Ma gandeam sa ma relaxez si eu putin, dupa autoizolare, adica sa ies la o miscare fara o tinta alimentara precisa ca in ultimele 2,5 luni. Am vazut la tv imbulzeala nationala de vineri, sambata, duminica si luni de pe strazi, cateva incaierari intre bande, mai multe picnicuri cu gratarele incinse, la iarba verde. Am batut in retragere cu gandul de relaxare.
Chiar daca nu va conveni unora ! Relaxarea nationala, necontrolata de autoritati (apropo, cred ca lipsa de legislatie timp de 3-5 zile poate fi considerata un afront din partea decidentilor, la omul de rand care a inteles cum sta treaba si care este indreptatit sa taxeze la vot) mi-a intarit o idee mai veche – bata este sfanta, chiar si/ in special intr-o democratie, nu vorbele dulci si intelegerea intre autoritati si indivizi certati cu legea.
Zis si facut, am vrut sa vad cu ochii mei cum sta treaba si aseara mi-am pus masca pe gura si pe nas, am scos servetele dezinfectante din pachetel si am purces afara din casa. Multi copii mici cu parinti sau bunici (cat de cat distantati social), destui varstnici (cu masca pusa si deplasandu-se singuri sau in grupuri mici, maxim 2-3 persoane), tineri de varsta scolii, fara numar (multi fara masca sau cu masca pusa smechereste sub barbie), tipand in gura mare, nas in nas, pupandu-se si strangandu-se in brate. Era sa uit, nu era picior de politai pe strazi sau la locurile de joaca ale copiilor.
De ce ne-am mai autoizolat, noi acestia mai in varsta ? M-am intors repede acasa convins fiind sa continui eu si sotia mea autoizolarea cat va fi nevoie pentru a fi impacati sufleteste ca nu am riscat. Nu cred ca nepotelul meu va fi multumit, dar spre binele lui va accepta sa iasa afara doar seara, mai tarziu, cand se rareste lumea pe strazi, doar in jurul blocului si numai in trasurica manata de tatal sau.
Din retetarul familiei mele. Prin teancul cu retetele mostenite am descoperit preparate din maruntaie (ficat, inima, rinichi, pipote) si limba, creier si maduvioare, acestea fiind si ingredientele agreate pe care le pregatim in fel si chip.
Preferam ca maruntaie – ficat de porc, ficat de vitel, ficat de pasare (curcan, gasca, rata, gaina, pui), inima de porc si inimi de pasare, rinichi de vitel si rinichi de porc, pipote de pasare. Pregatim limba de vitel, de vaca si de porc.
Cumpar creier de porc si maduvioare de vaca.
Cum pregatim creierul si maduvioarele ? Maduvioarele sunt greu de gasit fiind achizitionate en gross de restaurante si firme de catering pentru diverse sosuri. Maduvioarele sunt trase numai din oase lungi de vaca, motiv pentru care la macelarie cantitatile de maduvioare sunt limitate. Trebuie sa pun multe vorbe bune si repetate, la fetele de la galantar ca sa ma programeze in 2-3 saptamani cu un pachet de 1-2 Kg de maduvioare.
Pregatim in familie maduvioare la cuptor, maduvioare de vita pane’.
Creierul de porc congelat se gaseste in galantare la pachete de cca. 1 Kg. Fiind prevazator din fire imi place sa pun in congelator cate un pachet cu creier de porc congelat, pentru pofte de moment.
Prin macelarii se gaseste uneori creier proaspat expus in galantare.
In omletele pregatite in familie, creierul de porc ocupa un loc important – omleta cu creier si ciuperci, omleta cu creier de porc la cuptor, omleta cu creier, cartofi si cascaval.
Pregatim o delicatesa – clatitele umplute cu te miri ce, in care poate sa apara creierul ca ingredient surpriza, cu o valoare gurmandereasca deosebita.
Pregatim creier pane’, prajit in tigaie – pane’ din creier de porc sau creier copt la cuptor – creier de porc in aluat, la cuptor; creier la cuptor cu paste fainoase si suc de rosii, creier de porc cu porcarele, cascaval si parmezan, la cuptor; creier de porc cu porcarele la cuptor si turta cu jumari, creier de porc cu ciuperci si sparanghel, la cuptor.
De ce gospodinele ocolesc creierul cand vine vorba sa-l treaca pe lista de cumparaturi ? Creierul congelat nu arata grozav cand il vezi in calup de cateva zeci de Kg, in frigiderele abatoarelor si nici in pachete de cca. 1 Kg, in frigiderele magazinelor, taiat fiind din mormanul de creier dupa congelare, folosindu-se un cutit electric si ambalat apoi in punga din plastic. Aspectul poate fi un impediment.
Bine pregatit, creierul de porc poate fi considerat o delicatesa culinara. Creierul oricarui animal, pasare, chiar peste, mai mare sau mai mic ca dimensiune se merita a fi consumat. Este greu de explicat savoarea creierului bine preparat, prin vorbe.
Numai pentru pofticiosi ! Sa nu uitam ca la ciorba de miel/ ied se pune la fiert si capatana. Norocosul care primeste capatana in farfurie, va cresta capatana cu varful unui cutit si va scoate cu furculita creierul gata fiert. Putina sare grunjoasa presarata pe creier si o bucatica de paine iti asigura pofta.
Multe gospodine cand cumpara pasarea intreaga arunca capul si gatul pasarii. Mare greseala. Capetele de pasare se pun la fiert pentru ciorbe impreuna cu spinarile si gaturile. Chiar daca in capul pasarii vom gasi mai putin creier, tot merita colectat si servit.
Era sa uit. Cand pregatesti ciorba de peste/ bors de peste se pune la fiert si capul pestelui mare. Da gust bun si concentreaza lichidul. In capul pestelui se gaseste o bobita de creier care merita extras si servit. Marii pofticiosi stiu cu siguranta despre ce vorbesc.
De-ale gospodinei ! Astazi scriu o noua reteta cu creier de porc pregatit in vas de copt in cuptorul aragazului. Preparatului obtinut ii putem zice, chiar daca nu este (e dreptul nostru), „salam” din creier de porc si chiar „cozonac” din creier de porc, luandu-ne dupa forma finala a preparatului si dupa cum arata textura in urma felierii.
Secretul texturii preparatului. Referitor la textura preparatului final, aceasta se pastreaza ca in poza de mai jos, doar daca in vasul de copt s-au pus bucati intregi din creier de porc.

Ingrediente de trebuinta in reteta: creier de porc, oua de gaina, cascaval afumat, pesmet, unt proaspat, fasole verde, usturoi, suc de rosii, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de rapita.
Pregatirea creierului pentru coacere.
Creierul cumparat trebuie curatat de pielite, fiert in apa cu sare grunjoasa si scurs de apa.
Secretul pregatirii creierului, bine pastrat de profesionisti ! Indiferent de reteta, creierul daca este congelat trebuie mai intai decongelat lent, la temperatura camerei, de seara pana dimineata.
Creierul decongelat sau proaspat se tine in apa rece 1 ora, sa se desprinda pielitele sangerande de creier. Unele gospodine picura in apa otet alimentar din vin, de 9 grade.
Pielitele se scot, prin tragere/ desprindere cu unghiile de pe bucata intreaga de creier, fara a se rupe pe cat posibil jumatatile de creier.
Bucatile de creier fara pielite se pun la fiert in apa rece cu sare grunjoasa.
Bucatile de creier fierte se lasa la scurs intr-o sita.

Pregatire celelalte ingrediente de coacere.
Un vas de copt termorezistent se unge cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet alb.
Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.
[ingredients title=”Ingredients”]
- creier de porc,
- oua de gaina,
- cascaval afumat,
- unt proaspat,
- pesmet,
- fasole pastai galbena/ verde,
- suc de rosii/ rosii de la conserva.
[/ingredients]
Ouale de gaina, proaspete, se bat cu telul/ furculita si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Asezare ingrediente in vasul de copt in vederea coacerii.
Bucatile de creier fiert si scurs se aseaza in vasul de copt, uns cu unt proaspat si tapetat cu pesmet alb.
Cascavalul afumat dat pe razatoarea mare se amesteca cu ouale batute si asezonate.

Ouale batute amestecate cu cascaval afumat se toarna in vasul de copt avand grija sa acopere bine bucatile de creier.
Deasupra se imprastie bucati de unt, cascaval afumat dat pe razatoare si pesmet alb pentru a se forma, in urma coacerii, o crusta aramie pe preparatul final.

Coacerea preparatului.
Vasul de copt se aseaza intr-o tava pentru a proteja cuptorul, deoarece in timpul coacerii, untul topit poate sari din vasul de copt. In tava de copt se pune un deget de apa calduta.
Fara tava protetoare, fumul degajat si mirosul arsurii din interiorul cuptorului aragazului va schimba atmosfera din bucatarile. Nu vrem sa fie precum in bucataria de la cantina de santier.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
[directions title=”Directions”]
- Creierul de porc se tine in apa rece 1 ora, apoi se curata de pielite.
- Creierul curatat de pielite se fierbe in apa rece cu putina sare grunjoasa. Bucatile de creier fiert se lasa la scurs intr-o sita.
- Ouale de gaina se bat cu telul. Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare. Cascavalul afumat se amesteca in ouale de gaina batute cu telul.
- Intr-un vas termorezistent uns cu unt proaspat si tapetat cu pesmet se pun bucatile de creier fiert. Creierul se acopera cu amestecul de oua batute si cascaval dat pe razatoare. In vas, deasupra, se pun bucatele de unt, cascaval afumat dat pe razatoarea mare si se imprastie pesmet.
- Vasul termorezistent pus intr-o tava cu putina apa calduta se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
- Se urmareste coacerea preparatului prin geamul din usa cuptorului aragazului. Preparatul este copt cand se desprinde de marginile vasului de copt si este rumenit la suprafata.
- Tava cu vasul de copt se scoate din cuptorul aragazului. Preparatul se lasa sa se odihneasca pana topitura de pe marginea vasului de copt se absoarbe in preparat.
- Se pregateste drept garnitura o mancare din pastai de fasole verde/ pastai de fasole galbena.
- Preparatul se monteaza pe farfurii intinse. Se poate servi rece sau cald.
[/directions]
Se urmareste coacerea prin geamul de la usa cuptorului aragazului. Pe marginile vasului, dupa ce untul s-a topit se observa bolboroseli ale topiturii.

Coacerea este terminata cand preparatul se desprinde de marginile vasului si deasupra s-a format o crusta aramie.

Felierea preparatului final.
Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului si se lasa preparatul sa se odihneasca. Nu se acopera vasul termorezistent.
Cand lichidul ramas pe marginile vasului de copt a fost absorbit de preparat, acesta poate fi feliat fara a fi zdrentuit folosind un cutit bine ascutit.

Pregatire mancare de fasole verde.
In timpul coacerii creierului este timp suficient pentru a se pregati o mancarica de fasole verde (de fapt fasolea folosita este galbena).
Se poate folosi fasole congelata rapid (fara a se decongela anterior fasolea) sau fasole pastai, proaspata.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse.

Preparatul se poate servi rece sau cald.
La acest preparat se serveste o salata de castraveti (castraveti feliati, patrunjel si marar verde, tocat marunt, catei de usturoi feliati subtire, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie/ otet de mere si miere, sare grunjoasa).

La acest preparat merge de minune o bere rece.
Creierul astfel preparat se poate servi la felul doi sau la cina si cu alte garnituri – piure’ de cartofi/ piure’ din amestec de cartofi cu alta leguma (morcov, pastarnac, telina, brocoli, conopida etc.)/ piure din alte legume (brocoli, conopida, etc.) / piure’ de urzici, dupa placerea gospodinei si cererile gurmetilor din familie.
La serviciu servim cate o gustare ! O felie de creier pregatit dupa aceasta reteta, pus intre 2 felii subtiri de paine neagra, cu o foaie de salata verde poate fi un sandwich delicat si savuros in pachetelul de a 2-a zi de la serviciu.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu ati pregatit pana acum creier, nu este tarziu sa o faceti. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.