Colindatorii cu capra au inceput marsurile lor traditionale, in batai de tobe, prin piete si targuri, semn ca se apropie Craciunul. Micutii se aduna mai cu teama, mirati si curiosi, in jurul colindatorilor, asteptand sa inceapa topaitul caprei. Am zarit o ceata de colindatori cu ursul. Mi-a placut o ceata de colindatori formata din vreo 15 copii si 4 adulti plus nelipsitele tobe si goarne. Ceata canta si dansa pe urari traditionale de Craciun.
Amintiri, amintiri …. ! Ma emotionez intotdeauna si amintirile ma podidesc cand se incearca mentinerea vie (din pacate doar cand se apropie sarbatorile crestinesti), pe teren, in strada (nu doar la tv), a traditiilor noastre stramosesti. In copilaria mea, cetele erau formate din multi colindatori guristi, cativa trompetisti si tobosari. Uneori isi facea locul si cate un acordeonist sau vreun cantaret la trombon. Faceau o harmalaie, fiecare in legea lui, de nu se mai intelegea om cu persoana. Caciularul (purtatorul de caciula cu bani adunati) era seful cetei, care avea ca adjunct un dirijor care gestiona harmalaia.
Ursii erau autentici. Caprele – oameni impodobiti traditional – clampaneau neincetat speriind copiii. Cand sarbatoream Craciunul la casa parinteasca, mama isi amintea spunandu-le copiilor mei, ca eu, pe la 2-3 ani, ma ascundeam sub masa din bucatarie cand capra topaia la poarta casei.
I-am aratat cetele de colindatori nepotelului meu, de la geam mai intai si apoi de la vreo 10 m distanta. Nu a parut, a fi speriat, desi se uita curios si ma tinea stras de mana. Poate ne mai intalnim cu niste cete de colindatori, sa repetam experimentul.
Din pacate, se pare ca nici anul acesta, zapada nu isi va face prezenta pe la noi, in preajma Craciunului. Am renuntat de vreo 2 ani la a pregati porcarele in casa. Voi cumpara din toate (toba, caltabosi, lebar, slanina, salam), cate putin – porcarele traditionale (deja identificate in targul de Craciun), dar si o coasta de porc/ purcel si putina ceafa de porc, direct de la producatori.
Asa-i la la noi, la romani ! Sarbatoarea de Craciun traditionala, la mesele din familie, se incepe cu aperitive din porcarele, servite cu turta cu jumari, ceapa, usturoi, mustar, muraturi taranesti si cescuta cu tuica fiarta si/ sau vin fiert. Se serveste in continuare piftia de porc impreuna cu sarmale din carne de porc si mamaliga calda si apoi friptura (poate fi numai de porc sau combinata, din carne de porc, de vitel, de curcan). Cozonacul incheie festinul. Cum sarbatoarea de Craciun se intinde pe 3 zile, la cerere este bine venita o ciorba de afumatura acrita cu zeama de varza.
Fripturi din carne de porc aflate in retetarul familiei mele ! Coastele/ fleica de porc, cu carne multa, dar si cu putina grasime si/ sau cu sorici (de preferat parlit, nu oparit) sunt ingrediente des folosite in preparatele familiei mele. Fripturile din coaste/ fleica de porc pot fi servite la sarbatoarea Craciunului si oricand la mesele servite in familie.
Pregatim coaste/ fleica de porc la gratar – fleica de porc cu cartofi prajiti, fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.
Destul de des pregatim coaste/ fleica de porc/ purcel la cuptor – coasta de purcel la tava, coasta de porc la cuptor cu piure’ de conopida, coaste de porc la cuptor cu piure’ de legume, coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci la cuptor; fleica de porc cu sorici coapta, cu varza noua calita; mancare de praz cu masline si fleica de porc la cuptor.
Ne plac si coastele/ fleica de porc pregatite la tigaie – coasta de porc cu spanac si ou ochi, fleica de porc cu legume la Wock.
Pregatim rulada – rulada din fleica de porc cu sorici, rulada din fleica de porc cu sorici, la cuptor, cu piure’ de morcovi si pastarnac; rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval, rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, rulada din pecie de porc coapta.
Rulada din fleica de porc cu sorici se poate fierbe in zeama de varza sau in zeama de muraturi taranesti.
Ruladele astfel pregatite pot fi servite calde sau reci la sarbatoarea de Anul Nou.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coaste de porc cu carne, fara sorici, dar cu putina grasime; usturoi, sare grunjoasa, condimentele preferate (piper boabe, cimbru, rozmarin, boabe de mustar, boia afumata, curcuma, etc.), untura de porc, vin rosu si pentru garnitura – o capatana de conopida, oua de gaina, faina de grau, pesmet, ulei de rapita).
Pregatire si asezonare coaste de porc, asezate pe gratar, in tava de copt.
Se cumpara coaste de porc fara sorici, cu strat de carne si putina grasime.
Pentru a preveni incretirea carnii la coacere, se scoate pielita de pe partea cu coaste folosind un cutit bine ascutit si o penseta de bucatarie.
Daca am cumparat coaste cu prea multa grasime, dupa caz, daca ne dorim mai putina grasime (de …., eu stiu daca ar dori-o gurmanzii profesionisti ?!) in preparatul final, se indeparteaza partial, din stratul de grasime, prin taiere cu cutitul.
Coastele de porc se aseaza intr-o tava de copt cu coastele spre gratar.
Coastele de porc se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat, piper boabe proaspat macinat, boia afumata si curcuma.
Ingrediente
coaste de porc cu carne multa,
o capatana de conopida,
oua de gaina,
pesmet,
untura de porc,
vin rosu.
In tava de copt se adauga catei de usturoi, boabe de mustar, boabe de piper, crengute de cimbru, crengute de rozmarin.

