Umbla o vorba prin batrani – altfel vezi lumea daca ai ceva cald la burta. Plecand de la acest principiu, nu este greu sa te gandesti ca ciorba sau supa nu trebuie sa lipseasca din masa de pranz. Nu este obligatoriu sa fie ciorba cu carne, poate fi si o ciorba simpla, numai din legume sau din legume si ciuperci, acrita cu zeama de varza, cu zarzane sau cu bors. Supa poate avea carne, dar poate sa fie si simpla, numai supa de gaina cu taietei de casa, de exemplu, fara carne. Daca ai fiert mai intai ceva carne de pasare/ carne de vita impreuna cu niste legume, supa este usor de pregatit si carnea o poti folosi pentru a prepara felul doi – o mancare.
Astazi, nu prea se mai respecta, din pacate, obiceiul batranesc ca primul fel servit la masa de pranz sa fie o supa sau o ciorba. Nu este de mirare ca statisticile medicale arata ca s-au inmultit bolile de stomac, chiar de la varste fragede.
Bunicii nostri care s-au stins din viata la varste inaintate, puneau mai intai pasarea intreaga la fiert in oala, pentru a obtine o supa sau o ciorba acra si apoi se hotarau ce fac cu carnea – vreo mancare sau o friptura la cuptor. Ei nu s-au vaitat niciodata de durere la stomac sau de balonari.
Astazi, tinerii care cu greu pot fi convinsi sa serveasca o supa sau o ciorba, nu stiu ce pastile sa mai ia pentru a scapa de indispozitiile stomacale. Reclamele cu fel de fel de iaurturi cu te miri ce fructe sau cu tot felul de ingrediente obtinute industrial, care in reclama zic ca te scapa de toate problemele la stomac, in realitate doar umplu buzunarele producatorilor de astfel de preparate.
Ingrediente de trebuinta in reteta: scarita de porc afumata, morcovi, ceapa, radacina de pastarnac, patrunjel si telina, cartofi, rosii, ardei gras, leustean, patrunjel verde, ardei iute, sare grunjoasa, crengute de cimbru, zeama de varza/ zeama de muraturi taranesti.
Nu uitati de legumele voastre din congelator ! In aceasta reteta se pot utiliza rosiile intregi si ardeii tocati pusi de cu toamna in pungi din plastic, la congelator. Secretul este sa se adauge in ciorba, inghetate, pentru ca legumele sa nu piarda din vitamine.
Radacinoasele se taie in cuburi. Ceapa se lasa intreaga sau se poate taia fideluta/ cuburi. Ardeii daca se folosesc ardei proaspeti se taie felii subtiri.
Cum alegem scarita de porc ? In galantar gasim scarita de porc la tot felul de preturi. O alegem pe cea ceva mai scumpa, cu carne destula pe oase, frumos afumata (nu din cea stropita cu apa colorata), de un rosu ceva mai inchis la culoare. Putem cere fetelor din spatele galantarului, sa ne dea sa mirosim scarita, sa vedem daca este prezent mirosul de fum.
Carnea afumata se pune in apa clocotita, pentru 1-2 minute pentru a se elimina surplusul de sare si urmele de funingine. Prima apa se arunca. Bucatile de carne spalate sub jet de apa rece se pun la fiert intr-o oala cu apa rece cat sa acopere carnea. Se pune capacul pe oala si se fierbe la foc mic, sa se patrunga carnea.
Cand carnea este fiarta pe jumatate (dupa 30-40 de minute, in clocot) se adauga ceapa intreaga/ feliata, ardeii taiati bucati si radacinoasele taiate bucati/ date pe razatoarea mare.
Se adauga crengute de cimbru si putina sare grunjoasa (afumatura poate fi destul de sarata).
Zeama de varza murata/ zeama de muraturi taranesti cu care dorim sa acrim ciorba se fierbe si se aduna spuma formata, folosind o spumiera.
Nu uitati ! Zeama de varza/ zeama de muraturi taranesti este destul de sarata. Atentie deci, la sarea adaugata in ciorba.
Cand ciorba este aproape gata se adauga zeama de varza si cozile de leustean, tocate marunt. Se mai da in cateva clocote.
Rosiile intregi si cartofii taiati cuburi mici se adauga in ciorba si se fierb in ciorba clocotind.
A nu se uita ! Daca punem rosiile intregi, va trebui sa adunam cojile de rosii din ciorba dupa ce rosiile au fiert.
Cum decojim rosiile ? Rosiile pot fi decojite de pielite, folosind un cutit bine ascutit. Daca folosim rosii inghetate, le trecem mai intai prin jet de apa calduta. Rosiile decojite le putem felia cu cutitul pentru a fierbe mai repede.
Se adauga leustean si patrunjel verde, tocate marunt.
Ciorba din scarita de porc afumata se serveste cu mamaliga calda, ardei iute si hrean proaspat ras.
La ciorba merge si un paharel cu tuica de prune.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Strainii s-au trezit mai din timp si deja au multe campanii de presa care promoveaza bucataria autentica, traditionala, bazata pe ingrediente sanatoase, fara tot felul de chimicale care coloreaza bucatele, dar le altereaza gustul si creaza tot felul de sensibilitati corpului uman. Noi romanii am adoptat in ultimii ani retete asa-zis rapide (promovate de bucatari coninteresati de marile companii de distributie alimente), bazate pe „plicuri” cu tot felul de ingrediente, care numai naturale nu sunt (daca nu credeti, cititi cu atentie pe etichete) si am uitat de retetele noastre stramosesti. Nu mai stim sa gatim romaneste sau nu vrem sa mai stim ?
Buna reteta. Eu nu pun crengute de cimbru, da pun mereu un dovlecel taiat cubulete si fac zdrente dintr-un ou (nu din mai mult).
i r8 8/8