Pestele este un aliat de nadejde al gospodinelor, alaturi de legume si lactate, pe timp de vara, chiar daca exista vorbe precum – mie nu imi place …. De cele mai multe ori, cand intrebi mofturosii de ce nu le place ceva (pestele, carnea de miel/ oaie, branza, legumele din ciorba, etc.) raspunsul este: nu am mancat niciodata. Cu siguranta cineva din familie sau dintre rudele apropiate (doar sunt patit), dintre cei mai in varsta, nu manca sau nu mananca (desi nu stie motivul exact), iar copilul vazand si auzind, o tine infipta ca doar trebuie sa mosteneasca cineva din familie, moftul respectiv.
De-ale mofturosilor ! Nu pot sa inteleg cum nu iti place ceva, daca nici macar nu ai gustat. Inteleg sa nu-ti placa ceva cum este gatit, miroasnele pe care le adulmeci, gustul preparatului pe care l-ai incercat cu varful limbii sau aspectul a ceea ce vezi in farfurie. In concluzie, tagma mofturosilor (cred ca pe undeva au asociatii si filiale peste tot in lume) nu poate fi inteleasa, chiar daca incerci tot felul de abordari. Preferi sa te faci ca ploua si daca mananca bine, daca nu, nu.
Cum pregatim avatul si mreana in familie ? Avatul mare si mreana mare sunt pesti greu de gasit prin galantare. De cate ori cumpar un peste mai mic, cca. 1,5 Kg, nu-l portionez, prefer sa-l pregatesc intreg la cuptor – avat cu citrice la cuptor, plachie de peste la cuptor.
Ce facem cu un avat intreg, proaspat, plin de icre ? Daca il gasesti in galantar, proaspat (chiar miscand ca in cazul meu) nu ezita niciun moment sa-l cumperi. Carnea acestui peste este deosebit de gustoasa si chiar daca are multe oase, un peste la 2-3 Kg ca cel din imagine, bine pregatit este o adevarata bucurie culinara pentru gurmetii si gurmanzii adevarati, iubitori de peste, oricum ar fi gatit. In primul rand ii tragem o poza, sa ramana pentru eternitate (sic !).
Avatul se spala sub jet de apa rece si se curata, in chiuveta, de solzi si la interior. Eu folosesc o lingura pentru a indeparta solzii. Mi-am propus sa cumpar o scula meseriasa (un fel de manusa metalica, cum am vazut pe internet, dar nu si prin rafturi, in market). Se taie aripioarele folosind foarfeca de bucatarie.

Nu-i obligatoriu ! La acest peste se curata branhiile dupa ce tai capatana, deoarece nu prea are carne in capatana si trebuie sa vezi bine ce indepartezi / arunci. Coada pestelui se taie mai in lung si impreuna cu capatana, impartita in doua se va folosi pentru pregatirea unei delicioase ciorbe de peste.

Pestele curatat si spalat bine, sub jet de apa, la exterior si in interior, se portioneaza folosind cutitul bucatarului.

Pestele portionat se pune in pungi din plastic alimentar, se eticheteaza si se depoziteaza in congelator.
Mare atentie ! Cand curatam pestele la interior este bine sa scoatem „limbile” de icre intregi si sa evitam apa cu care curatam pestele la interior. Ulterior, „limbile” cu icre se tamponeaza cu hartie absorbanta si se curata pielita. Icrele curatate de pielita se amesteca cu sare grunjoasa si se pun in borcane cu capac etans. Deasupra icrelor sarate, indesate in borcan pentru a se scoate aerul se pune un strat de ulei de rapita. Icrele astfel pregatite se vor pastra in frigider si se pot folosi peste cca. 1 luna de zile pentru a se prepara salata de icre frecate cu ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui.

Icrele sunt mari (la fel de mari precum cele de pastrav). Se freaca cu ulei si se picura zeama de lamaie. Amestecate cu ceapa uscata/ ceapa verde tocata marunt se servesc ca aperitiv pe paine prajita.

Pentru reteta de astazi am folosit cotlete de avat proaspat.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlete de avat, o capatana intreaga de conopida, ulei de rapita, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ceapa verde, marar si patrunjel verde, oua de gaina, telemea de oaie, telemea de capra, parmezan, unt proaspat, smantana grasa, paine muiata in lapte dulce, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, pesmet.
Capatana de conopida se pune la fiert in apa rece cu un praf de sare grunjoasa.

Intr-un bol se pune la muiat paine integrala/ paine alba in lapte dulce.

Branza telemea si parmezanul se dau pe razatoarea mare.

Conopida fiarta pe jumatate si radacinoasele se dau pe razatoarea mare. Se pune un praf de sare grunjoasa si se asteapta sa iasa apa.
[ingredients title=”Ingredients”]
- cotlete de avat,
- o capatana de conopida,
- telemea de oaie, telemea de capra, parmezan,
- oua de gaina,
- smantana grasa,
- unt proaspat.
[/ingredients]
Secretul bucatarului ! Legumele date pe razatoare si sarate se storc in pumni pentru a scoate surplusul de apa. Daca nu s-ar stoarce legumele, drobul ar iesi mult prea zemos si ingredientele nu s-ar lega, iesind in final o amestecatura, nu drob, chiar daca gustul nu va avea de suferit prea mult.

Ceapa verde se toaca marunt si se amesteca cu conopida si radacinoasele plus painea muiata in lapte, ceapa verde si verdeata tocate marunt.

Ouale de gaina se bat cu telul/ furculita, in amestec cu smantana grasa si lapte dulce.

Ouale batute se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Se unge cu unt proaspat un vas termorezistent si se tapeteaza cu pesmet.

Ouale batute se amesteca cu legumele date pe razatoare, branza data pe razatoarea mare si se formeaza un amestec omogen, consistent.

Amestecul consistent se pune in vasul termorezistent uns cu unt proaspat si tapetat cu pesmet.

Vasul se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.

Este momentul sa fatuim preparatul si sa-i dam o savoare suplimentara! Deasupra amestecului din vasul termorezistent se pune putina branza data pe razatoare si parmezan ras.

Se reintroduce vasul termorezistent in cuptorul aragazului pentru 5 minute, timp in care se desavarseste coacerea si sa fatuieste preparatul.

Drobul din conopida se lasa sa se odihneasca 5-10 minute, apoi se poate felia fara a-l zdrentui.
[directions title=”Directions”]
- Se fierbe pe jumatate o conopida intreaga in apa cu sare grunjoasa.
- Se pun felii de paine integrala/ paine neagra la muiat in lapte dulce.
- Conopida fiarta pe jumatate se da pe razatoarea mare.
- Radacinoasele se dau pe razatoarea mare.
- Conopida si radacinoasele date pe razatoare se amesteca cu painea muiata in lapte, stoarsa si cu ceapa verde si verdeata (patrunjel si marar) tocata marunt.
- Telemea de oaie, telemeaua de capra si parmezanul se dau pe razatoare.
- Ouale de gaina se bat cu telul impreuna cu o lingura de smantana grasa si putin lapte dulce.
- Se amesteca legumele cu ouale batute si cu telemeau data pe razatoare.
- Un vas termorezistent se unge cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet.
- Amestecul pregatit pentru drob se pune in vasul termorezistent.
- Vasul termorezistent se introduce in cuptorul bine incins al aragazului, la foc potrivit.
- Drobul din conopida se lasa sa se odihneasca 5-10 minute inainte de a fi taiat, pentru a nu se franjura bucatile.
- Cotletele de avat se pun la macerat din timp. Macerarea trebuie sa dureze minim 30 de minute.
- Pestele macearat se prajeste in tigaia speciala pentru peste, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin, la foc iute. Lichidul in care a macerat pestele se adauga treptat pe pestele care se prajeste.
- Preparatul cald se monteaza pe farfurii intinse. Se serveste cu lamaie.
[/directions]
Drobul se poate servi ca atare, cu smantana grasa sau iaurt gras.
Cotletele de avat se pun la macerat din timp (minim 30 de minute), in amestec de ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, fulgi de ardei iute, cimbru uscat si coaja de lamaie.
Pentru macerare castronul se tine la rece, in frigider. Cotletele de avat se intorc prin lichidul de macerare de cateva ori.

Cotletele de avat macerate se prajesc la foc iute in amestec de ulei de masline si unt proaspat in tigaia speciala pentru peste, bine incinsa. In timpul prajirii pestelui se adauga treptat amestecul de lichid si condimente in care s-a macerat pestele.

Preparatul final se monteaza pe farfurii intinse si se serveste cald.

Preparatul se serveste cu felii de sfecla rosie coapta si lamaie. Merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.
Daca tot am oparit o conopida intreaga, putem pregati din amestecul de legume si niste chiftelute. Facem guguloaie din legume in palme. Guguloaiele le rostogolim prin faina de grau.

Guguloaiele se prajesc intr-o tigaie cu margini inalte, in ulei de rapita bine incins, la foc potrivit.

Chiftelutele din legume prajite se pun intr-un castron acoperit pentru a se mentine calde si a nu se raci brusc. Procedand astfel raman fragede.

Chiftelutele din legume se pot servi la cina, cu smantana grasa sau cu suc de rosii sau cu mujdei de usturoi verde.

Pofta buna vor frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Legumele proaspete pregatite cat mai sumar stau la baza preparatelor pe timp de vara. Nici nu va puteti inchipui cate preparate minunat de delicioase se pot pregati din legume. Incercati aceasta reteta/ aceste retete si nu veti regreta.