Inca din copilarie, ciupercile fac parte din preferintele mele culinare. Candva culesul ciupercilor din padure si de pe dealuri era chiar o indeletnicire a mea, de baza. Nu cred ca se poate “lauda” vreun culegator de ciuperci ca nu stie sa le gateasca, ca nu are retete preferate sau ca nu asteapta cu mare nerabdare sezonul cu ploi de primavara sau cu ploi de toamna pentru a da o raita prin locurile numai de el/ ea stiute unde ciupercile parca te asteapta sa le culegi.
Amintiri, amintiri …. ! Umbla o vorba prin batrani cum ca mersul la cules de ciuperci te indragosteste pe vecie de aceasta activitate in aer liber. “Plecaciunile” pentru culegerea ciupercilor devin o obisnuita o data ce ai intrat in ritmul culesului. Abia asteptam primavara cu primele ploi sau ploile de toamna tarzie cand deja frunzele incepusera sa cad din pomi, ploi care vesteau sezonul de cules ciuperci. Copil fiind, inca de pe la 5-6 ani, ma dadeam bine pe langa bunica insistand sa mergem pe Treapturi sau in paduricea de poalele Magurii Slatiorului sau in Valea cu pietre, sa culegem ciuperci de sezon. In fiecare din locurile mentionate cresteau alt fel de ciuperci – ciuperci albe pe campia de deasupra canalului micutei hidrocentrale care alimenta orasul cu curent electric, bureti de fag pe Magura si ciuperci de pluta sau nane in Valea cu Pietre. Toate aceste ciuperci erau mari, carnoase, suculente si cu o aroma inconfundabila de proaspat si padure. In timp am invatat sa culeg doar ciuperci bune de consum, sa le deosebesc pe cele otravitoare (destul de rare prin locurile pe unde umblam atunci), sa nu culeg pe cele asupra carora am dubii, sa nu incurajez pe nimeni sa culeaga ciuperci chiar cand considera ca le cunoaste.
Secret bine pastrat ! In timp, in paralel cu culesul ciupercilor am capatat increderea culinara necesara, legata de prepararea ciupercilor. Fara a ma lauda cu oarece indemnare in manuirea cutitului si a tingirilor, cred ca ma pricep si insist mai mereu in a gasi noi retete care sa duca la preparate care mai de care mai apetisante, cu arome cat mai deosebite si cu un aspect de nepretuit. Un secret ar putea fi calitatea ciupercilor folosite in retete. Cu siguranta, ciupercile culese din padure nu pot fi comparate cu ciupercile de crescatorie, din toate punctele de vedere. Ciupercile de crescatorie, chiar daca arata bine, in general, nu au mirosul nici gustul celor culese din padure, iar savoarea preparatelor este greu de comparat.
Chiar daca !? In ultimul timp (trec anii, destul de repede, nu ?!) actiunea proprie de cules ciuperci s-a diminuat permanent, dar trec mereu prin piata (toate drumurile mele trec prin piata), in sezon si caut precupetele mai in varsta care expun pe tarabe ceea ce ma intereseaza. Nu renunt nici la ciupercile cumparate din market – in special: ciuperci albe din cele cu codita scurta si palarii mari, ciuperci brune, mici si bureti pleorotus din cei bruni si mici, tineri.
Cum pregatim ciupercile ? Gratarul la romani a devenit ceva obisnuit pentru orice aniversare cat de mica sau pentru picnic. Niste bureti laptosi, iuti sau niste galbiori sau niste manatarci (din cele mici, nedesfacute inca, complet, pe care le taiam in doua), chiar niste ciuperci de pluta, mari cat palma, asezonate cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, puse direct pe jar sau pe gratarul incins sunt delicatese care se servesc direct in chifle, picurate sau nu cu zeama de lamaie. Constat ca nu am astfel de poze sau nu dau de ele prin arhiva personala din calculator, desi sa tot fi pregatit astfel de ciuperci de cateva zeci de ori.
