cipsuri de cartofi la cuptor 6 Copy

Chipsuri de cartofi la cuptor

Mi-am propus, sa scriu in posturile religioase, mai multe retete de post sau cel mult retete care sa fie de post, cu conditia sa se renunte la anumite ingrediente. Nefiind un asiduu pofticios la mancaruri de post si nici de salate simple, trebuie sa recunosc, nu imi este usor sa fac ce mi-am propus. Insist, cu speranta sa si reusesc, chiar daca traficul pe acest blog, scade considerabil in perioadele de post religios. Amintesc, pe acest blog exista si o categorie de retete (afisata pe prima pagina, pe dreapta, cand se deschide blogul), destul de bogata – mancaruri de post.

Amintiri, amintiri … ! Burlacia mea prelungita pana pe la 30 de ani, mi-a oferit (sac ?!) prilejul, sa pregatesc in holul de la garsoniera (uitasera decidentii timpului, sa puna si o bucatarioara; avea doar un mic grup sanitar, cu dus), pe batranul resou electric, cu plita, mai mult prajeli de carne, peste, mici sau maruntaie (inima, rinichi,ficat). Cand foamea nu ma impingea prea tare de la spate (resoul avea doar o plita, nu 2 plite ca cele moderne, de astazi), adaugam si o garnitura (de cele mai multe ori cartofi prajiti sau piure’ de cartofi si mai rar paste fainoase cu sos de rosii). Astazi, din batranul resou, a ramas doar plita, pastrata la mare cinste in camara si folosita sub cratita, sa nu se prinda zacusca cu ghebe.

Muraturile taranesti, de iarna sau de vara, aduse de la mama (pastrate in frigiderul propriu) sau salatele de sezon, pregatite de mine la repezeala, cu cumparaturile din piata, insoteau preparatul principal. Nu putea lipsi o bere rece sau un pahar de vin.

Cand ne strangeam mai multi amici, intr-un apartament cu bucatarie, in care locuiau 2 dintre acestia, incercam fiecare dintre noi, sa ne aratam maiestria in ale gatitului. Asa apareau preparate la cuptor si gratare (de atunci, sa tot fie vreo 50 si ceva de ani, dateaza batranul meu gratar din fonta) pe focul mare al aragazului. In afara de carne sau peste, pe gratar puneam mici si legume. Daca mai adaugam ceva aperitive – crenvusti, slanina, oua fierte, branza si masline – festinul putea sa inceapa. Trebuia ceva mai multa bere si/ sau 2-3 sticle cu vin. Impreuna cu amicii, faceam zilele onomastice si tineam sarbatorile religioase (mai primeam, de acasa, prin soferul de la cursele cu rata, tot felul de preparate gatite de mame si bunici). Oricum, pentru a sarbatori, gaseam destule motive. Ce vremuri dom’le … !

Pas cu pas … ! La inceputurile casniciei, ne-am propus, eu si sotia, sa pregatim in familie, impreuna, preparatele dorite, citind prin carti de bucate sau pregatind retete stiute de sotie. Toamna, era prilejul cel mai bun, sa pregatim impreuna muraturi. Vreau, sa cred, ca ne-am descurcat onorabil. In urma cu multi ani, casatorit fiind si cu copii, gatitul meu ocazional s-a transformat pe negandite in hoby. In timp, am descoperit, la parinti, surse de inspiratie in ale gatitului, mai vechi si mai noi. Placerea de a gati, de multe ori cu asistenta de calitate din partea sotiei (mai des pe la inceputuri; ulterior, am capatat increderea sotiei), dar si cu nelipsitul indemn (ce faci, tata, nu mai termini o data, ne este foame ?!) din partea copiilor, s-a cultivat in timp.

Retete deja pregatite in acele timpuri, la indemnul copiilor mei, am inceput a le scrie timid, fara poze, pe blogul initial (http://muncaprotejata.wordpress.com) cu de toate (blog facut de copii prin 2006). Cu timpul, cand am primit un aparat foto, la care renuntase fiul cel mare, am inceput sa fac si poze. Prin 2011 (vezi – am pus pagina de about), blogul initial a ramas numai cu celelalte preocupari ale mele, iar pe prezentul blog, am scris numai gateli din propria bucatarie.

Din retetarul familiei mele ! Am vazut prin market, tot felul de pachete si pachetele cu chipsuri din legume. Citind pe internet cum se pregatesc, mi-am propus, sa experimentez si sa pregatesc si eu chipsuri in propria bucatarie. Asa au aparut retetele scrise pe blog – spata de porc in sos de vin, la cuptor, cu cipsuri de cartofi si file’ de fitofag tavalit prin malai si ou batut, cu cipsuri de legume, la cuptor.

cipsuri de cartofi la cuptor 6 Copy

Chipsuri din cartofi noi pregatiti la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi noi, albi, speciali pentru prajit, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Ce cartofi cumparam si cum se curata de coaja subtire ?

Se cumpara cartofi noi, albi, speciali pentru prajit, potriviti ca marime. Cartofii se curata de coaja subtire, dupa ce se moaie in apa rece cu putina sare grunjoasa, timp de 0,5-1,0 ore. Cartofii noi se curata usor, prin razuire, cu buretele din sarma sau cu lama subtire a unui cutit.

Cartofii noi curatati de coaja subtire se spala sub jet de apa rece.

