Ciolan de porc afumat si dezosat, unduit in bere

In aceasta perioada, ceva mai rece, prajelile din carnea de porc cu ceva grasime si mai ales prajelile de preparate din carne de porc, afumate, se regasesc pe mai toate mesele servite la pranz de catre romani, in special la tara.

Se deschid ultimele garnite cu carne si carnati, afumaturi. Se dau jos din podul casei ultimele coaste, oasele si ciolanele de porc, afumate si se pregatesc pentru a nu risca sa le apuce vremea calda si calitatea acestora sa aiba de suferit.

Daca mai ramane ceva, cum se apropie muncile campului, de arat si semanat, ultimele prajeli de porcarele vor prinde bine a fi servite pe camp, la pranz, cu paine, ceapa si cateva cescute cu tuica de prune.

Amintiri, amintiri … ! In copilaria mea, la taierea porcului, pregatirea acestuia se desfasura dupa un adevarat ritual. Cand macelarii isi terminau treaba, mama si bunica deveneau vioara intai. Se transa porcul si se pregateau de toate. Totul se termina in aceeasi zi, in afara de afumarea preparatelor.

Imi placea sa stau prin preajma lor, sa ma bag singur in seama si sa astept sa mi se ceara un ajutor cat de mic – adu masina de tocat carne din camara, scoate tulumba de carnati din dulap, vezi prin camara pe unde am pus lingura mare din lemn cu care amestecam in jumari, invarte manivela la masina de tocat carne ca sa umplem carnatii, s.a.m.d.

Un loc aparte o aveau afumaturile – suncile, ciolanele, oasele, carnatii si carnea care se afuma in afumatoarea improvizata de bunica (o cutie mare, pusa pe o vatra din caramizi, construita din 4 sarampoi si blani mai late, plus un capac din tabla, in care se facea focul cu rumegus si lemne de stejar; fumul iesea liber printre blanile puse in partea de sus) in curtea casei.

In preparatele familiei mele nu evitam ciolanul de porc ! Retetele mostenite de la mama le pastrez la vedere pentru orice eventualitate. Ciolanul de porc, proaspat sau afumat, intreg sau feliat, dezosat sau cu os cu tot este un ingredient folosit in multe retete culinare din gastronomia romaneasca.

In familie pregatim in fiecare an, la sarbatoarea nationala a romanilor de la 1 Decembrie – ciolan afumat cu fasole boabe. Vreau sa zic fasole boabe de toate felurile – ciorba, fasole batuta cu ceapa, mancare de fasole boabe, scazuta, aperitiv din carne fiarta, cu mustar. Se fierb toate ingredientele, impreuna, in oala de presiune. Dupa fierbere, cantitatile se impart dupa preferintele pofticiosilor si se pregatesc toate felurile ca doar e sarbatoare nationala, nu ?!

In randul delicateselor si a aperitivelor regasim: ciolan si urechi de porc, afumate, fierte in zeama de varza; delicatesa din ciolan de porc afumat, fiert in zeama de varza.

Pregatim mancarici de tot felul – iahnie de fasole boabe cu ciolan de porc afumat pregatit la cuptor, fasole batuta cu ceapa prajita si varza murata, ciolan de porc afumat cu fasole boabe.

La piftia de porc preferam sa gasim carne si un ciolan afumat e bine venit.

Ciolanul de porc se regaseste pe acest blog gata pregatit si la categoria fripturi – ciolan afumat de porc perpelit la cuptor, ciolan afumat de porc, cu vin, la cuptor; ciolan proaspat de porc inabusit in bere si copt in cuptor, cu fasole boabe; ciolan de porc afumat, fiert si apoi copt, cu varza noua calita.

Aperitiv din ciolan de porc afumat si dezosat, unduit in bere.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ciolan de porc afumat si dezosat, 1-2 cutii de bere (dupa marimea ciolanului), piper boabe, usturoi, cimbru, rozmarin, boabe de mustar, foi de dafin, sare grunjoasa.

Pregatire ciolan de porc pentru preparare.

Am folosit in reteta un ciolan de porc afumat, gata dezosat, refrigerat de catre producator imediat dupa afumare.

Ciolanele de porc, afumate dezosate si refrigerate sunt de regula, bine curatate/ parlite de par.

Cand se cumpara ciolan cu os, de cele mai multe ori acestea trebuie parlite la flacara mare a aragazului si curatat parul parlit cu lama unui cutit bine ascutit.

Ingredients

  • ciolan de porc afumat si dezosat,
  • bere la cutie,
  • crengute de cimbru,
  • crengute de rozmarin,
  • usturoi.