Coase de porc condimentate, asezate pe gratar in tava de copt.
Coacerea coastelor de porc in cuptorul aragazului.
In tava de copt se adauga vin rosu indoit cu apa.
Pe coastele de porc condimentate se aseaza din loc in loc, boturi (1/2 lingura) din untura de porc.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc mare pana cand incepe sa fiarba lichidul din tava de copt si untura de porc topita invaluie coastele de porc.
Este momentul sa se acopere tava de copt cu hartie de copt umezita cu apa si stoarsa.

LISTA ACTIVITATILOR IN ORDINEA DE DESFASURARE IN BUCATARIE.
- Pregatirea si asezonarea coastelor de porc pentru coacere.
- Asezarea coastelor de porc pe gratar, in tava de copt.
- Coacerea preparatului in cuptorul incins al aragazului.
- Odihna preparatului inainte de feliere.
- Pregatirea pane’-urilor din conopida fiarta.
- Felierea, montarea si servirea preparatului.
Focul la cuptor se reduce si se continua coacerea timp de 1,0-1,5 ore, in functie de grosimea coastelor de porc.

Mai sofisticat dar nu neaparat si mai sigur ! Putem urmari temperatura de coacere, in carne (daca avem in dotare termomntru pentru carne). Temperatura finala trebuie sa ajunga la 85 grade C.

Coaste de porc gata coapte.
Odihna bine cuvenita a preparatului inainte de felierea coastelor de porc.
Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului si se pastreaza acoperita cu hartia de copt pentru odihna preparatului final, timp de minim 15-20 de minute, inainte de feliere. Carnea va redeveni mustoasa si condimentarea va iesi in evidenta.
Nu am verificat dar poate fi util pentru gospodine !? Citeam undeva o recomandare culinara a unui sef bucatar, cum ca odihna preparatului din carne pregatita la cuptor trebuie sa fie egala cu timpul de coacere. Imi place carnea sa fie calda, iar la o odihna de 1,5 ore nu cred sa ramana calda.
Pregatire pane-uri din conopida fiarta.
Capatana de conopida, curatata de frunze si cu cotorul taiat se fierbe intreaga in apa care clocoteste. In apa s-a adaugat un praf de sare grunjoasa.
Pentru pregatire pane’-uri din conopida am folosit reteta de la conopida fiarta pregatita pane’.

Felierea, montarea si servirea preparatului.
Carnea preparatului se feliaza intre coaste folosind un cutit bine ascutit.
Bucatile de coaste impreuna cu pane’-urile din conopida se monteaza pe farfurii intinse incalzite.
De ce incalzim farfuriile ? Incalzim farfuriile in cuptorul aragazului inca cald, dupa ce scoatem tava cu carne, cu focul oprit. Ne dorim ca sosul din friptura sa nu se sleiasca pe farfurie.
Preparatul se serveste cald cu garnitura de pane’-uri din conopida fiarta.

Sosul format in tava de copt se strecoara printr-o sita deasa si se picura pe feliile de carne.
La acest preparat se servesc muraturi taranesti.

O felie de paine calda facuta in casa poate tenta pofticiosii familiei pentru a muia in sosul de la friptura.
Nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sa ne facem din timp lista cu preparatele pe care dorim sa le servim la masa de Craciun. Daca nu am facut-o deja, saptamana viitoare tot facem ultimele cumparaturi, chiar daca vom sta pe la cozi. De sarbatori, tot romanul isi doreste sa puna pe masa numai bunatati, dintre cele dorite de copii si de nepoti, dar si de cei mai in varsta. Sa facem toate poftele gurmetilor familiei, indiferent de varsta lor.