Secretul gospodinei ! Cartofii noi, curatati de coaja subtire, se tin in apa rece, pe masura ce se curata, sa nu se inegreasca.

cartofi noi taranesti cu hribi 2 Copy

Cartofi noi curatati de coaja subtire, tinuti in apa rece, sa nu se inegreasca.

Ingrediente

  • cartofi noi, albi, speciali pentru prajit,

  • sare mare, grunjoasa,

  • piper boabe,

  • cimbru uscat.

Pregatire cartofi sub forma de fasii subtiri pentru chipsuri.

Cartofii se dau pe scula speciala de taiat felii subtiri. Feliile subtiri se pun in apa rece cu putina sare grunjoasa pentru 15-20 de minute.

cipsuri de cartofi la cuptor 1 Copy

Felii subtiri de cartofi taiate cu scula speciala, tinute in apa rece cu sare grunjoasa.

Feliile de cartofi se scurg printr-o sita deasa.

cipsuri de cartofi la cuptor 2 Copy

Fasii subtiri de cartofi care se scurg de apa intr-o sita deasa.

Pentru o uscare mai buna, felile de cartofi scurse de apa in sita, se tamponeaza cu hartie absorbanta.

cipsuri de cartofi la cuptor 3 Copy

Fasiile subtiri de cartofi se tamponeaza cu hartie absorbanta pentru a se svanta mai bine.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Ce cartofi cumparam si cum se curata de coaja subtire ?
  • Pregatire cartofi sub forma de fasii subtiri pentru chipsuri.
  • Pregatire chipsuri din cartofi, la cuptor.
  • Chipsurile de cartofi se pot servi si impreuna cu preparate de dulce.

Pregatire chipsuri din cartofi, la cuptor.

Fasiile subtiri de cartofi, uscate, se intind pe hartie de copt, asezata intr-o tava de copt. Fasiile de cartofi se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa (controlul sarii adaugate este esential), piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Fasiile de cartofi se amesteca cat mai bine cu sarea grunjoasa si condimentele.

cipsuri de cartofi la cuptor 4 Copy

Fasiile subtiri de cartofi asezate in tava de copt, asezonate cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Alternativa culinara ! Optional, fasiile de cartofi se pot asezona si cu boia afumata, boia de ardei dulce si/ sau boia de ardei iute, curcuma, amestec de plante mediteraniene.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului electric, pe gratarul pus pe treapta a 3-a. Se fixeaza programul de incalzire de jos, la temperatura de 130-150 de grade C.

Secret bine pastrat ! Ne dorim o uscare progresiva, cu rumenirea usoara a fasiilor de cartofi, in final. Este motivul pentru care, se urmareste cat mai strict, uscarea si coacerea fasiilor de cartofi, prin geamul de la usa cuptorului aragazului. Daca este nevoie, temperatura in cuptor, o scadem/ o crestem doar cu cateva grade C.

Timpul de uscare/ rumenire este de maxim 30-40 de minute, dupa grosimea fasiilor de cartofi si dupa dorinta gospodinei vis a’ vis de cat de crocanti isi doreste sa fie cartofii.

cipsuri de cartofi la cuptor 5 Copy 1

Chipsuri de cartofi gata pregatiti.

Ce alte legume mai pot fi pregatite, crocante ? Toate radacinoasele (morcov, pastarnac, patrunjel, telina, gulii, napi, ridichi, sfecla rosie) se pot pregati ca cipsuri. Conditia este ca aceste legume sa fie taiate cat mai subtire. Mi-am propus, sa incerc, a pregati, chipsuri si cu fasii ceva mai groase, de praz, dar si cu buchetele mici, de conopida si brocoli. Nu am vazut prin market din acestea. Nu vad, de ce sa nu reusesc, sa obtin niste chipsuri delicioase si din aceste legume?!

Chipsurile de cartofi se pot servi si impreuna cu preparate de dulce.

Chipsurile de cartofi se pot servi drept garnitura la preparate din carne sau la preparate din peste.

Chipsurile crocante pot fi servite la mici si/ sau ceafa de porc, pregatiti(a) la tigaie sau la gratar.

cipsuri de cartofi la cuptor 8 Copy

Chipsuri de cartofi la cuptor cu mici pregatiti pe gratar si salata de sezon.

Daca iesim la iarba verde, de ce nu am avea, oare, la sacosa si niste chipsuri de cartofi pregatite la cuptor ?! Putem servi chipsuri de cartofi (de pofta si pentru sete de bere) pana se pregatesc micii si aripioarele de pui, pe gratar si de ce nu, impreuna cu carnea, pe masura ce se face carnea.

cipsuri de cartofi la cuptor 7 Copy

Chipsuri de cartofi cu mici si aripioare de pui, pe gratar, idee de servire la iarba verde.

Secretul gospodinei ! Chipsuri de radacinoase se pot pregati, la iarba verde si pe gratar, lasand fasiile subtiri de legume, pe gratar, sa se usuce bine, fara a se arde insa, pana devin doar crocante.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Privind, adoratorii de mancare, curiosi fiind, care intra pe acest blog, observ, ca sunt destui romani, din strainatate care doresc o legatura (cat mai sigura vreau sa cred), sa-i zicem culinara, cu preparate romanesti. Ma bucur si-i astept cu drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *