Ciorba de potroace cu carne din pasare de curte, dupa nopti de mahmureala

Maruntaiele, aripile mici si tartita de la curcanul de Craciun, inca 2 tartite si 2 aripi de curcan, cumparate separat, le oparesti intr-o oala cu apa clocotita. Le speli in jet de apa rece si le lasi la scurs.

Pentru piftie poti folosi si aripile, tartita si spatele de la o gaina grasa, de la rata sau de la gasca. Cea mai gustoasa piftie se obtine din gasca. Untura de gasca si cea de rata dau un gust deosebit piftiei.

Scoti oala de presiune, pui bucatile de carne, o ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 pastarnac, o telina mica, cateva firisoare de ardei gras, 2-3 rosii, de la congelator. Completezi de 3 sferturi cu apa si inchizi oala de presiune. Lasi la fiert, la foc potrivit 1,5 ore de cand incepe oala sa fluiere.

Stingi focul, lasi sa se raceasca oala 0,5 ore, depresurizezi cu grija oala de presiune.

Scoti 0,5 l zeama de varza din butoiul cu varza pusa la acrit de cu toamna. Fierbi zeama de varza si aduni spuma. Torni zeama de varza peste ciorba, adaugi orez fiert anterior in apa cu sare. Tai niste leustean verde si presari deasupra (metge si leustean uscat). Poti folosi si bors cumparat de la market, daca doresti ciorba mai acra.

Se serveste fierbinte, cu mamaliga calda, ardei iute si hrean, dimineata, dupa chef (in loc de altceva, de mancare), ca sa limpezesti mintea si sa dezimpaienjenesti ochii. Gustul de coclit din gura dispare, oboseala parca ti-o ia cu mana, picioarele se misca oricum mai usor, in concluzie ai facut fata unei prime zi de Craciun, prelungit cu chef, pana spre seara.

Ciorba de potroace poti sa o servesti si a doua zi de Craciun, goala, fara paine sau cu mamaliga rece, ca felul 1, la masa de pranz. Daca mai poti, merge cu tuica fiarta, daca intentionezi s-o iei de la capat.

Atentie ! Oala de presiune este o scula de bucatarie necesara, dar cam periculoasa. Pe capac are o supapa de siguranta. E bine sa verifici din cand in cand sa nu se fi desfiletat surubelul care contine supapa de presiune. Surubelul trebuie sa fie bine strans pe capac. Nu monta capacul la oala de presiune, cu supapa, sub suportul de strangere a capacului oalei. Nu da focul prea tare, ca aburul sa nu tasneasca prin aerisirea oalei si sa te arda pe unde apuca sa te atinga. Pune oala de presiune, la fiert, pe un ochi din spate, de la aragaz, mai ferit de circulatia din bucatarie. Tine geamul la bucatarie putin deschis si hota pornita. Manevreaza oala de presiune cu atentie, fara sa o trantesti. Nu umbla niciodata, la oala de presiune, imediat ce ai stins focul, depresurizarea brusca iti poate arunca lichidul fierbinte pe fata si/ sau pe maini.

Pofta buna !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*