Maruntaiele (ficat, rinichi, inima), creierul si maduvioarele, limba de la animale (in special porc, vita, vitel) nu sunt tocmai la indemana oricui a fi pregatite. Bucatarii consacrati se feresc sa gateasca astfel de subproduse (cine a inventat cuvantul nu cred sa fi fost prea inspirat), motivand ca preparatele nu sunt solicitate de consumatori, fie ei de prin carciumile de cartier sau de prin restaurantele cu steif. Numai ciorba de burta o regasesti astazi prin meniuri la mai toate restaurantele care ofera pranzul sau tin mese festive (nunti, botezuri, zile onomastice). Maduva apare uneori prin sosurile sofisticate servite la receptii.
Amintiri, amintiri …! In meniurile zilnice ale zahanalei de pe Uranus sau la Zori de zi in buricul Bucurestiului (“bombe” azi disparute din peisaj), pe vremea studentiei mele, nu lipseau tuslamaua de burta servita cu mult mujdei de usturoi si ardei iute ca focul, dar si drob din burta de vita, langa nelipsitul chebab cu muraturi taranesti (la discretie, puse in mijlocul mesei, tronand in niste valau-ri imense). Berea de Grivita, la halba sau la tap, era la mare cautare, desi vinul din carafa asezata pe coltul masei era mereu rece, ieftin si de calitate (dar nu mergea cu chebab-ul si nici cu tuslamaua).
Unele din preferintele mele culinare ! Intotdeauna mi-au placut maruntaiele, in special rinichii si inima de porc sau ficatul de vitel – maruntaie de porc la gratar, ficat de vitel la gratar cu paine prajita si branza cu mucegai dar si creierul – creier de porc in aluat la cuptor, creier la cuptor cu paste fainoase si suc de rosii sau maduvioarele – maduvioare la cuptor, maduvioare de vita, pane’. In familie, mancaricile din limba de vita sau din limba de porc fac parte din meniurile cerute de copii.
Ingrediente de trebuinta in reteta: creier de porc, parmezan, porcarele (carnati si carne afumata), cascaval afumat, parmezan, oua de gaina (proaspete, cu galbenus portocaliu), smantana grasa si unt proaspat (cumparate de la ciobani din piata), pesmet, sare grunjoasa, piper boabe, marar verde.
Ce cumparam ? Creierul de porc este mai mare si se gaseste proaspat in macelarii sau congelat prin market. Creierul congelat este la jumatate de pret si se cumpara la calup/ la Kg, in pachete, congelat. In abatoare se congeleaza bucati intregi de creier, in calup si ulterior calupul se portioneaza si se ambaleaza in pachete de cca. 1 Kg, sub vid, pachetele regasindu-se in galantare.
Ingrediente
- creier de porc,
- parmezan,
- cascaval afumat,
- carnati si carne afumata,
- oua de gaina,
- smantana grasa,
- unt proaspat
Creierul de porc se lasa sa se decongeleze, de seara pana dimineata.
Creierul decongelat, pus intr-o sita, se clateste sub jet de apa calduta pentru a se spala de sange.
Creierul se pune la fiert pentru 20-30 de minute in apa clocotita cu putina sare grunjoasa.
Creierul fiert, scurs de apa, cald, se curata de pielitele negre, cautand sa ramana bucati intregi de creier, cat mai mari.
Se unge o tava de copt, din argila termorezistenta, cu unt proaspat/ ulei de masline si se presara pesmet.
Cat timp fierbe creierul in apa clocotita cu sare, se taie porcarele si cascavalul afumat in bucati potrivite ca marime.
Reteta pas cu pas
- Dezghetare creier de porc.
- Fierbere creier de porc in apa clocotita cu sare grunjoasa.
- Scurgere apa fiarta si curatare creier de pielite.
- Portionare carne si carnati afumati. Portionare cascaval afumat.
- Pregatire amestec de oua, smantana grasa, marar, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Asezare bucati de creier in vasul de copt, tapetat cu unt si pesmet. Adaugare in vasul de copt afumatura si cascaval afumat, amestec de oua, marar si smantana.
- Presarare deasupra parmezan ras.
- Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana se rumeneste.
- Servire preparat cald, cu sau fara garnitura.
Se pregatesc ouale de gaina impreuna cu putina smantana grasa, marar tocat marunt, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Amestecul se omogenizeaza folosind o furculita sau telul.
Intr-un vas mai mare se amesteca creierul, porcarelele si cascavalul, feliate, cu ouale batute.
Se omogenizeaza amestecul, cu grija, folosind clestele de bucatarie sau o furculita mare, fara a rupe bucatile de creier.
Amestecul omogenizat se toarna in vasul de copt, repartizand omogen bucatile intregi de creier, porcarele si cascaval afumat.
Ce parmezan cumparam ? Parmezanul cumparat bucata intrega se pastreaza in ambalajul original si se da pe razatoare numai cantitatea care se foloseste pe moment, in reteta. Parmezanul cumparat gata ras este depreciat calitativ.
Se rade o bucata mare de parmezan pe razatoarea mare.
Parmezanul ras se distribuie peste amestecul din vasul de copt.
Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit. Se urmareste coacerea prin geamul de la cuptorul aragazului pana preparatul se rumeneste omogen si se coc ouale.
Coacerea este terminata atunci cand preparatul se desprinde de marginile vasului de copt.
Pacat ca mirosul preparatului nu se percepe din articol ! Miroaznele tainice ne gadila placut narile, iar gurmetii din jur incep sa se foiasca, doar, doar vor fi chemati la masa, altfel gospodina risca sa se trezeasca cu ei dand navala.
Preparatul se lasa sa se odihneasca 5 minute, timp in care tot lichidul ramas (daca nu s-a copt cumva, de tot) se va intari.
Preparatul se portioneaza dupa numarul mesenilor, folosind un cutit bine ascutit, pastrand ceva si pentru suplimentul care va fi solicitat, cu siguranta, de catre fomisti.
Preparatul se serveste alaturi cu un ardei capia conservat in otet.
Un pahar cu vinul casei din smochine se potriveste perfect la o asa minunatie de preparat.
Preparatul poate fi servit si rece, chiar a doua zi, ca mic dejun sau luat la pachet pentru serviciu.
Nu este nicio greseala daca preparatul este servit cald cu o garnitura de fasole alba.
Orice garnitura de legume poate fi servita.
Preparatul poate fi servit foarte bine si cu o garnitura de sezon, urzici batute.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti preparatele din maruntaie, limba, creier sau maduvioare. Sunt preparate care se pregatesc rapid si sunt savuroase. Incercati astfel de retete si nu veti regreata.