Ciorba din coada de porc afumata

Chiar daca suntem in sezonul verdeturilor, un preparat cu afumatura poate fi surpriza zilei pentru pofticiosii familiei. Este o ocazie potrivita sa mai eliberam congelatorul consumand din ultimele provizii de ardei si rosii congelate rapid in toamna.

Preparatele cu verdeturi de sezon nu lipsesc ! Ciorbe pe baza de verdeturi (loboda, salata, leurda, urzici, varza noua, macris, spanac, etc.). pregatim in acest sezon destul de des – ciorba de urzici cu leurda, ciorba de loboda, leurda si salata verde cu ou si smantana; ciorba de varza noua si ciuperci, ciorba de legume de vara, ciorba de salata cu perisoare si omleta, ciorba de urzici cu leurda si smantana, ciorba rapida de varza.

Pregatim si supe crema din verdeturi – supa crema de urzici, supa crema de legume si ciuperci, supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.

Amintiri, amintiri …. ! Afumaturile sunt ingrediente agreate in familia mea, fara a exagera insa cu preparatele de acest fel. Sursele mele de inspiratie contin multe retete pe baza de afumaturi. In copilaria mea, garnita cu afumaturi pastrate in untura de porc nu lipsea din camara, de la Craciun pana spre mijlocul lui iunie. Este adevarat ca pe langa carnea de porc afumata, prin untura se mai gasea si cate un ciotoi sau o aripa din carne de gasca.

Cand copiii mei erau mici si in anii cand urmau o facultate, am cautat sa mentin traditia familiei cu garnita cu porcarele in untura de porc. Pastram garnita in balcon, ferita de soare. A existat o perioada grea a existentei noastre (am depasit-o si uitam, dar ne amintim uneori), prin anii ’80, cand garnita era o prevedere necesara pentru a evita riscul, deloc de neglijat, de a nu avea ce fierbe in oala sau de a pune in traista copiilor plecati la studii. Conservele din legume de tot felul (zacusca cu ciuperci, fasole teci in sos de rosii, vinete in sos de rosii, ghiveci, etc.) erau o alta „dotare” din traista copiilor.

Parintii ne ajutau cu ce puteau, impartind porcul cu noi, toti, copiii lor. Mai cumparam, la Craciun cate o jumatate de porc/ un porc intreg de la amici care locuiau la tara si aveau nevoie de bani. Pregateam porcarele si le afumam la un vechi amic, apoi le puneam la garnita in untura de porc topita. Jumarile de porc le pastram putin sarate, in borcane, in frigider pentru a prepara turta cu jumari.

Varza murata nu lipsea din butoi. Impreuna cu muraturile taranesti si muraturile in otet rezolvam rezerva strategica a iernii si a primaverii timpurii.

Ciorba sau supa este bine sa nu lipseasca din meniul de la pranz. Ceva cald la burtica a fost sloganul preferat pentru a-i indemna pe cei mici sa serveasca 1-2 polonice cu ciorba sau supa.

Din retetarul familiei mele ! Cu afumatura pregatim mai multe feluri de ciorbe – ciorba acra de afumatura dupa o reteta batraneasca, ciorba din cap de piept de porc acrita cu zeama de varza, ciorba din scarita de porc afumata, ciorba de fasole boabe cu porcarele, ciorba de varza murata cu ciuperci si porcarele, ciorba acra de praz cu afumatura.

Ciorba din coada de porc afumata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: 2-3 cozi de porc afumate (de preferat cu soriciul parlit, nu oparit), cartofi noi, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), rosii si ardei (congelate in iarna), verdeata (leustean, marar, patrunjel, leurda/ macris) sare grunjoasa, zeama de castraveti murati in saramura/ zeama de varza.

Pregatire cozi de porc afumate pentru fierbere.

Se cumpara cozi de porc afumate, care sa aiba cat mai multa sira cu carne si putina grasime cu sorici. De regula, cozile de porc se vand impreuna cu urechi de porc si/ sau coaste de porc, afumate. Nu le ocolim. Vom pregati cu alta ocazie cand pofticiosii familiei o vor cere – urechi de porc afumate cu mujdei de usturoi si respectiv varza murata fiarta cu afumatura.

Cozile de porc cu soriciul oparit si apoi afumate se parlesc la flacara mare a aragazului de urmele de par si se barbieresc cu lama unui cutit bine ascutit. Se spala sub jet de apa calduta.

Nu este o greseala daca se mai parlesc putin si cozile de porc cu soriciul parlit si apoi afumate.

Cozile de porc afumate se taie in bucati (se cauta zona vertebrelor).

Ingrediente

  • cozi de porc afumate,
    radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina),
    ceapa,
    cartofi noi,
    rosii congelate,
    fasii de ardei congelate,
    verdeata (leustean, marar, patrunjel, leurda, macris).

Pregatire legume si pentru fierbere.