Aperitivele pe baza de ciuperci sunt adevarate minunatii gastronomice – ciuperci umplute cu carne afumata, la cuptor; ciuperci invelite in costita afumata, la cuptor; ciuperci umplute cu legume la cuptor; ciuperci cu ou si cascaval, la cuptor; ciuperci cu umplutura, la cuptor.
Ciupercile crude sau din cele conservate in saramura, feliate subtire le folosim in salate – salata cu paste fainoase, ciuperci, ansoa si ton de la conserva.
Pregatim ciorbe si supe-crema – supa crema de ciuperci, ciorba de varza noua si ciuperci; supa crema de legume si ciuperci; ciorba de cartofi si ciuperci; supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.
Pregatim tot felul de garnituri pe baza de ciuperci – sufleu de conopida cu ciuperci; dovlecei umpluti cu praz si ciuperci, cartofi cu ciuperci de padure, la cuptor, dar si mancarici – tocanita de ciuperci; mancarica de ciuperci albe; ciulama de ciuperci; legume umplute cu carne si ghebe.
Cateva delicatese culinare – ciuperci pane’ in aluat de bere; pane’ de nane si omlete – omleta cu porcarele si ciuperci; omleta cu creier si ciuperci; omleta cu ciuperci; omleta cu carnati si ciuperci; se regasesc in retetarul familiei mele.
Sarmalele cu ciuperci, orez si stafide sau sarmalele cu ciuperci cum face sotia mea sau sarmalele cu umplutura din peste sunt retete la care orice gospodina crestina apeleaza in zilele de post.
Pentru iarna pregatim ciuperci si bureti conserve in saramura sau otet; salata de bureti iuti, bureti iuti laptosi in otet, barba caprei conservata in otet; uscam ciuperci si le pastram in pungi din hartie – ciuperci de plop sau ciuperci albe, spalate si uscate; oparim ciuperci (in special ghebe, ciuperci de plop si manatarci) si le pastram in pungi din plastic alimentar, in congelator – ce mai pun bine pentru iarna. Zacusca cu ciuperci are mare cautare in familion si nu numai, motiv pentru care facem 50-60 de borcane mai mari sau mai mici, in fiecare toamna.
Ciupercile trase in unt, la tigaie sau perpelite la iuteala in cuptorul incins al aragazului, alaturi de legume sau fara legume sunt garnituri potrivite la orice felul doi pe baza de peste – scrumbie de Dunare cu paste fainoase si ciuperci, in sos de rosii sau fructe de mare – paste fainoase cu scoici si ciuperci sau carne – rulada din carne de porc si ciuperci. Ciupercile le folosim si la pregatirea pastelor fainoase – paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii sau placinta – placinta cu ciuperci.
La o cescuta cu tuica fiarta, iarna, cand gerul te tine langa soba calda, ciupercile albe cu masline negre, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat, perpelite la iuteala in cuptorul incins al aragazului sau palarii de ciuperci brune, perpelite pe gratarul de tuci cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, servite cu paine calda de casa sunt aperitive minunate servite la botul calului inainte de orice masa sarbatorita in familie.
Greu de crezut ca exista cineva caruia sa nu-i fi suras norocul macar o singura data ?! Zilele trecute, in periplul de dimineata prin piata, un amic imi face o mare surpriza, imi pastrase sub tejghea, cateva manatarci (maricele dupa gustul meu de culegator, dar fragede) si 5 craite. Nu puteam rata ocazia de a incerca o veche reteta pe care nu am mai pregatit-o de foarte mult timp.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ciuperci (craite, manatarci, ciuperci de plop, nane tinere), ceapa verde, ceapa uscata/ praz, usturoi verde, unt proaspat, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, mozarella/ cascaval afumat, smantana grasa, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, fulgi de ardei iute, piper boabe, vin alb, sec, lamaie.
Ca sa vezi ! Ingredientele de calitate sunt 90 % din succesul gastronomic al acestei retete. Restul de 10 % tine de indemanarea si priceperea gospodinei.
Secret esential pentru calitatea preparatului ! Ciupercile se curata de nisip/ pamant folosind o perie/ pensula de bucatarie. Ciupercile se spala sub jet de apa rece, doar daca este nevoie (la cele de padure este nevoie, chiar preventiv, existand posibilitatea sa fie culese dupa ce s-a stropit padurea cu prafuri pentru daunatori), obligatoriu, numai inainte de a fi pregatite. Ciupercile proaspat spalate se lasa la scurs intr-o sita, se tamponeaza cu hartie absorbanta, chiar daca este stiut faptul ca au destula apa in compozitie.
Ingrediente
- ciuperci (craite, manatarci, ciuperci de plop, nane tinere),
- unt proaspat,
- mozarella,
- cascaval afumat,
- smantana grasa,
- ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita,
- ceapa si usturoi verde,
- marar si patrunjel verde.
Intr-o tigaie cu margini inalte, bine incinsa, se pune un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin sau ulei de rapita. Se adauga fulgi de ardei iute.
Ceapa si usturoiul verde se toaca marunt. Ceapa uscata/ prazul se taie rondele.
Ceapa si usturoiul se calesc la foc iute in amestecul de unt proaspat si ulei de masline. Se amesteca cu o lingura din lemn, sa nu se arda legumele si sa se moaie ceapa uniform.
Mozarella se da pe razatoare mare.
Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare. Se vor folosi 2-3 linguri de smatana grasa.
Reteta pas cu pas
- Curatare ciuperci de nisip, pamant cu o pensula de bucatarie.
- Spalare ciuperci sub jet de apa rece. Scurgere ciuperci in sita si tamponare cu hartie absorbanta.
- Incalzire intr-o tigaie cu margini inalte, amestec de unt proaspat si ulei de masline.
- Calire ceapa si usturoi in amestecul de unt si ulei de masline.
- Calire ciuperci taiate in bucati mai mari impreuna cu ceapa calita. Se picura vin alb, sec.
- Adaugare in tigaie (diferit, dupa tipul ciupercii folosite) mozarella data pe razatoarea mare/ cascaval afumat dat pe razatoarea mare si smantana grasa plus verdeata tocata marunt.
- Amestecare ingrediente si asezonare cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se picura zeama de lamaie.
- Servire preparat pe felii de paine prajita.
Cand ceapa si usturoiul sunt aproape calite, se adauga ciupercile taiate mai mare cu un cutit bine ascutit.
Se amesteca cu lingura din lemn pana ciupercile se moaie usor.
Cand manatarcile s-au muiat se picura vin alb sec si se adauga in tigaie mozarella data pe razatoarea mare si verdeata tocata marunt.
Cand craitele s-au muiat se picura vin alb, sec si se adauga in tigaie cascaval afumat dat pe razatoarea mare, smantana grasa si verdeata tocata marunt.
Preparatul se omogenizeaza amestecand cu lingura din lemn.
Secret bine pastrat ! La adaugarea de smantana grasa, focul sub tigaie trebuie sa fie oprit pentru a nu se branzi smantana.
Preparatul se asezoneaza inainte de servire cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat si se stropeste cu zeama de lamaie.
Preparatul se serveste pe paine prajita.
Pe preparatul gata servit pe paine prajita se poate adauga marar tocat mai mare si/ sau zeama de lamaie.
Preparatul poate fi servit ca aperitiv cald la o masa aniversara, la picnic pana se face gratarul sau la o cina tarzie, in doi. Gurmanzii laolalta cu gurmetii vor avea numai cuvinte de lauda si nu vor ezita sa ceara supliment.
Merge un pahar cu vin alb, sec, dar la fel de bine si o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti ciupercile, incercati preparate cat mai diverse si in combinatii culinare pe care vi le imaginati. Folositi retete mostenite, retete gasite prin carti de bucate sau butonand pe internet. Nu este nicio rusine sa te inspiri. Nu pot sa inteleg cum adica, nu stii sa gatesti ?! Mai degraba nu iti este foame sau pur si simplu vrei sa-si faci partenerul sa treaca la coada cratitei. Asa o fi ?!