In anii trecuti, cand la sarbatorile de iarna ne strangeam mai multi – parinti, copii si nepoti, iar la masa eram 10-12 persoane, obisnuiam sa facem o friptura combinata, la cuptor – porc, vita, pasare si oaie. Numai garniturile le faceam aproape in fiecare zi. Mergeam pe ideea ca daca tot ne intalnim toti, destul de rar, sa nu stam sa bucatarim prea mult timp si sa ramana destul timp pentru conversatie.
De ceva ani, prefer sa fac friptura pe categorii, cu garnituri diferite, salate sau muraturi de sezon si vinul potrivit. Am scris pe acest blog mai multe retete de fripturi si garnituri, retete pe care le fac si de sarbatorile de iarna.
Coasta de porc o cumpar din macelarie, bucata intreaga, cu ceva grasime si daca se poate cu coaste subtiri si cat mai putine. Prefer bucata de coasta dinspre burta porcului, cea cu oscioare crude, numai bune de rontait.
Atentie ! Daca nu stai bine cu dantura, nu este recomandat sa rontai oscioarele, desi nici nu stii ce pierzi. Deliciu garantat. 😉
Daca nu te grabesti si ai timp suficient pana vin mesenii, poti sa lasi coasta la macerat intr-o punga din plastic alimentar (pe care o intorci din cand in cand), intr-un amestec de ulei de floarea soarelui, vin alb sec, sare si piper proaspat macinate, putina boia iute, foi de dafin, cimbru, zeama de portocala si miere. Maceratul carnii dureaza 3-4 ore, la rece, in frigider.
Coasta se prajeste pe ambele parti, cate 3-4 minute pe fiecare parte (pana se face o crusta maronie), in untura de porc (merge si cu ulei de floarea soarelui, daca nu ai untura, desi gustul difera), la foc mare, intr-o cratita de inox, cu fundul gros.
Secret ! Chiar daca sare lichid fierbinte in jurul cratitei, pe aragaz si pe jos, nu pui capacul pe cratita. Prajirea la foc mare are rolul de a pastra carnea mustoasa. O sa-i placa si consoartei gustul carnii, asa ca nu va face scandal daca are de curatat parchetul din bucatarie. 🙂
Daca nu ai macerat carnea, pui sare grunjoasa peste carne si piper boabe, cimbru, foi de dafin, in cratita in care prajesti. Poti sa pui si 2-3 catei de usturoi si cateva rondele de ardei iute.
Dupa ce se prajeste carnea, adaugi un pahar de vin alb si zeama de la o portocala, peste bucata de carne. Ungi apoi bucatile de carne cu miere, pe ambele parti.
Atentie ! Cand torni vinul peste carnea fierbinte, aburul care se degaja te poate „praji” si pe maini.
Bagi cratita cu carne si sos, in cuptorul incalzit si continui coacerea cca. 1 ora, pana cand varful cutitului intra in mijlocul bucatii de carne. Coacerea se face la foc mic, doar sa sfaraie usor sosul in cratita.
Friptura este gata cand culoarea maronie este generalizata pe toata bucata de carne si miasmele te imbata.
Coasta deporc la cuptor se serveste fierbinte. Drept garnitura merge un piure de cartofi, un ghiveci de legume sau o mancare de fasole verde. Am scris retetele pentru garnituri, pe acest blog.
Poti sa servesti o salata verde rupta cu mana, cu ceapa rosie taiata solzi, sare si piper, ulei de masline si otet de mere si miere sau lamaie. Poti sa servesti cu mustar dulce sau mustar cu hrean. Poti sa servesti muraturi taranesti sau castraveti si gogosari in otet.
Nu poate lipsi un pahar de vin rosu, dulceag. 🙂
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! In timpul sarbatorilor de iarna se renunta la toate dietele si curele de slabire. Cine nu crede sa se uite in filmele straine cum fetele simandicoase inghit din greu, desi par sa dea impresia ca s-ar abtine, prin „delicatetea” cu care numara fiecare imbucatura. Dar atentie, excesele sunt periculoase pentru sanatatea oricui.
prostii