conopida impanata cu mozarella acoperita cu iaurt la cuptor 9

Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor

Dimineata ceva mai devreme sau spre seara ne facem curaj si tot ne invartim printre cratiti si tingiri, negasind pana in prezent solutia care sa ne tina sanatosi, fara sa mancam cate ceva, nu neaparat vreun preparat sofisticat care sa te tina in vipia cuptorului de la aragaz vreo 3-4 ore. Preparatele de sezon sunt neaparat gustoase, pline de miroaznele tainice ale legumelor proaspete, viu colorate care dau adunarea la cina pentru toti ai casei.

Amintiri, amintiri …. ! Copil fiind, cu greu ne strangeam vara, de la joaca, seara, abia cand incepea a se intuneca, rupti de oboseala alergatului pe malul raului, in mana cu batul de alun, de care era legat un fir de catgut (ata medicala, pentru cusut rani, adusa de amicul asistent medical putin mai mare decat noi, copiii) si carlig din bold (mestesugit indoit, sa tina rama) pentru ademenirea jaietilor jucausi care populau raul din oras. O alta activitate zilnica, nelipsita din programul de joaca era alergatul dupa minge prin lunca raului. Cand vreunul dintre noi copiii prindea vreun peste mai mare – mreana sau clean, era sarbatorit de toti amicii si zile in sir era promovat unic sef, adica era cel care stabilea ordinea de „activitati” zilnice ale grupului de joaca. Se programau si alte jocuri pe echipe precum turca si purceaua pe ulita sau atacul prin cimitir. Rupti de oboseala, seara, o data ajunsi acasa treceam rapid la spalatul din cap si pana in picioare, in ligheanul mare cu apa incalzita la soarele amiezii, apoi ne repezeam la farfuriile aburide care ne asteptau pe masa din bucatarie si intr-un final, satui, abia mergand, ne duceam la culcare. Toata vara, in mare, acesta era programul, doar pe la inceputul lui septembrie se impuneau si orele de facut temele primite pe vara.

Ce retete cu conopida preparam ? Conopida este o leguma care imi place sa o gatesc, ca delicatesa – conopida fiarta, pregatita pane’ care poate fi servita simplu, cu iaurt sau cu smantana, dar si drept garnitura la preparate din carne/ peste, gatite la cuptor/ tigaie/ gratar. Preparam conopida ca mancare de conopida sau sufleu de conopida sau cus-cus cu praz, ciuperci si conopida, dar si ca aperitiv – conopida impanata cu sunca si mozarella, la cuptor sau salata – salata de conopida inmiresmata sau salata de conopida cu maioneza.

Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor.
Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o capatana de conopida, oua de gaina, iaurt gras, mozarella, unt proaspat, cascaval afumat, sare grunjoasa, piper boabe, ceapa verde, marar verde, patrunjel verde.

Ingrediente de trebuinta pentru conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta pentru conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor.

Conopida se fierbe intreaga, 8-10 minute (cat sa se moaie buchetelele de conopida, fara a se desprinde unele de altele) intr-o oala cu apa clocotita in care s-a adaugat sare grunjoasa.

Capatana intreaga de conopida care se fierbe in apa cu sare grunjoasa.
Capatana intreaga de conopida care se fierbe in apa cu sare grunjoasa.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • conopida intreaga,
  • iaurt gras,
  • unt proaspat,
  • mozarella,
  • cascaval afumat,
  • oua de gaina.

[/ingredients]

Capatana de conopida, fiarta intreaga, lasata sa se raceasca 5-10 minute se impaneaza cu felii de mozarella si se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat.

Ingrediente pregatite pentru impanarea capatanii de conopida.
Ingrediente pregatite pentru impanarea capatanii de conopida.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Fierbere capatana intreaga de conopida in apa clocotita in care s-a adaugat sare grunjoasa.
  2. Capatana de conopida intreaga, racita, se impaneaza cu felii de mozarella si se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat.
  3. Ungere vas de copt, termorezistent, cu unt proaspat si asezare conopida in vasul de copt.
  4. Acoperire capatana de conopida cu amestec de iaurt si ou batut (asezonat cu piper boabe proaspat macinat si sare grunjoasa) cat sa patrunda printre buchetelele de conopida si sa acopere capatana de conopida.
  5. Adaugare de cascaval afumat, dat pe razatoare pe capatana de conopida impanata cu mozarella si acoperita cu amestec de ou batut si iaurt.
  6. Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana ce se rumeneste uniform.
  7. Servire preparat presarat cu verdeata tocata marunt.

[/directions]

Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.

Ouale de gaina se bat cu furculita sau cu telul si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Iaurtul gras se amesteca cu ouale de gaina, batute si asezonate.
Iaurtul gras se amesteca cu ouale de gaina, batute si asezonate.

Ouale batute si iaurtul se amesteca si se omogenizeaza folosind o furculita.

Se unge un vas termorezistent cu unt proaspat. In vas se aseaza capatana de conopida impanata cu mozarella.

Amestecul de iaurt si oua batute se repartizeaza omogen peste conopida fiarta si impanata avand grija sa patrunda printre buchetelele de conopida, dar si sa acopere cat mai uniform intrega capatana de conopida.

Nu este obligatoriu ! Daca iaurtul nu este destul de gras, pe varful capatanii de conopidei se pot adauga felii de mozarella si/ sau bucati de unt proaspat.

Capatana de conopida impanata, acoperita cu amestec de ou si iaurt pe care s-a presarat cascaval afumat dat pe razatoare.
Capatana de conopida impanata, acoperita cu amestec de ou si iaurt pe care s-a presarat cascaval afumat dat pe razatoare.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit pentru 25-30 de minute pana ce preparatul devine aramiu.

Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor - preparatul este gata copt.
Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor – preparatul este gata copt.

Ceapa verde, mararul verde si patrunjelul verde se toaca marunt.

Verdeata tocata pentru conopida impanata cu mozarella si acoperita cu iaurt.
Verdeata tocata pentru conopida impanata cu mozarella si acoperita cu iaurt.

Pe preparatul gata copt se adauga verdeata taiata marunt.

Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor - preparatul este gata de servit.
Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor – preparatul este gata de servit.

Preparatul se lasa sa se odihneasca timp de 5-10 minute, timp in care lactatele amestecate cu ou batut care s-au scurs in vasul de copt se reincorporeaza in preparat si se intaresc, dupa care preparatul poate fi feliat in vederea servirii la masa.

Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor - preparatul a fost taiat fara a se reintari lactatele.
Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor – preparatul a fost taiat fara a se reintari lactatele.

Preparatul odihnit se poate felia usor si omogen cu un cutit bine ascutit.

Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor - preparat feliat dupa reintarirea lactatelor.
Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor – preparat feliat dupa reintarirea lactatelor.

Impanarea capatanii de conopida cu lactate si ou batut se observa dupa reintarirea lactatelor patrunse prin conopida si scurse in vasul de copt.

Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor.
Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor.

In timpul coacerii preparatului din conopida se poate coace sfecla rosie care se va servi impreuna cu conopida impanata.

Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor servita cu felii de sfecla rosie, coapta.
Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor servita cu felii de sfecla rosie, coapta.

Preparatul poate fi servit cald sau rece, ca atare, la pranz sau la cina, dar si drept garnitura la carne sau la peste.

Pentru un festin deosebit ! Pofticiosii, gurmanzii si gurmetii pot servi inca o portie de iaurt peste felia de conopida impanata. O felie de paine calda pentru muiat in deliciosul sos nu este ceva iesit din comun.

La un asa preparat merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pentru preparatele voastre culinare nu ocoliti conopida. Se pot gati preparate gustoase, sanatoase si aratoase. Orice inovatie (ingrediente noi) in preparat poate spori gustul acestuia.

2 comentarii

  1. Wow! Arată fantastic și cred că este foarte delicioasă. Am salvat-o, îi va veni rapid rândul. Mulțam fain!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *