Nu a trecut canicula si vanzoleala prin bucatarie pentru „lupta” cu cratitele si tingirile nu este chiar ceea ce ti-ai dori sa faci. Soriceii din stomac se agita si isi cer insa drepturile, iar intr-un final, te decizi sa faci pasul decisiv.
Planificarea are merite deosebite si un rost bine stabilit chiar si in bucatarie ! Nu intri in bucatarie inainte de a te hotari ce ai de facut, inainte de a-ti fixa in minte toate miscarile pe care urmeaza sa le faci, ca doar nu o sa stai cu focul aprins la aragaz, sa cauti prin camara si prin congelator. Acest lucru este posibil, cu conditia sa stii in orice moment unde sunt depozitate cele necesare bucataritului, fapt realizabil doar daca atunci, dupa ce faci cumparaturile, asezi fiecare sortiment achizitionat la locul sau, bine stabilit, astfel incat si cu ochii inchisi sau pe intuneric sa poti sa le gasesti.
Planificarea miscarilor continua ! Cum ai intrat in bucatarie, verifici sa fie inchise toate usile spre restul casei, geamurile de la bucatarie sa fie larg deschise, iar hota aragazului sa functioneze din plin. Scoti din camara tot ceea ce iti trebuie si inchizi si usile la camara. Scoti din frigider tot ceea ce iti este de trebuinta, cu cat mai putine deschideri de usa la congelator/ frigider (ideal este sa deschizi o singura data si sa sa te misti repede inainte sa tiuie alarma). Abia acum te apuci de treaba propriu-zisa.
Nu este o problema deosebita ! Daca ai carne tocata in congelator este bine sa o scoti de cu seara si sa o lasi sa se dezghete in frigider. Daca ai cumparat carne tocata cu o zi inainte, o poti pastra acoperita cu o folie din plastic alimentar, in frigider. Daca ai uitat insa, sa o scoti din congelator de cu seara, pui pachetul cu carne tocata in putina apa calduta, sa se desprinda plasticul de carne si apoi folosesti carnea inghetata, dar va trebui sa o calesti mai intai in putin ulei de floarea soarelui, sa se dezmorteasca ca sa o poti manevra.

Ingrediente de trebuinta in reteta: carne tocata, dovlecei mici (grosi cat 2 degete), orez, oua de gaina, radacinoase (morcov, patrunjel, telina, pastarnac), ceapa, usturoi, rosii, ardei gras, verdeata (macris, leustean, patrunjel, tarhon), ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, smantana/ iaurt (optional), acreala (zeama de la muraturi taranesti de vara, zeama de corcoduse, bors, zeama de lamaie/ otet din vin alb de 9 grade).

Dovleceii se curata de coaja subtire si se taie in bucati de 5-6 cm lungime, care se scobesc de seminte, folosind o lingurita/ coada de la o lingura/ lama de cutit (dupa marimea dovleceilor). „Scobitura” se va folosi impreuna cu celelalte legume in ciorba.
Radacinoasele, ceapa si usturoiul (1-2 catei, de gust) se dau pe razatoarea mare sau se toaca marunt, la cutit. Ardeiul gras se toaca marunt.
Rosiile decojite sau nedecojite (dupa gustul , se taie felii subtiri, la cutit sau se dau pe razatoarea mare.
Verdeata se toaca marunt.

Carnea tocata proaspata se amesteca cu orez (nespalat), oua proaspatete, de gaina si verdeata tocata marunt (mai mult patrunjel, dar si vreo 2-3 fire de macris si leustean).

Carnea tocata amestecata cu ou, orez si verdeata se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Se umplu dovleceii scobiti de seminte, cu carne tocata (tocatura poate fi din amestec de spata de porc si spata de vitel sau spata/ pulpa de vitel sau piept/ pulpa de curcan/ pui).

Daca se foloseste carne tocata de pasare, se mesteca cu putina untura de pasare, pentru a da un gust deosebit preparatului. Altfel, umplutura va fi fada. Gurmetii profesionisti vor aprecia gestul asa cum se cuvine.
Radacinoasele, ceapa, ardeii si usturoiul, rosiile se calesc impreuna in putin ulei de floarea soarelui daca se foloseste carne de porc plus vitel sau doar carne de vitel si in untura de pasare daca se foloseste umplutura din carne tocata de pasare. Se amesteca cu o lingura de lemn pentru omogenizare. Se adauga crengute cimbru uscat.

Cat timp se calesc radacinoasele, se incalzeste o oala cu apa rece pana apa da in fiert.

Apa clocotita se adauga peste ingredientele calite. Se da in cateva clocote.

Cand zeama clocoteste (focul aragazului este mare) se adauga dovleceii umpluti, unul cate unul, lasandu-i sa se prelinga pe marginea oalei, pentru a nu sari stropi fierbinti de lichid, pe maini sau chiar pe fata (atentie mare pentru persoanele scunde).

Cand ciorba a dat in clocot, se reduce focul si se pune capacul pe oala. Ciorba este gata cand carnea tocata este fiarta si bobul de orez s-a umflat.
Ciorba se drege, dupa gust cu acreala si se lumineaza cu verdeata tocata marunt. Se pun si 2-3 fire de tarhon.
Acreala folosita (bors, zeama de muraturi taranesti de vara, zarzane) se da in fiert si se aduna spuma, inainte de a fi adaugata acreala in ciorba.

Daca se acreste cu zeama de lamaie se iau cateva polonice intr-un castron si se adauga zeama de lamaie, se amesteca cu o lingurita si amestecul se adauga in oala de ciorba unde se continua amestecarea cu polonicul.
Ciorba se serveste calda (sa iasa aburi, chiar daca afara sunt peste 30 de grade C), in farfurii adanci, cu ardei iute si/ sau hrean proaspat ras.

Ciorba poate fi servita cu mamaliga calda sau mamaliga rece (de preferat, pe caldura aceasta).

Optional (daca acreala nu este agreata – nu ma refer aici la gurmanzii profesionisti), ciorba se serveste cu o lingura de smantana grasa.
Variante culinare ! Spre toamna, cand se mai potoleste vipia de afara si poti respira ceva mai in voie, aceeasi reteta merita a fi pregatita cu ardei grasi, mai mici, chiar din cei usor picanti, in loc de dovlecei, umpluti cu carne tocata de porc, caz in care servirea unui paharel cu tuica de pruna devine obligatorie.
Ce-ar fi daca ?! O adevarata delicatesa se obtine daca preparatul acesta se face cu carne tocata din pulpa de miel.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Motivul cu caldura in bucatarie mai tine vreo 2 saptamani, apoi daca vreti sa treceti pe langa bucatarie va trebui gasit un alt motiv plauzibil. Cine il gaseste poate sa mi-l spuna si mie.