Ciolanale parlite si “barbierite” se spala cu apa calduta.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Despre afumare. Sunt producatori/ comercianti care “afuma” produsele folosind o apa colorata. Acesti producatori sunt de evitat. Sunt aceeasi care injecteaza carnea cu apa salina pentru a o “imbunatati”, insa doar ca aspect (iti fura ochii), dar gustul are mult de suferit.

Se cauta produsele afumate cu fum cald sau cu fum rece, cu rumegus si/ lemne de esenta tare. In mod nomal, ar trebui sa se gaseasca informatii despre modul de afumare pe eticheta de produs. Producatorii care se respecta o fac.

Produsele afumate cu fum direct sunt mai inchise la culoare, spre maroniu inchis, uneori usor inegrite si cu urme de fum gros (negreala) pe os si pe marginile soriciului. Aceste produse sunt de preferat a fi cumparate, chiar daca aspectul nu este cel mai atragator.

Alternativa. In reteta se poate folosi si ciolan afumat nedezosat care se poate dezosa cu un cutit bine ascutit. Dezosarea necesita o anume pricepere in manuirea cutitului.

Ciolanele de porc afumate si nedezosate pot avea urme de par, motiv pentru care se vor parli inainte de fierbere.

Ciolanele de porc nedezosate pot fi utilizate in reteta, dar in finalul retetei va fi nevoie de scoaterea carnii de pe os/ dezosare.

Fierberea ciolanului de porc afumat si dezosat in bere.

Ciolanul de porc afumat si dezosat se spala cu putina apa calduta si se pune la fiert in bere cu condimente (crengute de cimbru, crengute de rozmarin, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin) si usturoi.

Directions

  1. Pregatire ciolan de porc afumat si dezosat pentru fierbere, prin parlire, dupa caz.
  2. Fierbere ciolan de porc afumat si dezosat in bere cu condimente si usturoi.
  3. Ciolanul fiert se lasa sa se odihneasca inainte de feliere.
  4. Feliere ciolan de porc afumat si dezosat, unduit in bere.
  5. Servire felii de preparat cu paine de casa calda si mustar, hrean, boia dulce/ boia iute.

Se gusta carnea si in functie de cat este de sarata, in bere se adauga si sare grunjoasa, dupa gust.

Ciolanul de porc, afumat si dezosat pus la fiert in bere.

Despre unduirea preparatului. In timpul fierberii ciolanului se pune capacul pe oala de fiert. Lichidul de fierbere (berea) va clocoti mocnit, imbogatind gustul carnii cu cel al mirodeniilor.

Unduirea ciolanului de porc afumat si dezosat in bere.

Fierberea se face la foc potrivit pana ce carnea este moale si fibra se poate taia fara a se sfasia.

Fierberea ciolanului este terminata.

Odihna preparatului.

Ciolanul de porc, afumat si dezosat, gata fiert se scoate din berea fierbinte pe o farfurie intinsa.

Ciolan de porc afumat si dezosat gata fiert in bere.

Ciolanul gata fiert se acopera cu hartie de copt si se lasa sa se odihneasca 15-20 de minute inainte de a fi feliat.

Ciolan de porc afumat si dezosat gata fiert in bere, vazut din alt unghi.

Servirea preparatului.

Feliera ciolanului de porc afumat si dezosat, unduit in bere se face folosind un cutit bine ascutit.

Felii de ciolan afumat fiert in bere.

Acest preparat se poate servi ca aperitiv la masa de pranz sau impreuna cu alte porcarele si paine calda, de casa, la micul dejun.

La aperitiv merge de minune un paharel cu tuica de prune.

Preparatul se poate servi cu mustar, cu boia dulce/ boia iute, cu hrean proaspat dat pe razatoare.

Sandwich ! Nu este vreo greseala daca o felie de ciolan fiert in bere pusa intre doua felii de paine si cu o frunza de varza din muraturile taranesti formeaza un pachetel pentru la serviciu. Va fi bine venit atunci cand vrei sa iesi sa-ti cumperi ceva de mancare. Soriceii zburda prin stomac si nu ai timpul necesar, deoarece trebuie sa predai o lucrare urgenta.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pregatiti in casa aceasta reteta si ati rezolvat pachetelul pentru serviciu. Uitati-va cu atentie la mimica plina de pofte a colegilor vostri, manati de miroaznele tainice care se raspandesc in jur si pe care ii indemnati sa guste din pachetelul vostru !?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*