Mult laudatul somon din retetele bucatarilor profesionisti isi face loc tot mai des si in preparatele rapide alte tinerelor gospodine, in special. Calitatea pestelui si recomandarile medicale, insistente, cu toate ca pretul este uneori, ametitor, aduce somonul tot mai des si pe mesele romanilor.
Legat de beneficiile medicale, untura de peste (nu uleiul de peste) care se gasea uneori, prin farmacii (in tuburi, precum pasta de dinti) in anii copilariei mele, ne era servita de mama, noua copiilor, pe paine neagra, calda, dupa amiaza, pe la ora 5. Recomandarea era facuta de medicul familiei noastre si mama o respecta cu sfintenie. Nu tuseam, nu faceam febra, nu ne curgea nasul. Nu luam antibiotice.
Oare de ce ? Dupa ’90, am intrebat de mai multe ori, in farmacii si in magazine plafar, de aceste tuburi cu untura de peste (dupa cate imi amintesc poza de pe tuburi, in copilarie, era un somon). Chiar si farmacistii se uitau la mine ca la felul IV, neintelegand ce imi doresc. De ce tot ce este bun si sanatos a disparut ? Nepotilor nostri, care racesc foarte des, li se dau de medici tot felul de leacuri din sticlute, bune pe moment, pana la o noua raceala care se tot repeta cat tine sezonul rece.
Chiar daca lozica – Nicio masa fara peste – care umplea peretii alimentarilor, nu era reclama mea preferata, mi-a placut pestele intotdeauna, in special cel prajit in untura, cu mamaliga calda si mujdei de usturoi. In familia proprie, am cautat, sa pregatim peste cat mai des, inca de cand copiii nostri erau mici. Crapul, carasul si platica, rareori stiuca, peste proaspat, erau la putere. Era pestele pe care il prindeam si eu, uneori, prin baltile din jurul orasului, la inceputul anilor ’80. Ulterior, baltile au disparut sub valurile de cenusa de la termocentrala orasului. Alte locuri de pescuit erau mult prea departe. Erau anii cand benzina era un lux pentru cetateanul de rand.
Mai rar, codul si macroul, peste congelat isi faceau loc in maniul familiei mele. Stavridul care umplea galantarele din pescarii, nu l-am suportat niciodata, pentru mirosul ciudat de la prajeala.
Amintiri, amintiri, … ! In copilarie, vacantele de vara mi le petreceam cat era ziua de lunga, prin lunca Luncavatului, la fotbal, dar si la pescuit. Jaietii, mrenutele, clenisorii, popetii si nisiparitele erau pestii de-o schioapa, pe care ii vanam. Rareori, cand apele erau mai mari sau se inchidea apa, pe canalul uzinei care alimenta orasul cu curent electric (ceva reparatii planificate la uzina), prindeam si pesti mai mari. Era o adevarata sarbatoare si ne laudam zile in sir cu ce am prins.
In prezent, oferta de peste din galantare este variata. Practic, gasesti cam ce peste poftesti (mai rar scrumbie de Dunare, scrumbie albastra), proaspat sau cel mult refrigerat. Daca te impaci cu preturile, poti pregati orice reteta dorita, pe baza de peste.
Din retetarul familiei mele ! Pregatim supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.
Cel mai des apelam la tigaie – pane’-uri din somon cu urzici batute si placinta de urzici, peste dat prin malai si ou batut, prajit; cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie, cotlet de somon prajit cu paste si ciuperci.
Pregatim destul de des, somon la cuptor – somon la cuptor cu legume si ciuperci la tigaie, somon la cuptor cu sos de praz si smantana, somon la cuptor cu garnitura de cannelloni umplute cu ciuperci.
Aperitivele cu somon sunt de efect la mesele festive – foietaj in forme cu umpluturi aperitiv, aperitiv consistent cu foietaj.
Categoria de retete cu peste, de pe acest blog, este bogata.

