Ciorba din pastai de fasole grasa, cu iaurt

Cum intri in piata, te intampina precupetele care isi lauda marfa. Fasolea grasa, culeasa de pe arac, te imbie sa o cumperi de pe tarabe.

In gradina din spatele casei parintesti, aracii cu fasole lata erau vedetele verii si ale toamnei. Bunica si mama gateau fasolea lata in multe feluri. La mare cautare, in familie, erau ciorba de fasole lata, acrita cu zeama de corcoduse, mancarea de fasole lata, salata de fasole lata cu usturoi verde.

Pentru iarna, se punea la borcan, fasole lata in saramura si fasole lata in suc de rosii. Si in ghiveciul de legume, pentru iarna, se punea fasole lata.

Cand au aparut congelatoarele, pentru iarna, se punea si fasole lata, oparita, in pungi din plastic, impreuna cu 2-3 rosii mici si patrunjel verde.

Ingrediente de trebuinta in reteta: fasole verde, lata, o radacinina de patrunjel, o radacina de pastarnac, un morcov, o ceapa uscata, un ardei gras, 2 rosii maricele, o legatura de patrunjel verde, o legatura de leustean, untura de pasare sau ulei de floarea soarelui, iaurt sau lapte batut.

Pentru o minunata reteta de post ! Se foloseste ulei de floarea soarelui, in loc de untura de pasare. Nu se folosesc lactate. Ciorba se acreste cu zeama de corcoduse.

Legumele se curata si se spala cu apa rece. Se lasa intregi, se dau pe razatoare sau se taie la cutit, dupa placerea gurmandereasca a pofticiosilor (ca doar nu gatim numai pentru noi) si timpul gospodinei (ca doar bucatarul isi dramuieste timpul, ca sa stea cat mai putin in bucatarie).     🙁      🙂

Legumele se unduiesc in untura de pasare.

Se adauga fasolea lata, taiata sau intreaga si se amesteca de cateva ori cu o lingura de lemn, sa prinda si fasolea gust de pasare.

Se adauga apa rece si sare dupa gust.

Ciorba se fierbe, la foc potrivit, pana se moaie fasolea. Se adauga rosii, taiate feliute, pentru acrirea ciorbei si se continua fierberea pana rosiile se transforma in suc. Se pune sare dupa gust.

Se adauga verdeata (patrunjel si leustean), tocata marunt.

Cine doreste o ciorba mai acra poate folosi zeama de corcoduse.

Corcodusele verzi, se spala si se fierb, intr-o oala, cu apa rece, cat sa acopere corcodusele. Cand sunt fierte, corcodusele se strecoara printr-o sita. Zeama de corcoduse se adauga, dupa gust, in ciorba si se mai da ciorba in cateva clocote.

Zeama de corcoduse se poate depozita la frigider, in sticlute, inchise ermetic.

Pentru iarna, zeama de corcoduse, in care se adauga putina sare grunjoase, se pune in sticlute, inchise ermetic. Sticlele se fierb timp de 20 de minute, in baie de abur. Dupa fierbere, sticlele se pun intr-o patura si se lasa sa se raceasca. Se depoziteaza la rece, in beci, balcon sau in camara. Ca si cum in camara sau in balcon, ar fi rece, acum, cand mai sunt inca corcodesele verzi.     🙁

Ciorba din pastai de fasole se serveste calduta (cat sa nu fie sleita, daca a fost facuta cu untura de pasare), cu o lingura generoasa, de iaurt gras, pus sa troneze in farfurie.

Laptele batut, adaugat in ciorba, in loc de iaurt, da ciorbei o acreala mai pronuntata, dar deloc nedorita de adevaratii pofticiosi.      😛

O tuiculita de prune merge de minune, chiar daca este destul de cald, afara.       🙂

Test numai pentru adevaratii gurmanzi ! Ciorba de fasole grasa, pastai, se serveste rece, la temperatura camerei, cu lapte batut si mamaliga calda. Un ardei iute nu poate lipsi. Si da-i cu paharelul de tuica de prune, pana se gateste oala cu ciorba.     8)

Nu uitati un gest unic ! Un gurmand adevarat se sterge la coltul gurii, tamponand cu un bot de mamaliga.      😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Se zice ca fiecare popor are bucataria sa specifica. Fiecare familie are retele sale preferate. Fiecare gurmand adevarat sau gurmandel are preferintele sale culinare. Noi, cei care bucatarim, avem misiunea sa-i omenim pe toti ai casei, dupa gustul fiecaruia si ne zbatem, sa reusim. Ne place cand reusim si multumirea culinara se citeste pe chipul apropiatilor nostrii. Suntem si noi fericiti ca le-am ghicit gusturile.

4 Comments

  1. Îmi place conținutul acestei pagini! Căutam așa ceva.Mulțumesc mult !

  2. Ma bucur ca am gasit aceasta reteta si mai ales cu o astfel de prezentare. Bravo!

  3. Îmi place blogul tău! Gatesti precum soțul meu – cu păhărelul de țuica, sau sticla de bere lângă lingura de lemn cu care mesteca in oala… Rețetele sunt delicioase, la fel modul de abordare. Îmbunătățește, Inventeaza, încearcă sunt cele trei principii de baza după care ma ghidez și eu in viața, nu doar in Bucătărie.

    • Uneori este cam riscant sa gatesti cu paharelul de tuica langa lingura de lemn, mai ales cand preparatul este ceva mai laborios si necesita dese amestecari prin tigaie/ cratita. Daca pui altceva in farfurie decat ce ti-ai propus si ai promis ca pregatesti ?! Mai mereu este nevoie de un indemn, altfel de ce sa stai, doar sa supraveghezi, cum se rumeneste ceapa ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*