Radacinoasele si ceapa se curata de coaja si se taie marunt. Nu este o greseala daca se dau pe razatoarea mare.

Fasiile de ardei congelati se taie cubulete.

Radacinoase taiate folosite in reteta.

Cartofii se curata de coaja si se taie cubulete.

Cartofi taiati cubulete si fasii de ardei congelate.

Leusteanul verde se toaca mai mare. Mararul si patrunjelul verde, leurda/ macrisul se toaca marunt.

Verdeata tocata marunt.

Ardeiul taiat fasii si rosiile folosite in reteta sunt congelate. Se vor folosi ca atare, fara a le lasa sa se decongeleze.

Rosii congelate folosite in reteta.

Optional ! In reteta se pot folosi rosii proaspete sau rosii la conserva si ardei proaspeti.

Secretul gospodinei ! Daca rosiile congelate sunt mai mari, acestea se trec pe sub jet de apa calduta si apoi se pot decoji usor folosind lama unui cutit bine ascutit.

Rosiile decojite se taie cubulete.

Rosii congelate, decojite si taiate plus verdeata.

ACTIVITATI CARE SE DESFASOARA IN ORDINE, IN PROPRIA BUCATARIE.

  • Pregatire cozi de porc afumate pentru fierbere.
  • Pregatire radacinoase si ceapa pentru fierbere.
  • Pregatire rosii si ardei pentru fierbere.
  • Verdeata se toaca marunt.
  • Zeama de varza se fierbe si se aduna spuma formata.
  • Ingredientelor pentru ciorba se fierb impreuna intr-o oala de fiert.
  • Ciorba fiarta se acreste cu zeama de varza si se decoreaza cu verdeata tocata marunt.
  • Ciorba se serveste fierbinte in farfurii adanci cu ardei iute/ hrean ras, mamaliga calda.

Pregatire zeama de castraveti murati/ zeama de varza.

In reteta, pentru acrire se poate folosi zeama de castraveti murati in saramura/ zeama de muraturi taranesti/ zeama de varza/ corcoduse.

La acest preparat am folosit zeama de varza. Zeama de varza se fierbe intr-un ibric.

Zeama de varza care se fierbe.

Se aduna spuma formata la fierbere folosind o lingura de bucatarie.

Pregatire ciorba din coada de porc afumata.

Bucatile din coada de porc afumata se oparesc in apa fierbinte 5-6 minute dupa ce apa da in clocot. Prin oparire se inlatura surplusul de sare din afumatura si eventuale urme de la parlire. Apa de oparire se arunca, iar bucatile din coada de porc oparite se spala sub jet de apa rece.

Bucatile din coada de porc afumata, radacinoasele, ceapa si cartofii se pun la fiert intr-o oala. In oala de fiert se adauga apa rece cat sa acopere ingredientele.

Optional ! Pentru a face economie de timp, nu este nicio greseala daca radacinoasele se pun la fiert intregi, urmand a se felia ulterior, dupa fierberea ciorbei, in momentul dichisirii finale a ciorbei.

Ciorba din coada de porc care fierbe.

Ciorba se fierbe la foc potrivit pana ce carnea tinde a se desprinde dupa oase.

Cand carnea este aproape fiarta, in oala de fiert se adauga ardeiul si rosiile, taiate marunt. Se mai da ciorba in cateva clocote.

Ciorba este gata fiarta. Se taie legumele si se adauga verdeata tocata marunt.

Se verifica daca ciorba este sarata si dupa caz, se adauga sare grunjoasa.

Daca am fiert radacinoasele intregi, acestea se toaca marunt.

Se verifica sa fie cartofii fierti.

Ciorba se decoreaza cu verdeata tocata marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Ciorba din coada de porc afumata se serveste fierbinte, in farfurii adanci.

Ciorba din coada de porc afumata – preparatul este gata servit.

La acest preparat se serveste ardei iute proaspat sau ardei iute conservat in otet cu condimente.

Se poate servi si hrean proaspat dat pe razatoare sau hrean conservat in otet cu apa si zahar.

Ardei iute si hrean, conservat in otet indoit cu apa.

Pofticiosii familiei pot cere o felie de paine de casa calda sau chiar mamaliga calda.

Mamaliga calda.

Nu-i lucru usor, dar posibil si in acelasi timp, de efect ! O gospodina care se respecta are intotdeauna posibilitati ca sa raspunda pozitiv la orice solicitare a gurmanzilor familiei.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! O ciorba de afumatura fierbinte, langa un paharel cu tuica de prune nu poate fi refuzata de niciun gurmet care tine la placerile sale si se mandreste cu acestea, chiar daca sezonul de verdeturi ar putea sa-l imbie a dori altceva. Cum sa nu-ti faca pofta o ciorba aburinda cu ardeiul iute alaturi si mamliga calda, asezata la indemana pe masa ?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*