Cotlet de somon la tigaie, cu salata orientala.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlet de somon, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, lamaie, catei de usturoi, fulgi de ardei iute, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.
Pregatire cotlet de somon pentru prajire.
De regula, comerciantii nostri uita sa curete de solzi, pestele portionat. Nici cotletele de somon nu fac exceptie.

Cotlet de somon cu solzi necuratati.
Cotletele de peste cumparate, trebuie curatate bine, de solzi.
Pentru o savoare suplimentara, pestele, inainte de pregatire (indiferent de modul de preparare) se tine la macerat in amestec de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat (optional), zeama de lamaie, coaja de lamaie data pe razatoarea mica (optional), minim 30 de minute. Vasul cu peste, pentru macerare, se pune la rece, in frigider.
LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.
- cotlete de somon,
- ulei de masline extravirgin,
- unt proaspat,
- lamaie,
- fulgi de ardei iute.
Prajire cotlet de somon in tigaie.
Intr-o tigaie cu margini inalte, se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
In tigaie se adauga fulgi de ardei iute si catei de usturoi. Optional, in tigaie, se pot pune cateva rondele albe, de praz/ ceapa.

In tigaie se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
Cand amestecul de prajire s-a incins (dogoreste palma asezata deasupra), cotletul de somon se aseaza in tigaie, la foc mare.
In tigaie se adauga si amestecul in care s-a macerat cotletul de somon.

Cotlet de somon pus in tigaia de prajire.
Se mai intampla, din pacate ! Am schimbat aparatul de pozat (se consumasera bateriile). In viteza gatitului, nu am sters bine lentilele sau am apropiat prea mult obiectivul (?!) si imaginea nu este suficient de clara. In plus, am pierdut imaginea cu cotletul care se macera.
Prajirea cotletului de peste se face la foc mare. Atentie ! Poate sari amestec incins de grasime pe maini si chiar pe fata.
In timpul prajirii cotletului, pe suprafata cotletului se imprastie lichid fierbinte, folosind o lingura de bucatarie.

Cotletul de somon a fost intors in tigaie.
Secretul gospodinei ! Cotletul de peste este bine, sa se intoarca in tigaie o singura data, folosind clestele de bucatarie si o paleta. Nu ne dorim, sa franjuram pestele. Prajirea se urmareste prin schimbarea culorii pestelui de la portocaliu spre alburiu. Pentru a ne convinge de prajire, se infige varful unui cutit, pana la jumatate din grosimea cotletului. Nu trebuie sa iasa sange.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire cotlet de somon pentru prajire.
- Prajire cotlet de somon in tigaie.
- Pregatire salata orientala.
- Montarea si servirea preparatului.
Pregatire salata orientala.
Pentru a pregati salata orientala, am folosit reteta existenta deja, pe blog – vezi categoria salate.

Salata orientala.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse.
Minunatul sos in cre s-a prajit pestele, se picura pe peste.

Cotlet de somon la tigaie, cu salata orientala.
Daca tot este primavara, pe farfurie adaugam si niste salata de varza noua cu castraveti, ceapa verde, marar si ridichi de luna, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere.

Salata de varza noua cu castraveti, ridichi de luna si marar verde.
La un asa festin merge de minune un pahar cu vin alb, sec. Chiar si o bere rece, ar merge.

Pahar cu bere blonda.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele este un ingredient pretios, care nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamanal al familiei. Copiii trebuie obisnuiti de mici, sa manance peste, sa ceara pestele. Incercati aceasta reteta pentru micuti, pe la 2 ani, cand tinerele mamici diversifica meniul celor mici. Atentie la oase, toti pestii au oase sau cartilagii ! Pentru micuti, incercati cu file’ de somon, fiert in apa cu putina sare grunjoasa, pe care se picura 2 stropi de zeama de lamaie. Plescaitul din buzele micutilor este semnalul fericit pentru mamici, ca le-a placut preparatul.