Ciorba rapida din dovlecei proaspat culesi

Nu uitati ca fiind vara, afara este foarte cald (ca si cum ai putea uita, cand curg apele de pe tine si abea mai respiri, in cautarea a ceva rece de baut 😛 ), trebuie sa mananci totusi ceva, desi pofta de mancare este atenuata simtitor de zapuseala.

Nu cred sa mai fie vreun secret pentru cineva, ca lichidele reci te multumesc pe moment, dandu-ti o stare de bine, pentru ca in perioada imediat urmatoare sa transpiri si mai abundent.

Asiaticii, majoritatea fiind micuti de statura si usurei in greutate, transpira mai putin (cel putin asa am vazut intr-o statistica, pe internet). Secretul lor consta insa si in cantitatile de ceai de plante, pe care le consuma zilnic – ceai caldut, dupa fiecare masa si ori de cate ori au ocazia. Sa incercam si noi, inlocuind cafeaua, servita ori de cate ori avem ocazia, ca pe ceva de tratatie/ atentie/ consideratie, care nu poate fi refuzat.

Pont ! Am citit ca ceaiul de salvie (infuzie) consumat cca. 1 litru pe zi, caldut, limiteaza transpiratia.

O ciorba de dovlecei care se poate consuma si rece sau calduta este insa mai bine venita, fiind si hranitoare, usor de facut si deosebit de gustoasa.

Din doi dovlecei de marime potrivita faci o oala de ciorba de 3 litri. Speli dovleceii cu apa rece si fara a-i curata de coaja, ii tai in bucati potrivite ca marime.

Cureti o ceapa, un ardei gras mic, o radacina mica de patrunjel si un morcov mic si le dai toate pe razatoarea mare, in afara de ardei pe care il tai feliute subtiri. Taie 2-3 rosii, bine coapte, in bucati fine.

Incingi niste untura de pasare intr-o oala si calesti toate legumele, pana ce ceapa devine sticloasa. Adaugi sare, piper, boia, dupa gust. Daca vrei sa simti racoare, taie subtire si 2 frunze de busuioc verde si caleste-le usor.

ciorba de dovlecei

Daca iti place ciorba mai groasa, poti sa pui si un cartof mic, taiat cuburi.

Completezi cu apa calduta (apa rece fiarta) si lasi ciorba sa fiarba, pana se inmoaie legumele (cam 30 de minute).

Bati 2-3 oua cu furculita intr-un castron, pui zeama de lamaie, marar si leustean verde – verdeturi taiate marunt. Ouale batute le amesteci cu 2 polonice de ciorba si torni totul peste ciorba, in oala, amestecand cu polonicul.

Secret ! Daca vrei sa iasa oul batut, sub forma de „zdrente”, cand il adaugi in oala cu ciorba, nu opresti focul si continui sa amesteci ciorba cu polonicul. Daca vrei sa iasa ciorba omogena, cand adaugi oul batut, trebuie sa fie focul oprit.

Ciorba de dovlecei se serveste calduta, cu smantana si leustean verde, tocat marunt, presarat pe deasupra.

ciorba de dovlecei 1

Ciorba de dovlecei rece, este deosebit de gustoasa, mai ales daca atunci o scoti din frigider si adaugi smantana tot rece. Este racoritoare si nu transpiri, dupa ce o consumi.

Cui ii place mamaliga rece, este momentul sa incerce cu ciorba de dovlecei. Nu trebuie sa lipseasca un ardei iute.

Secret ! O ciorba de dovlecei mai acra se acreste cu zarzane (corcoduse, prunisoare) necoapte sau usor parguite. Se spala zarzanele si se pun la fiert, intr-o cana, cu apa, cat sa le acopere. Se fierb pana cand se obtine pulpa fructului usor de luat de pe sambure. Se trece fructul printr-o sita deasa si zeama care rezulta se amesteca cu ciorba de dovlecei.

Pofta buna frati gurmanzi, rapusi de caldura ! Nu disperati, vara trece repede, mai ales daca ati fost deja in concediu. 😕

2 comentarii

  1. Dovleceii nu sunt bostane. Sunt de forma castravetilor de sera (lunguieti), de culoare vernil spre alb sau verde.
    Se face ciorba si de dovleci din aceia lunguieti cu tartacuta, care au miezul portocaliu si dulceag la gust.
    Ambele ciorbe sunt deosebit de gustoase. Nu credeti ? Incercati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *