coaste de vita cu varza murata fiarta 14

Coaste de vita cu varza murata fiarta

Am intrat in vara doar teoretic, canicula, chiar caldura constanta ne ocoleste, norii si ploile isi fac simtita prezenta destul de des. Legumele romanesti, de gradina intarzie sa populeze tarabele din piete. Doar timid, au aparut dovlecei, vinete, rosii, castraveti si ardei de solar sau de sera. Gustul acestor legume lasa mult de dorit. Producatorii zic ca este de vina samanta (de import). Daca tot se cumpara si nu intereseaza decat cantitatea, in detrimentul calitatii/ gustului/ parfumului de vrej proaspat, nu sunt motive ca producatorii locali sa revina la samanta romaneasca, de altfel cam disparuta, cel putin din productia legumelor de sera/ solar.

De-ale cumparatorului ! Doar la legumele de gradina mai regasesti gustul cu care eram obisnuiti in copilaria noastra. Pretul acestor legume este pe masura gustului, uneori prohibitiv, chiar in miezul verii. Vrei, nu vrei, toamna cand gospodina care se respecta doreste sa puna cate ceva in camara sau la congelator, te indrepti spre legume din eterna samanta de import. Este de neinteles pentru mine, de ce atunci cand lansezi niste programe pentru agricultura, la care acorzi facilitati fiscale (bani proveniti din taxe si impozite platite de noi toti), tu stat, nu impui producatorilor/ beneficiarilor de facilitati, sa foloseasca samanta autohtona ?!

De-ale autorului ! Cand ma hotarasc sa scriu o reteta noua, mai intai caut sa nu ma repet cu domeniul culinar abordat la ultimele 8-10 preparate descrise pe acest blog. Doresc sa nu ma repet in abordare chiar daca am scris mai de mult o alta reteta pentru un preparat asemanator. Vreau sa cred ca fiecare preparat descris aduce noutati culinare, secrete gospodaresti si chiar facilitati de abordare la achzitionarea ingredientelor de trebuinta din retete. Am incercat sa grupez preparatele mele pe domenii culinare cat mai restranse si nu ezit sa completez cu domenii noi daca reteta scrisa poate fi abordata si in alt mod.

Din statisticile acestui blog ! Regasesc mesaje scrise de cititori interesati de blogul meu culinar din care am retinut cateva idei. Multumesc pentru aceste idei celor care le-au scris. Aceste idei le-am aplicat in abordarea prepararii mai multor retete. Nu am ezitat sa-i blochez pe cei insistenti (destul de numerosi de altfel) care se ofera (normal, contra cost) sa-mi imbunatateasca site-ul. Acestia refuza sa inteleaga ca doresc sa scriu doar asa cum o fac si nu altfel. Sunt cativa contestatari (majoritatea gen Ghita contra) carora nu le place o reteta sau alta, de-a mea. Pe acestia nu-i pot intelege chiar daca sunt dispus sa o fac. Contestatarii sunt liberi sa nu intre pe acest blog ca sa evite descrierile mele. Nu-i obliga nimeni sa pregateasca retetele asa cum le scriu eu.

Din retetarul familiei mele ! In fiecare toamna imi place sa pun 10-12 verze, potrivite ca marime, la murat in saramura, intr-un butoi din plastic de 65 Kg. Am astfel suficienta varza murata (productie proprie) pentru sarmale, varza fiarta cu carne, salata de varza murata, varza calita. Am grija sa aleg numai varza de-a noastra romaneasca pentru murare. Varza de import iese tare si nu se mureaza.

Pregatim varza murata fiarta cu carne de oaie/ berbec – varza murata fiarta cu gat de oaie, varza murata fiarta cu carne de berbec sau cu carne de porc – varza murata fiarta cu afumatura.

Ne place varza murata fiarta cu carne de vitel – buture de vitel in vasul roman, dar si cu carne tocata porc-vitel – varza cu carne la cuptor sau cu carne tocata de curcan – varza cu carne tocata, branza, oua.

Coaste de vita cu varza murata, fiarta.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coaste de vita, varza murata, ceapa uscata, usturoi, ardei capia copt, suc de rosii si ardei capia, marar verde, marar uscat, cimbru uscat, ulei de rapita, sare grunjoasa, foi de dafin, piper boabe.

Prezentare ingrediente folosite in reteta.

Se cumpara o bucata mare din coaste de vita cu multa carne, impanata cu destula grasime. Coastele (oasele) sa se regaseasca in bucata, taiate piezis, nu in lung. Grasimea (saul) de vita va duce la obtinerea unui preparat final consistent si delicios.

Ingrediente de trebuinta folosite in reteta.

Am folosit ultima capatana de varza murata din dotarea proprie, pusa la murat in toamna.

Secretul gospodinei ! Varza folosita in toamna trecuta pentru murare a fost de o calitate exceptionala, bine coapta, deasa si omogen invelita in foi. Iarna a fost destul de calda, fara frig consistent, motiv pentru care varza murata nu a trecut prin perioade de frig excesiv (sa inghete saramura) si caldura mare (sa se moaie varza murata si sa faca floare in butoi).

Varza murata.

Ingrediente

  • o bucata de coaste de vita cu carne multa si grasime, de cca. 1 Kg,
    o capatana de varza murata,
    marar verde si marar uscat,
    suc de rosii si ardei capia/ pasta de rosii si ardei,
    ardei capia copt.

Pregatire coaste de vita prin prajire in ulei de rapita.

Bucata de coasta de vita se taie in bucati mari, pe langa os. Nu se indeparteaza din grasime.

Bucatile de coaste de vita se prajesc la foc mare, in putin ulei de rapita, intr-o cratita cu margini inalte (sa nu ne sara grasimea fierbinte pe maini). Carnea cu grasime si os se prajeste omogen pe toate partile pana se obtine o culoare usor aramie. Bucatile de carne cu os si grasime se intorc in uleiul de prajire folosind un cleste de bucatarie.

Prajire coaste de vita in ulei de rapita.

Bucatile din coaste de vita prajite se scot pe o farfurie.

Coaste de vita prajite la foc iute.

Pregatire varza murata prin fierbere.

Varza murata se toaca fideluta folosind un cutit bine ascutit.

Secret bine pastrat ! O gospodina care doreste sa aiba cutite ascutite foloseste un cutit pastrat numai pentru tocat varza. Varza este inamicul declarat al taisului oricarui cutit, indiferent de calitatea acestuia. Taisului cutitului nu se simte prea bine nici la tocat ceapa.

Varza murata tocata fideluta.

In grasimea in care s-au prajit bucatile din coaste de vita se caleste (practic se fierbe in grasimea de vaca) ceapa uscata tocata marunt. Se amesteca cu o lingura din lemn pana se moaie ceapa.

Ceapa taiata rondele si usturoi feliat subtire care se calesc in grasimea de la prajirea bucatilor de coaste de vita.

Ardeiul capia copt nu se lasa sa se dezghete. Ardeiul capia copt, inghetat, se taie fasii subtiri.

Ordinea operatiilor culinare in derularea prepararii.

  • Taiere bucati din coaste de vita – carne plus grasime. Prajire bucati in putin ulei de rapita. Scoatere bucati prajite pe o farfurie.
  • Calire ceapa uscata taiata rondele si usturoi feliat subtire in grasimea de vaca.
  • In cratita de gatit se adauga ardei capia copt taiat fasii subtiri.
  • Varza murata taiata fideluta si stoarsa in pumni se adauga in cratita de gatit. Amestecul se omogenizeaza cu o lingura din lemn si se da in fiert.
  • Bucatile de carne de vita cu os si grasime se adauga in cratita de gatit. Bucatile de carne se acopera cu varza tocata. Preparatul se condimenteaza si se da in fiert.
  • Preparatul se fierbe cu capacul pus pe cratita la foc mic pana ce carnea incepe sa se desprinda de pe oase.
  • In oala de gatit se adauga suc de rosii si ardei capia. Amestecul se omogenizeaaza si se continua fierberea cateva minute.
  • Preparatul final se decoreaza cu marar verde tocat marunt si se serveste pe farfurii intinse, incalzite.

Se amesteca in cratita cu lingura din lemn pentru omogenizare ingrediente.

In cratita cu ceapa calita se adauga fasii de ardei capia copt.

Varza tocata se va stoarce in palme pentru a se elimina excesul de saramura inainte de a se pune la fiert.

Varza murata, tocata si stoarsa in palme se adauga in cratita cu ceapa calita si ardei copt feliat.

In oala de gatit s-a adaugat varza murata taiata fideluta, stoarsa.

Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizare ingrediente. Se da in fiert.

Fierberea comuna a ingredientelor folosite in reteta.

In oala de gatit se adauga bucatile din coaste de vita, prajite anterior.

Coastele de vita prajite s-au adaugat in oala de gatit.

Ingredientele se amesteca folosind lingura din lemn. Se urmareste ca bucatile din coaste de vita sa fie inglobate si acoperite de masa de varza murata tocata fideluta.

Preparatul este condimentat si se da in fiert.

Condimentare preparat. Este momentul sa se condimente preparatul. In oala de gatit se adauga crengute de cimbrisor, crengute de marar uscat, foi de dafin, boabe de piper, fulgi de ardei iute (optional).

Preparatul se fierbe la foc mic, cu capacul pus pe oala de gatit.

Fierbere preparat. Preparatul se da in fiert si se acopera cratita cu capacul. Fierberea preparatului, la foc mic (pe indelete) este finalizata atunci cand carnea de vita este moale, mustoasa si se desprinde usor de pe os.

Adaugare suc de rosii. Cand carnea tinde a se desface de pe oase, in oala de gatit se adauga suc de rosii si ardei capia.

In oala de gatit s-a adaugat suc de rosii si ardei capia.

Preparatul se omogenizeaza folosind lingura din lemn. Se continua fierberea cateva minute.

Decorare preparat cu marar verde. Preparatul se finalizeaza prin adaugarea de marar verde, tocat marunt, in oala de gatit.

In preparat s-a adaugat marar verde tocat marunt.

Preparatul se omogenizeaza prin amestecare cu lingura din lemn.

Servire preparat.

Preparatul se serveste fierbinte pe farfurii intinse, incalzite in prealabil. Nu ne dorim ca preparatul sa se sleiasca pe farfurie.

Coaste de vita cu varza murata fiarta – preparatul este gata servit.

La acest preparat se serveste mamaliga calda ciobaneasca si ardei iute proaspat sau conservat in otet. Nu este o greseala daca se serveste hrean proaspat dat pe razatoarea mica si/ sau mujdei de usturoi verde.

Mamaliga ciobaneasca.

La acest preparat merge de minune un paharel cu tuica de prune, sa stimpere grasimea carnii de vita.

Si ce daca ! Mosii si stramosii nostrii cand serveau acest preparat erau fericiti doar atunci cand simteau grasimea calda in mustati. Gurmetii profesionisti vor intelege cu siguranta ce vreau sa spun.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti coastele de vita batrana, chiar daca au grasime mai multa si vor fierbe timp indelungat. Prin fierbere inabusita, sub capac, carnea de vita batrana va fierbe in propria grasime (sau de vita) si va deveni moale intr-un final cand osul se desprinde singur de carne. Pregatiti aceasta reteta si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *