Cozi de somon cu legume si ciuperci, la gratar

Se gasesc la pescarie cozi de somon proaspete sau congelate – o gaselnita a comerciantilor pentru a vinde pestele aprovizionat intreg – portionat diferit, la preturi diferite, fara nicio logica (ma rog, alta initiativa pur romaneasca, pentru jecmanirea cetateanului flamand si chiverniseala intermediarilor mult prea numerosi, intre producator – pescarul si consumator).

Legume gasesti prin piata, ca doar este sezon si parese ca vasnicii comercianti romani reusesc sa aduca de la gradinarii turci si greci (prin bursa de legume si fructe, de la Galati) ceva marfa, mai ieftin.

Apropo, unde s-or fi copt visinele alea cat oul de cata (gaina aia mai mica, cu coada :)), care se vand in prezent, prin piete ? Am reusit sa fac si eu niste visinata anul acesta.

Este o adevarata tevatura, prin zona pietelor, dimineata, pe racoare, pe la ora 4-5, cand vezi comerciantii stand la coada, la portiera vreunei dube, unde negociaza cu angrosistul care aduce marfa de la Galati.

Daca apare cumva pe la ora 7, in piata, vreo baba autohtona cu un paner cu rosii sau cateva Kg de cirese, de-ale noastre, imediat sar cu gura comerciantele cu unghii colorate strident si sort de bucatarie multicolor si le admonesteaza – cum isi permit sa vanda mai ieftin, ca strica vadul.

Daca isi imagineaza cineva ca acest comert prin piete nu este supravegheat, se inseala. Stau pe margine oagarii tuciurii si vegheaza. Angajatii pietei se poarta respectos cu „domnii”, ca doar de la ei apare obolul. De ce nu intervine primaria ? Simplu – sunt mana in mana, toti. Am prezentat cumva un scenariu ? Poate pentru cei care nu au calcat niciodata prin piete. Nu de guralivi ducem lipsa noi romanii. Am prezentat doar sleahta „privatizatilor”, care nu platesc impozite pe marfa (facturi dau angrosistii, doar 1-2 pe luna, desi marfa aduc in fiecare zi), iar comerciantii „platesc” doar masa, la omul pietii – adica la functionarul primariei, platit din taxele si impozitele noastre.

De ce nu luam atitudine, sa nu mai cumparam ? Pai nu trebuie sa mancam ? Sa mergem la market unde pretul este mai mare decat in piata, iar marfa mult mai proasta ?

Eu daca stau langa piata, imi permit sa observ taranii autentici si producatorii autohtoni (rari, dar mai sunt inca) si sa cumpar de cele mai multe ori, numai de la ei.

Sper ca am reusit sa fac ceva foame celor care asteapta reteta.

Cureti pestele dezghetat (lasat sa se dezghete singur in frigider) sau proaspat, de solzi. Pui pe cozile de somon, sare, piper, zeama de lamaie, ulei de masline, cimbru si lasi la macerat vreo 30 de minute, la rece, in frigider.

Intre timp, cureti legumele si le tai mai subtiri sau in patru. Poti folosi ce legume iti plac cel mai mult. Nu evita varza rosie, sfecla, castravetele, dovlecelul, ceapa, radacinile de patrunjel, morcov, telina sau pastarnac, dovleac galben (din ala lunguiet), pepene galben si lubenita. Ardei gras, ardei iute, cartofi, vinete, rosii – pune toata lumea pe gratar.

Intr-un castron, amesteci legumele cu sare, piper, ulei de masline si lasi la macerat vreo 15 minute.

Speli cu apa rece si niste palarii de ciuperci albe si le lasi la scurs intr-o sita. Pe ciuperci vei pune sare, piper si o strelice de ulei de masline, cand la pui pe gratar.

Gratarul meu (adus de copii), il pun direct pe flacara aragazului. Pun apa in cuva gratarului, aranjez legumele, ciupercile si pestele, pun  capacul la gratar, dau focul potrivit la aragaz si plec la calculator sa mai scriu o reteta 😀

cozi de somon cu legume si ciuperci, la gratar

Nu uit sa mai dau cate o geana pe la gratar, sa nu se arda legumele sau pestele sa se usuce. Mai intorc legumele, le mai ung cu sosul in care s-au macerat. Cand intorc pestele, il ung si pe el cu sosul in care s-a macerat, il mai stropesc chiar cu zeama de lamaie.

Atentie ! Daca stropesti cu zeama de lamaie pestele aflat pe gratar, risti sa isti o flacaruie, care daca nu esti atent iti parleste parul de pe maini. Daca esti norocos, scapi doar cu parul de pe maini parlit, daca ti-ai „suparat” nevasta poti sa-ti arzi si sprancenele 😛

Secret ! Legumele se patrund, unele mai repede, altele mai greu. Depinde si de cat de groase ai taiat feliile. Cartofii se fac cel mai greu. Rosiile, ardeiul gras si ardeiul iute se fac cel mai repede. Vinetele si dovlecelul se fac cam la mijlocul perioadei de timp. Oricum, cand s-au facut cartofii, sigur pestele este gata si el.

Legumele le scoti pe un platou, pe masura ce se coc. Nu ai scule pentru manevrat legumele, cumpara-ti, sunt ieftine si deosebit de utile 😀

Pui legume, ciupercile si pestele pe un platou. Presari niste patrunjel verde si razi niste branza de oaie. Chemi „poporul” infometat la masa, nu inainte de a trage o poza sa o pui pe blog 😀

cozi de somon cu legume si ciuperci, la gratar 1

O astfel de delicatesa nu poti sa o servesti fara un pahar de vin alb, dulceag.

Mi-a luat mai mult timp sa scriu reteta decat sa o prepar. 🙁

Pofta buna frati invatacei in ale gatelilor rapide ! Nu disperati, nevoia si mai ales foamea, te invata, iar in timp, vei reusi sa faci cele mai sofisticate gateli. Repetitia este mama invataturii, ca doar asa am fost instruiti in scoala primara 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *