Coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor

Nu stiu ca multi dintre romanii nostri, consumatori de carne cu vechi stadii in slujba celor bucatarite, sa le displaca preparatele cu carne de porc, sa le ocoleasca din alte motive decat cele medicale sau sa le evite pe cat pot pentru a nu se depune ceva Kg care greu se mai pot da jos. Carnea de porc pregatita in toate felurile poate fi considerata chiar un cult in randul profesionistilor gurmanzi sau a gurmetilor dornici de a savura fineturile culinare.

Bucatarii profesionisti din marile restaurante (cu batarii imense, dotate la marele fix) si nu in ultimul rand bucatarii amatori (truditori la cratita si tingire in propria bucatarie), nu pot sa nu fie sensibili la placerile consumatorilor, respectiv ale familionului si au astfel motiv sa inventeze cele mai trasnite retete.

Amintiri, amintiri …. ! Ca bucatar amator ce ma aflu (sunt poate cam pretentios, dar mai stii ?), incerc sa pregatesc retete mostenite, de multe ori inovez (am vazut/ am servit la o ocazie o reteta care mi-a placut si o reproduc in felul meu) sau inventez o reteta noua plecand de la o inspiratie de moment (sa zicem ca mi-a placut cum arata un buture/ picior de porc intr-un galantar si l-am cumparat), adaug condimentele mele preferate si asociez cu diverse garnituri obisnuite din bucataria familiei. 

Printre romani circula o veche zicala – cea mai buna leguma ramane tot carnea de porc. Urmeaza a ne conforma.

Porcul poate fi alegerea perfecta pentru orice ocazie ! Cu sau fara garnitura, preparatele avand ca baza carnea de porc indiferent de modul de gatire – la gratar (fleica de porc la gratar cu cartofi prajiti), la cuptor (muschi de porc cu ciuperci si cartofi la tavaceafa de porc la cuptor cu cus-cus si praz), la tigaie (muschiulet de porc cu legume, la tigaie), ca friptura inabusita (muschi de porc, inabusit, cu urzici batute) sau sub forma de rulada (rulada de porc cu fasole galbena si cartofi noi) – sunt intalnite cel mai des pe mesele romanilor, la pranz sau la cina, uneori chiar la micul dejun, la dineuri, aniversari, nunti sau botezuri. Carnea de porc ceva mai slaba, gatita si ramasa de cu seara, are avantajul de a putea fi servita a doua zi, la serviciu, rece, intre doua bucati subtiri de paine neagra plus o foaie simpla de salata verde sau cateva felii de rosii bine coapte ori niste salata de varza noua. Printre retele mele preferate ramane purcelul de Craciun.

Coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.
Coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o coasta de porc cu ceva mai multa carne, ciuperci, praz, ceapa, usturoi, dovleac, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), ulei de floarea soarelui, vin alb sec, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru, rozmarin.

Ingrediente de trebuinta pentru coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta pentru coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.

Secretul acestei retete ! Trebuie sa existe mereu un secret in bucatarie – ciupercile sunt proaspat culese din padure. Nicio ciuperca cumparata din market, proaspata sau conservata, nu se compara la gust cu gustul acestor ciuperci. Despre mirosul de pamant reavan, de prospetime si curatenie degajate la cules ce sa mai amintesc ?!

Ciuperci proaspete, culese din padure, pentru coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.
Ciuperci proaspete, culese din padure, pentru coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.

Ingrediente

  • coasta de porc,
  • ciuperci proaspete,
  • radacinoase (morcov, patrunjel, telina, pastarnac),
  • praz,
  • dovleac.

Radacinoasele se curata de coaja, se spala si se taie in bucati mari. Dovleacul se curata de coaja si se feliaza in bucati mari, cam de aceeasi marime cu radacinoasele pentru a se coace in acelasi timp. Capatana de usturoi, lasata intreaga, nu se curata, dupa coacere urmand a se consuma miezul copt atunci scos din coaja.

Nu este nicio greseala ! Un gust deosebit pentru garnitura va fi dat de 1-2 ardei iuti, intregi, adaugati in tava de copt si amestecati cu legumele. Preparatul se poate asezona cu boia de ardei iute si/ sau boia de ardei dulce, dar exista riscul colorarii garniturii in rosu intens. Legumele asezonate cu boia vor fi ceva mai crocante.

