece si apoi ungere cu ulei comestibil. O sa usture ceva timp, chiar poti face si bubite mici, dar nu se mai pune, vei uita cand savoarea ciolanului fript te va cotropi. Oricum, ai grija, daca te-ai parlit, sa nu spargi basicutele formate pe pielea mainilor, ca vei regreta, usturimea s-ar putea sa te faca sa nu mai dai atentia cuvenita, savorii ciolanului fript.

ciolan afumat de porc, la cuptor 1

Ciolanul se serveste fierbinte, cu garnitura de care iti place. Vara merge cu o tocanita de ciuperci, rece si/ sau o salata orientala de vara (vezi retete anterioare). Daca servesti doar tocanita de ciuperci, sa nu uiti de o felie de mamaliga rece.

Taranii intorsi de la munca campului, trag o dusca zdravana de tuica de pruna, din toiul de o litra si drept garnitura nu umbla la sofisticanii, iau cate un cartof fierbinte, cu mana, din ceaunul pus in mijlocul mesei, in care au fiert cartofii, curata cartoful de pielite si il afunda in sarea grunjoasa de pe coltul mesei. Ca sa mearga si sa tina de foame, mai indeasa in gura si un coltuc de paine neagra, proaspata, facuta in cuptorul casei.

Vai, ce de miasme te pot intampina, in pridvorul unei casei, unde s-a facut de curand paine proaspata si la cina se serveste ciolan afumat. 8) Nu se poate povesti, trebuie sa traiesti cu adevarat, momentul.

Orasenii servesc o bere rece, atunci scoasa din frigider. 😛

Pofta buna mai gurmanzi de pretutindeni, indiferent daca sunteti de la tara sau actuali oraseni, plecati tot de la tara ! Mancare sanatoasa si gustoasa ca la tara, nu se face nicaieri. Nu pierdeti ocazia (daca o aveti candva) sa serviti o cina, la tara. Proprietarii au inceput sa caute, inca firav, traditia bucatariei romanesti, taranesti, prin unele pensiuni situate prin locuri mai greu accesibile. Si la noi, putine locuri sunt mai usor accesibile (ma refer aici, la drumuri si la preturi). 😕

9 Comments

  1. Draga GigiPopa oricine si oriunde ai fi tu cred ca mirosi a ciolan si ai scris asa mustos ca te-as manca si pe tine cu basicute cu tot( ca sa nu lase apa). Hi hi. Multumesc frumos de sfaturi ca aveam nevoie si ai scris cu lux de amanunte! Sarbatori Fericite, Craciun Fericit!

  2. Voicu (Bucatar Amator)

    Esti cel mai adevarat! Mi s-a facut si mai pofta citind articolul! Acum am bagat la cuptor o minunatie de ciolan, sunt sigur ca va iesi delicios! Ca si sugestie pentru alti gurmanzi, as recomanda langa, o varza calita ptin dulce, putin acrisoara sau niste cartofi fierti, trasi la tigaie cu ceapa si langa, o salata de varza murata cu putin ulei, piper mult, ceapa rosie si un catel de usturoi. Pofta buna! 😉

    • Interesant ceea ce sugerezi drept garnitura si salata. Inseamna ca initiativa culinara a romanului nu moare niciodata. Prin bucatarelile mele sunt si alte garnituri si salate care pot fi servite. Daca nu ai incercat inca, vezi ce parere ai de ciolan servit rece cu mustar sau cu hrean. De ce nu langa o iahnie de fasole boabe ? 

  3. Aș vrea să adaug două observații: 1. Dacă se cumpără ciolanul din magazin, neapărat alegeți ciolan nefiert. Pe etichetă trebuie să scrie „produs afumat”, și nu „produs fiert și afumat”. Cel din urmă, este „ameliorat” cu tot felul și nu se deosebește de orice altă șuncă sau produs de tip mezel (nitrați, nitriți, glutamat monosodic etc., știți voi). Și 2, iarna merge extraordinar cu o salată de varză murată (varză murată tăiată fideluțe peste care se adaugă puțin ulei de floarea soarelui). Cel puțin în Ardeal, carnea afumată și varza (murată sau nu) este o combinație reprezentativă pentru bucătăria acestei zone.

  4. Cel mai sigur este sa cumperi ciolanul direct de la un producator particular, verificat, care isi vinde propriile lui produse. Prin verificat inteleg un mai vechi furnizor al tau, care nu te-a dezamagit inca.
    Ciolanul merge si cu varza murata, calita. Nici salata de varza murata nu este de ignorat. Alegerea apartine fiecaruia.

  5. tu scrii o reteta culinara sau una medicala ca m-ai plictisit teribil cu basicile tale!

    • Cum numarul accesari ale site-ului meu nu inseamna un castig suplimentar in buzunar, asa imi place mie sa “compun” retetele pe care le abordez, in ideea de a starni pofta de mancare a curiosilor care intra pe site.
      Daca esti nerabdator sau foamea te impinge, poti cauta o alta adresa care sa te satisfaca pe deplin.
      De altfel site-ul meu este pentru gurmanzi adevarati, nu pentru hulpavi si nici pentru needucati.
      Incerc sa tratez medical, preventiv, la stomac, pe cei doritori sa manance sanatos.
      Nu-mi raspunde pentru a nu fi nevoit sa te boicotez activ.

  6. Intamplator am mancat un ciolan afumat gatit la cuptor (nu facut acasa, se vindea la o taraba) cu adaos de sos de hrean. Mi-a placut atat de mult incat
    am cumparat si eu unul si chiar acum ma pregatesc sa-l gatesc. Cautand
    o reteta potrivita (pe internet) m-am oprit la aceasta, nu ca ar fi cea care mi
    s-a parut cea mai buna, insa a fost cea mai bine scrisa.
    Deci, in seara asta vom avea la masa ciolan afumat gatit la cuptor insotit de
    descrierile si trairile lui Gigi Popa pe care mi le asum si eu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*