Ciorba de praz cu ghebe

Pe la inceputul  toamnei, in anii ploiosi, in luna augsut, pun la congelator ghebe culese din padure, oparite in apa cu sare.

Pe la inceputul lui octombrie cand se fac ciupercile de plop, le culeg din padure si le usuc in balcon, insirate pe sfoara, agatate pe o coada de matura, in curent de aer rece. Se pastreaza uscate, in pungi de hartie, in balcon.

Am scris pe acest blog, cum conserv si cum pastrez ciupercilor.

Ghebele oparite si ciupercile uscate le folosesc in diferite ciorbe de legume (varza murata, praz, salata, loboda, urzici, etc.) sau in ciorbe de afumatura.

Prazul este una din legumele putin folosite la noi, desi oltenii sunt mari amatori de praz. Retetele cu praz mostenite din batrani, la noi, se limiteaza la mancaruri de post – ciorba sau mancare de praz. Am mai scris si voi mai scrie alte retete cu praz pe care le fac eu.

Mie imi place prazul crud, in loc de ceapa, cu slanina afumata, in cantitati moderate si nu in fiecare zi, desi imi place tare mult, dar de la o varsta incolo incepi sa auzi si sa intelegi ce zice doctorul, referitor la grasimi. Si culmea, cam are dreptate.   😀 

Se pune la calit, in ulei de floarea soarelui sau in untura de pasare (pentru cei care nu tin post) intr-o oala, legume taiate fideluta sau rondele (face fiecare cum vrea si crede de cuvinta) – praz (cantitate mai mare, ca doar de aia ii zice ciorba de praz), ardei gras, ceapa, morcov, pastarnac, patrunjel, telina (radacina si tulpina). Se pune sare dupa gust, cateva feliute de ardei iute, cateva boabe de piper, o foaie de dafin. 

Cand s-au undit (muiat) legumele, se toarna apa rece sau supa de pasare (pentru cei care nu tin post). Se fierbe ciorba la foc potrivit, cu capacul pus pe oala, pana se moaie bine legumele.

Se taie rondele, 3 rosii inghetate si decojite de pielite, sub jet de apa calduta. Se aduga in ciorba impreuna cu o mana zdravana de ciuperci congelate.

Secret ! Nu lasa la dezghetat legumele scoase din congelator (ardei gras, rosii intregi). Se pun inghetate in zeama in fierbere, pentru a pastra vitaminele si gustul. Nici ciupercile nu se dezgheata. Nu are rost sa “arunci” ciupercile sau rosiile taiate, in oala, risti niste stropi pe maini si pe fata, care sigur te vor ustura.

Stan Patitu ! Ai grija, cand scoti din congelator legumele sau ciupercile congelate, sa ai mainile uscate, altfel risti sa capeti niste arsuri pe degete, de toata frumusetea (rosu aprins, pe placul maestrilor in ale picturilor).   😛

Daca vrei sa iasa ciorba mai colorata, poti pune niste suc de rosii.

Ciorba se serveste fierbinte, cu leustean uscat pus deasupra, cu ardei iute si cu mamaliga calda sau felii de mamaliga rece.

Cei care nu tin post pot pune 2-3 linguri de smantana sau iaurt. Daca se doreste ciorba mai acra, se poate pune zeama de lamaie sau zeama de castraveti.

Merge o cescuta cu tuica de prune, rece.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Umbla o vorba pe la tara – sa nu pleci de acasa daca nu ai consumat un castron de ciorba fierbinte, sa nu te asezi la masa de pranz daca nu ai la felul intai – ciorba sau supa de gaina grasa, sa nu te culci seara decat dupa ce ai baut o supa fierbinte de legume. Stiau ei batranii nostrii cate ceva, cand lansau pe piata, astfel de zicale. Parca nici nu erau atatia bolnavi de stomac, atatia copii obezi si nici nu se inregistrau atatea cazuri de boli de inima.   8)

Nota si ingeniozitatea bucatarului ! Nu este nicio greseala daca in loc de ciuperci congelate sau ciuperci uscate se folosesc ciuperci proaspete. 

Mic secret ! Ciupercile proaspete se taie in feliute care se calesc in ulei de floarea soarelui sau in untura de pasare (pentru cei care nu tin post), inainte de a le pune in ciorba.

Alt mic secret ! Ciupercile uscate se tin in apa calduta cateva ore, inainte de a le pune in ciorba. Se vor umfla de zici ca atunci le-ai cules, daca faci abstractie de culoare.   😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*