Radacinoasele feliate si celelalte legume, impreuna cu ciupercile (intregi, cele mai mici sau taiate in bucati ciupercile cele mari) se amesteca bine cu ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. In vasul de copt se adauga frunze de dafin, boabe de piper, vin alb, sec (se stropeste cu cateva picaturi) si cate o crenguta de rozmarin si cimbru.

Radacinoase, dovleac, ciuperci, amestecate cu ulei, sare si piper pregatite pentru coacere.
Radacinoase, dovleac, ciuperci, amestecate cu ulei, sare si piper pregatite pentru coacere.

Reteta pas cu pas

  1. Curatarea de coaja a radacinoaselor si a dovleacului.
  2. Curatare de pamant, spalare sub jet de apa si scurgere/ uscare cu hartie absorbanta, ciuperci.
  3. Asezonare legume si dovleac, in tava de copt, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si amestecare cu ulei de floarea soarelui.
  4. Asezare coasta de porc deasupra ingredientelor pentru garnitura. Acoperire vas de copt cu hartie de copt si/ sau folie de staniol.
  5. Coacere ingrediente de trebuinta din vasul de copt, in cuptorul aragazului, la foc potrivit.
  6. Servire preparat cald cu sau fara mujdei de usturoi verde.

Secret bine pastrat de culegatorii de ciuperci si de catre bucatari ! Cipercile proaspat culese din padure/ pajiste/ campie nu se spala pentru a nu se deteriora calitativ prin uscarea ulterioara si chiar a se strica (fac viermi destul de repede). Aceste ciuperci se curata doar de pamant, frunze si paie folosind mana goala sau o carpa uscata si/ sau o pensula. Spalarea ciupercilor proaspete se face doar daca este nevoie, inainte de a fi pregatite. Imediat ce au fost spalate si scurse/ uscate, ciupercile se pregatesc pentru a le mentine suculente si a nu se inegri.

Coasta de porc se unge cu cateva picaturi de ulei de floarea saorelui si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, apoi se aseaza deasupra ingredientelor pentru garnitura din tava de copt, cu oasele spre legume. In timpul coacerii, grasimea din carnea de porc se va topi si se va scurge in tava, contribuind la coacerea legumelor.

Tine de secretul bucatarului ! Asezarea coastei de porc, in tava de copt, cu oasele spre legume are rolul de a se patrunde carnea, in timpul coacerii si datorita oaselor care se supraincalzesc.

Ingredientele pentru coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor asezate in tava de copt.
Ingredientele pentru coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor asezate in tava de copt.

Pentru o coacere rapida, omogena, fara a se arde legumele, tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si stoarsa. Peste hartia de copt se poate aseza o folie de staniol.

Tava de copt acoperita cu hartie de copt, pregatita pentru a fi introdusa in cuptorul incins al aragazului.
Tava de copt acoperita cu hartie de copt, pregatita pentru a fi introdusa in cuptorul incins al aragazului.

Dorim ca preparatul sa se faca in aburul degajat in tava de copt (introdusa in cuptorul aragazului, bine incins), in urma infierbantarii ingredietelor din tava. Pentru 10 minute, focul la cuptorul aragazului va fi dat la mare, iar apoi focul se reduce la potrivit, urmand sa se faca coacerea in timp de 1-1,5 ore (in functie de marimea coastei de porc si de cat de mare au fost taiate legumele.

Coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor - preparatul este gata.
Coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor – preparatul este gata.

Tava de copt scoasa din cuptor, acoperita cu hartia de copt, se lasa sa se odihneasca 10 minute, timp in care carnea va redeveni mustoasa. Coasta se taie in felii, intre oase, folosind un cutit bine ascutit.

Coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor - preparatul este servit.
Coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor – preparatul este servit.

Preparatul se poate servi cu/ fara mujdei de usturoi, dupa preferintele mesenilor. O gospodina grijulie va prepara insa si mujdei de usturoi.

Mujdei cu usturoi verde, iaurt si verdeata servit la coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.
Mujdei cu usturoi verde, iaurt si verdeata servit la coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.

La un asa festin nu poate lipsi o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ca de fiecare data, mi-a luat mai mult timp sa scriu decat sa gatesc. Si pe vremurile astea calduroase tot trebuie sa mancam. In ultimele zile a sta prin preajma cuptorului aragazului nu a mai fost chiar un chin, motiv pentru care s-a putut gati pentru urmatoarele 2-3 zile care se anunta toride.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*