Ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman

A revenit canicula. Cei care merg la serviciu, nu au de ales – frig, cald, ger, ploaie, vant, etc. se urca ceva mai vioi in mijlocul de locomotie si mai veseli sau mai tristi, pleaca dis de dimineata spre locul unde isi castiga existenta, se zbat pe acolo, de multe ori strangand din dinti sau scapand „vorbe dulci” printre dinti, se urca ceva mai obositi in acelasi mijloc de locomotie si se indrapta spre casa. Daca isi aduc aminte sau chiar este strict necesar, trec prin market si/ sau prin piata, pentru a cumpara de-ale gurii. Asteapta nerabdatori zilele de la sfarsitul saptamanii, pentru ceva leneveala in pat sau odihna activa la munte sau la mare.

Cei care au terminat-o cu serviciul, ies de dimineata sa faca rondul pe la cumparaturi sau mici plimbari de desmortire, prin locuri racoroase, in aer liber, sa asculte pasarelele cantand, fosnetul frunzelor si iarba cum creste. Idilic chiar.

Oricum ai da-o, tot trebuie sa mananci ceva ! Indiferent de varsta, de preocuparile zilnice, dupa te miri ce alte activitati, intr-un final, toti trebuie sa mancam ceva, usor, de vara, cu „stationare” minima prin bucataria supraincalzita. Curcanul este potrivit pentru retete rapide, simple, fara cine stie ce sofisticanii. Nu cade nici prea greu la stomac, carnea este slaba si zic unii, fara colesterol (oare !?).

Ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.
Ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ciotoaie de curcan, radacinoase (morcov, patrunjel, telina, pastarnac), ceapa uscata, usturoi uscat, untura de pasare/ ulei de floarea soarelui/ unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, rozmarin, boabe de mustar, boabe de coriandru, foi de dafin.

Ciotoaie proaspete de curcan, unse cu grasime de pasare si asezonate, pentru ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.
Ciotoaie proaspete de curcan, unse cu grasime de pasare si asezonate, pentru ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.

Ciotoaiele de curcan se parlesc la flacara mare a aragazului si se curata de urmele galbui de piele, de la varful ciotoaielor in special (uita mai mereu fata care are in grija pasarea taiata, sa o jumoale de pene, sa le curete complet si CTC-ul se face ca nu le vede). Ciotoaiele parlite se spala in cateva ape reci, se scurg intr-o sita si se sterg cu o carpa curata.

Ciotoaiele se ung cu grasime (de preferat grasime de pasare sau unt proaspat) si se asezoneaza cu sare grunjoasa si cimbru uscat. Se adauga in vasul roman, langa ciotoaie, o crenguta de rozmarin, boabe de piper, boabe de mustar, boabe de coriandru, foi de dafin.

Ciotoaie de curcan, proaspete, asezonate si legume, asezate in vas pentru ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.
Ciotoaie de curcan, proaspete, asezonate si legume, asezate in vas pentru ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.

Legumele, curatate si spalate, se aseaza in jurul ciotoaielor de curcan, asezate in vasul roman.

Secretul vasului roman, din ceramica ! Inainte de utilizare, vasul roman (ambele parti ale acestuia) se tin umplute pe jumatate cu apa rece, 30-40 de minute, timp in care porii din ceramica vasului, se umplu cu apa. In momentul incingerii vasului din ceramica, apa se va vaporiza. Astfel se creaza lichidul necesar coacerii (carnea se prepara in vapori de apa) si se evita spargerea vasului din ceramica.

Ar mai fi ceva ! Vasul din ceramica se lasa sa se raceasca treptat, inainte de a fi spalat, pentru a nu te vaita mai tarziu catre consoarta: „Nu stiu cum s-a intamplat, dar a crapat vasul in timp ce il spalam.” Vasul o data spalat, se lasa sa se usuce treptat, la temperatura camerei, sa  se vaporizeze toata apa din ceramica si ulterior se poate depozita.

Daca se foloseste unt sau grasime de pasare pentru ungerea ciotoaielor, in timpul coacerii se va regasi suficient lichid, din apa care se va vaporiza din ceramica din care este confectionat vasul roman, precum si din apa continuta in ciotoaiele de curcan si in legume.

Pentru rafinament culinar, spre bucuria gurmetilor de profesie ! Ciotoaiele si legumele se stropesc cu cateva picaturi de vin alb, sec si/ sau cu coniac.

Vas roman, din ceramica, cu ingrediente in vas, acoperit cu capacul, gata pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului, pentru ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.
Vas roman, din ceramica, cu ingrediente in vas, acoperit cu capacul, gata pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului, pentru ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.

Vasul din ceramica se acopera cu capacul si se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru 2-2,5 ore, timp in care nu se umbla la vas. Prin incalzire, din porii din ceramica vasului, se degaja aburi care invaluie ciotoaiele si fragezesc carnea. Legumele ofera preparatului gustul de proaspat, pe masura ce se coc. Condimentele potenteaza gusturile, conferind preparatului o savoare deosebita.

Ciotoaie de curcan cu legume, gata pregatite in vasul roman.
Ciotoaie de curcan cu legume, gata pregatite in vasul roman.

Lichidul in care au fost fierte ciotoaiele de curcan se amesteca cu legumele pasate, se asezoneaza daca este cazul cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, cu putina boia de ardei iute si cu boia de ardei dulce, zeama de lamaie (optional). Sosul astfel format se strecoara printr-o sita si se va pune alaturi de carne sau/ si pe garnitura cu care se servesc ciotoaiele de curcan.

Ciotoi de cucan cu legume, preparat in vasul roman, servit cu cartofi natur.
Ciotoi de cucan cu legume, preparat in vasul roman, servit cu cartofi natur.

Drept garnitura se poate folosi: cartofi natur, pilaf de orez, legume pregatite la cuptor, fasole verde, sote’ de mazare.

Un pahar din vinul casei din smochine este de nerefuzat.

Vinul casei din smochine servit la ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.
Vinul casei din smochine servit la ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am o vaga banuiala – pretutindeni in lume, unde sunt romani stabiliti, patrunde si bucataria traditionala romaneasca. Nu are cum sa fie altfel. Sa se poata bucura de bunatatile noastre traditionale si amicii nostri de pretutindeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *