S-au facut muraturile taranesti. Varza, pusa la inceputul lui octombrie, aproape s-a murat. Castravetii in saramura sunt numai buni pentru consum. Ca o veste buna pentru bucatarelile familiei, vreau sa spun, am “materialul” de baza pentru acritul ciorbelor.
Ciorba de perisoare este delicioasa, vara – toamna, fiind usor dulceaga, de la legumele proaspete, fierte in ciorba. Iarna – primavara, ciorba de perisoare, acrita cu zeama de varza sau zeama de castraveti sau zeama de muraturi taranesti, este in schimb, irezistibila pentru adevaratii gurmanzi, care nu pot rezista nici ispitei, de a servi si un ardei iute.
Ciorbele acre (nu sarate) au un rol deosebit pentru digestie, in lunile de iarna, cu mancarici grase din carne de porc si tentatii la sunculita, fripturi la cuptor sau prajeli.
Cine nu a auzit ?! Ciorbele acre sunt remediul perfect, contra mahmurelii. Si cum sarbatorile de iarna se apropie, nu vor lipsi nici “ocaziile” de mahmureala. 😀
Se pun la calit in untura de pasare sau in ulei de floarea soarelui, legume date pe razatoare sau tocate marunt (morcov, pastarnac, patrunjel, ceapa) si cateva feliute de ardei gras si ardei capia.
Legumele se calesc atat, cat sa se moaie ceapa, putin. Pentru gust, se adauga cateva fire de marar uscat si tulpina de telina, cu cateva frunze, tocate marunt.
Se adauga apa calduta si se fierb legumele, la foc potrivit. Se adauga rosii decojite, taiate marunt si suc de rosii. Ciorba se da in cateva clocote.
Pentru perisoare se foloseste carne tocata de porc sau amestec de carne tocata de porc si vitel (in ce proportie doreste fiecare).
Sfat esential pentru tinerele gospodine si ajutoarele lor, masculine ! Nu cumparati carne gata tocata. Nici nu va trece prin minte, ce inventivi sunt comerciantii de carne tocata, cand vine vorba sa inmulteasca cantitatea de carne tocata scoasa la vanzare, plecand de la zgarciuri si oase macinate fin, la sare grunjoasa si zeama de oase. Cumparati carne macra, alegeti-o voi, din galantar, zambiti frumos tinerei vanzatoare (daca sunt mai multe vanzatoare, asazati-va la coada, la cea mai tanara si mai zglobie dintre ele), ziceti-i sa va toace carnea la masina de tocat electrica, cu sita mare. Nu o pierdeti din ochi, atunci cand va toaca carnea. Prevederea este mama intelepciunii (zice o vorba din batrani) ! 😛
Carnea tocata se amesteca cu patrunjel verde tocat marunt, cateva firisoare de legume (din cele date pe razatoare sau tocate nmarunt), orez prefiert de jumatate sau chiar nefiert, doar spalat in cateva ape, 1-2 oua crude. Se macina piper boabe, dupa gust. Se macina sare grunjoasa, doar daca nu folositi zeama de muraturi taranesti/ zeama de castraveti/ zeama de varza, pentru acrit, acestea avand destula sare.
Carnea, orezul, ouale si legumele se amesteca bine. Se ia din amestec cu o lingura si se formeaza, intre palme, guguloaie, de marimi potrivite sau dupa placerea si imaginatia fiecaruia.
Perisoarele se pun cu mila (sa nu sa sfarame) si cu grija, in ciorba clocotind, sa nu stropesti pe cei din jur (mare atentie, la copii, sunt curiosi si mai mereu vor sa te “ajute” 😀 ) si mobila de bucatarie sau sa sara lichid fierbinte si sa te arzi tu, pe maini si/sau pe fata.
Perisoarele sunt fierte, atunci cand cad la fundul oalei de ciorba.
Zeama pentru acrit se fierbe inainte de a o pune in ciorba. Se aduna spuma formata. In ciorba se adauga leustean verde, tocat marunt. Se pune capacul pe oala si se lasa ciorba sa se ohihneasca, vreme de 1/2 ore, timp in care se evidentiaza gusturile si miroasele, mirosul pregnant fiind cel de leustean.
Ciorba de perisoare se serveste dulce sau acrita, cu mamaliga calda sau rece.
Un paharel de tarie merge de minune. In paharelul din imagine este cornata, nu coniac.
Niste hrean proaspat ras, pus in ciorba fierbinte, este bine venit. Guturaiul va fugi din calea voastra, ca dracul de tamaie (zice o alta vorba batraneasca). 😀
Cu cat mamliga este mai calda, cu atat ciorba este mai fierbinte. Daca ardeiul iute vartos, este prin preajma, nici nu mai poti deosebi iuteala de fierbinte.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Mancati sanatos, gustos si variat (cu preferintele, in ordinea pe care o doriti). Nu veti regreta. Copii vor creste mari si sanatosi. Medicii vor veni doar in vizita de curtoazie, iar voi nu-i veti deranja decat rareori.