Crap salbatic pregatit la cuptor, cu legume

La inceputul primaverii se gaseste prin pescarii crap romanesc, de crescatorie – un peste mai gras, destul de gustos (mai putin gustos insa, decat crapul salbatic, prins in baltile Dunarii sau in Delta Dunarii).

Sunt cateva crescatorii care livreaza peste proaspat, mai tot timpul anului, in special crap si caras. De hrana pe care o dau patronii crescatoriei, la pesti, depinde foarte mult gustul pestelui comercializat.

Cand am de unde alege, cumpar peste proaspat de Dunare – crap, somn, scrumbie, avat, mreana, stiuca, salau. Mai cumpar pastrav de crescatorie (sunt numai in munte, la apa limpede, curata) si biban romanesc (oricand – fiind preferatul meu si ori de care ori gasesc, fiind greu de gasit). Nu am incercat pestele proaspat (?!) adus de peste mari si tari – dorada, biban de mare, lufar, etc. Mai cumpar cotlet de somon proaspat sau cozi de somon congelate. Din pestele congelat cumpar macrou, sardina, cod mare, merluciu si pangasius.

Cand am permis de pescuit (anul acesta mi-am cumparat) prepar ce prind.   🙁

Am cumparat un crap romanesc, proaspat, de 1,5 Kg, cu solzi putini (crap oglinda). L-am verificat la ochi – sa fie limpezi nu alburii, la branhii – sa fie de un rosu aprins, la solzi – cand il apesi, sa-si revina imediat ce ai incetat apasarea. L-am curatat de solzi si de intestine. Era sigur proaspat – basica era intreaga. Am spalat laptii, bine si i-am pus la scurs intr-o sita. Am spalat bine pestele cu apa rece si l-am lasat la scurs in stativul de farfurii.

Poti folosi orice legume doresti, in orice combinatie. In timp iti stabilesti combinatii diferite, in functie de sezon, ca sa eviti sa cumperi de prin market, legume turcesti sau grecesti – aspectoase, dar nu la fel de gustoase.

Am folosit praz, ceapa alba, lunguiata, cartofi rosii. Am spalat in jet de apa rece si niste ciuperci albe, proaspete (cumparate din marchet), taiate in jumatati.

Secret ! Legumele se pun intregi daca sunt mai mici sau se taie in bucati destul de mari, pentru a se coace in acelasi timp cu pestele.

Mare secret ! Prazul si conopida se oparesc inainte de a le pune la cuptor, 3-4 minute, in apa clocotita.

Pestele se cresteaza pe ambele parti, cu un cutit cu lama subtire, bine ascutit (cutit incovoiat, special pentru peste). Se unge pestele cu ulei de masline si zeama de lamaie, se presara sare grunjoasa si piper – proaspat macinate, cimbru si o ramurica de rozmarin (luata din glastra, de pe balcon). Acelasi tratament il aplici pestelui si la interior. In interiorul pestelui pune ramurica de rozmarin.

Important ! Se „maseaza” pestele, ca sa intre bine ingredientele prin taiaturi. Se lasa pestele, la rece, in frigider, 30 de minute pentru a se „innobila” cu miasmele condimentelor si a se „bucura” de binefacerile uleiului de masline si a lamaii proaspat stoarse. Pestele „palpat” si „inmiresmat” este mai gustos, mai fraged si de ce nu – mai aspectuos, dupa gatit.   😀

Legumele si ciupercile le „tratezi” si pe ele cu ulei de masline, sare, piper, cimbru. Amesteci bine, cu mainile si asezi legumele intr-o tava de inox. Pui vreo cateva firisoare de ardei iute printre legume si 3-4 catei de usturoi.

Asezi pestele pe legume si scurgi deasupra tot sosul in care s-a macerat pestele. Intr-un colt al tavii pui si laptii scosi din peste, cand l-ai curatat.

Bagi tava in cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 30-40 de minute. Nu pleci la televizor, te mai uiti prin geamul aragazului si daca a inceput sa se rumeneasca pestele si cartofii, scoti tava din cuptor si amesteci cu grija legumele si intorci pestele. Lasi la cuptor, pana se rumeneste usor pestele si pe cealalta parte. Pestele este facut, daca atunci cand bagi varful cutitului, langa capul pestelui, carnea este alba-rozalie, nu sangerie.

Atentie ! Fii bland cu pestele daca nu vrei sa-l rupi. Nu ingramadi legumele cu lingura ca si ele se rup si strici aspectul. Chiar daca gustul este esential, nici aspectul nu trebuie neglijat. Oricum, scuza bucatarului de ocazie, cum ca doar gustul conteaza, nu tine decat prima data.    😛

Nu uita ! Tava de inox este mai mereu fierbinte. Daca o manevrezi cu manusi de bucatarie, scapi de neplacerile provocate de arsurile termice. Daca ai uitat si ai patit-o, nu incepe sa te vaiti, fugi la chiuveta si treci mainile prin jet de apa rece, vre0 5 minute. Te ungi apoi pe suprafetele inrosite, cu putin ulei de floarea soarelui. Daca ai facut niste bubite mici rosii, albe in cap, nu te grabi sa le spargi, te va ustura crunt.   8)

Reteta se serveste fierbinte, cu mamaliga calda si mujdei de usturoi. Cel mai potrivit este mujdeiul din usturoi verde, taiat fin, amestecat cu patrunjel si marar – verde, taiate fin, sare, piper, ulei de masline, zeama de lamaie si iaurt.

Cei sensibili cu stomacul pot servi, dupa gust, zeama de lamaie, in loc de mujdei.

Un pahar de vin alb, dulce, te va ajuta sa savurezi mancarea.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Sa stiti ca reteta aceasta se face mai repede decat mi-a luat mie sa o scriu, sau ma rog, pe acolo. Oricum in 2 ore veti servi o reteta deosebit de sanatoasa, fara condimente pregatite prin Ungaria.

Apropo, sunteti curiosi ? Daca da, cititi ce scrie pe plicurile/ borcanele/ cutiile cu condimente, pe care le gasiti pe rafturi, prin market. Auzi dom’le: patrunjel cu urme de salvie sau cimbru cu urme de marar, s.a.m.d. Nici prin gand nu mi-a trecut ca in condimente se baga coloranti sau stabilizatori, amidom si nu mai stiu ce.    😕

Ce ti-e si cu comerciantii astia ! Cand te gandesti ca patronii mai si platesc doctoranzi in condimente sau poate tocmai de aia au aparut tot felul de „urme” prin condimente. Dar daca, de fapt, urme sunt tocmai condimentele pe care dai o groaza de bani ?   🙁

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *