Ciotoaie de curcan cu legume, in sos de bere

Pentru noaptea de Anul Nou, gospodinele inclina, sa-si surprinda invitatii, cu retete dintre cele mai sofisticate, desi timpul limitat pe care il au la dispozitie nu prea le ajuta.

Incurajare pentru gosspodine ! Aceasta reteta are cateva etape de parcurs, dar are si avantajul, de loc neglijabil, ca nu trebuie sa o bibilesti, sa dai tarcoale dese, prin jurul aragazului pentru a vedea daca s-a copt sau nu friptura. Sa fie chiar asa ? Vom vedea.      🙁       🙂

La fel de bine, reteta se poate face cu piept de curcan, cu aripi de curcan sau chiar cu curcanul intreg.

Secret mare ! Daca aveti un vas de ceramica mare sau un tuci mare, sa incapa un curcan intreg in vas, friptura poate fi “vedeta”  unei sarbatori in familie, cu multi invitati. Laudele mesenilor adresate gospodinei sunt garantate.      😛

Nu este de neglijat ! Cand cumparati carne de curcan, cautati sa o cumparati proaspata sau refrigerata. Prin congelare, carnea de curcan batran, se intareste.

Ciotoaiele de curcan se parlesc la flacara mare a aragazului pentru a se indeparta toate urmele de fulgi. Se spala cu apa calduta si se lasa la scurs intr-o sita.

Marele secret al bucatatrului ! Ciotoaiele de curcan se calesc in untura de pasare, intr-o tigaie, la foc mare, pe toate partile, pentru a capata o crusta care face sa ramana tot mustul carnii, in interiorul acesteia, stiut fiind ca pasarile mai mari, in special curcanul, rata, gasca si gaina batrana au carnea fada. 

In timpul calirii, se pune pe carne, cimbru, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, pentru o aromatizare mai puternica, a carnii.

Ciotoaiele de curcan, rumenite, se aseaza intr-un vas roman, de ceramica.

Nu uitati ! Vasul de ceramica se pune in apa rece, cu minimum 30 de minute, inainte de utilizare, pentru a se deschide porii argilei si a se imbiba cu apa. Cand se va pune capacul pe vas, apa se va vaporiza si aburii vor fragezi carnea. Folosind vasul neumezit in prealabil, o faceti pe riscul vostru, vasul se poate sparge. Vai, ce pacat ar fi !      🙁

Ce legume va plac ? Folositi-le pentru a face un sos delicios. Nu uitati de ciuperci, de preferat proaspete. Cele congelate au destul de multa apa. Daca folositi ciuperci congelate, sa le caliti separat, fara a le lasa sa se decongeleze.

Se taie rondele – praz, ardei capia, ceapa, morcov. Se feliaza ciupercile. Se taie marunt 2-3 catei de usturoi.

Legumele si ciupercile se calesc impreuna, in untura de pasare, in care s-au prajit ciotoaiele. Calirea se va face la foc mare, tinand tigaia in mana si amestecand continuu. Legumele trebuie sa prinda o culoare aramie, fara a se arde, doar sa se moaie putin.

Legumele si ciupercile calite se pun impreuna cu grasimea in care s-au calit, peste ciotoaiele de curcan, in vasul de ceramica. Se adauga 2-3 frunze de dafin, o ramurica de rozmarin, boabe de piper, o ramurica de cimbru.

Se toarna o sticla de bere neagra, peste legume si carne, astfel incat berea sa acopere cca. 2/3 din carne. Berea neagra da o savoare mai puternica decat berea blonda.

Se pune capacul pe vasul roman si se baga vasul in cuptorul incins al aragazului, la foc mic, pentru cca. 2 ore.

Nu va speriati ! Lichidul din poza nu este doar grasime, ci si apa de la legume, bere. Adica, vreau sa spun, ca este destula grasime, ca doar pasarea are grasime.       😛      Nu este obligatoriu ca grasimea sa fie consumata, o data cu friptura.

Ciotoaiele de curcan se servesc cu garnitura din pilaf pur, de orez (vezi retata mea – pilaf cum fac eu) si castraveti in otet. Picurati cativa stropi de sos cald, peste pilaful din farfurie sau langa legume, “scapati” si o lingura de sos.

Numai pentru gurmanzi adevarati ! Marii pofticiosi nu pot refuza mujdeiul de usturoi.

Nu uitati de un vin rosu, demisec, care sa “spele” stomacul, dupa grasimea de pasare.

Daca nu rezistati ispitei ! Daca ispita este prea mare si simtiti ca va copleseste pofta, muiati mamaliga rece, in sosul de la friptura. Cum va simtiti ?      😀

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! De Anul Nou, toti trebuie sa uitam de griji si de necazuri, de nevoi si de neimpliniri. Sa ne propunem un an nou, bogat si plin de bucurii. Sa petrecem si sa ne veselim.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*