Cum mai pastrez ciuperci pentru iarna

In luna noiembrie daca este cald si ploua, “recolta” de ciuperci de plop/ nuc este considerabila. Anul acesta s-au facut foarte multe ciuperci pe sub plopi. Am avut de unde alege si ce pregati pentru iarna.

Prefer ciupercile culese de mine, deoarece gustul lor este complet diferit fata de cel al ciupercilor cumparate din market, desi oferta din magazin este variata. 

-Ciuperci de plop/ nuc, oparite si congelate.

Aleg din “captura” de ciuperci cu care am ajuns acasa, pe cele mai mari, mai carnoase si mai “voioase” (vreau sa zic mai tinere). 

Mare pacat ca nu am facut o poza, pe pajiste, acuma cateva zile, pentru a prinde “palcurile” de ciuperci care au impanzit toamna aceasta, locurile secrete de unde culeg eu ciuperci  🙁  Am fost astazi sa fac poze si sa mai culeg ceva ciuperci, dar erau destul de trecute si am renuntat.

Ciupercile se curata de frunze, se scutura de pamant, se spala bine in mai multe reprize, sub suvoi de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Se oparesc ciupercile in apa cu sare grunjoasa (o mana zdravana de sare la cratita de apa), 30 de minute de cand da apa in clocot. Se mentine focul potrivit pentru o fierbere constanta.

Se lasa ciupercile la scurs, intr-o sita, cateva ore. Se pun in pungi din plastic alimentar, se apasa punga cu mana, ca sa iasa aerul si se leaga strans, punga, la gura.

Ciupercile oparite se pot pastra in congelator, inghetate, de la un an la altul. 

Secret ! Pune in pungi din plastic atatea ciuperci oparite cat folosesti o singura data. Daca ai decongelat ciupercile, nu mai incerca sa le pastrezi in continuare la congelator. Se vor muia chiar daca se vor recongela si le piere gustul. De preferat sa folosesti ciupercile inghetate, imediat ce le-ai scos din congelator si sa le decongelezi prin prajire (daca faci tocanita, ciulama, sarmale, ardei umpluti, pizza, chiftele, etc.) sau prin fierbere (daca pui de gust in ciorba, supa, etc.).

Cam multe am zis ca se pot face din ciuperci oparite si congelate. Am mai scris si voi mai scrie retete cu ciuperci.  😀

-Ciuperci de plop/ nuc sau ciuperci albe, spalate si uscate.

Ciupercile cele mai tinere si mai omogene, mai dense, le aleg pentru a le usca.

Se curata ciupercile de frunze si de pamant, se spala bine cu apa rece, cat mai putina, pentru a nu se muia lamelele de pe dosul ciupercilor si a se desprinde in timpul uscarii (mai ales daca am gasit ciuperci mai mari, adica nu destul de tinere, asa cum mi-as fi dorit  🙁  ). Se lasa ciupercile la scurs, cateva ore, intr-o sita.

Se insira ciupercile pe ata din plastic sau pe fir de naylon, pentru pescuit. Se lasa spatii maricele intre ciuperci, pentru ca aerul rece sa “inveleasca” ciupercile din toate partile.

Sirurile cu ciuperci se agata la streasina casei sau in podul casei (nu ai casa cu pod si curte, merge si in balcon  😛  ), in curent de aer rece.

Urmaresti zilnic, cum se usuca ciupercile. Daca este cald si sirurile cu ciuperci nu sunt puse in curent de aer rece, ciupercile vor face viermi. Si ciupercile prea batrane, puse la uscat, fac viermi.  8)

Uscarea ciupercilor dureaza cel putin 2-3 saptamani, in functie de cat este de cald afara si cat aer rece circula prin locul unde ai agatat sirurile cu ciuperci.

Am citit undeva, ca au aparut prin magazine, aparate pentru uscat fructe, legume. Eu nu am vazut inca. De ce nu s-ar usca in aceste aparate si ciuperci ? Merita incercat, nu-i asa ? Orice bucatar care se respecta (chiar daca este bucatar amator sau tocmai din acest motiv) experimenteaza mai mereu, noi retete, nu de altceva, dar sa aiba ce scrie pe blog.  🙂

Ciupercile gata uscate se pastreaza in pungi din hartie, la loc racoros, in balcon sau in camara.

Ciupercile uscate se folosesc sa dea gust la mancaruri sau se prepara ciorbe de ciuperci, dulci sau acre. Le poti folosi si in retete de mancaruri, punandu-le inainte in apa rece, sa se “umfle”. Dupa ce se umfla, lasi ciupercile, la scurs, intr-o sita, apoi le folosesti la prepararea de bunatati.

Pofta buna voi gurmanzi de pretutindeni ! Nu uitati, ciupercile sunt deosebit de hranitoare si de gustoase, motiv pentru care sunt utilizate in orice bucatarie.

Ultim sfat, esential insa ! Nu culege ciuperci pe care nu le cunosti. Cumpara mai bine din market.

5 Comments

  1. dezgustator ciupercile pe ata :))x-)restul idei bune:d;;)

    • Poti sa le usuci in cuptorul aragazului, bine incins, pe gratarul aragazului, lasand usa cuptorului deschisa. Dezavantajul este ca trebuie sa supraveghezi focul, cca. 3 ore, dupa marimea ciupercilor si intensitatea focului. Intensitatea focului o reglezi in functie de progresul uscarii ciupercilor. Numai exersand, vei invata. Daca ai casa cu tinda, sub streasina, in curent de aer, este un loc ideal pentru uscat ciuperci, intinse pe ata sau pe o scandura din lemn de foioase, bine uscat. Daca lemnul este de rasinoase, ciupercile vor iesi amare. Neavand casa cu curte si tinda, sunt nevoit sa usuc ciupercile intr-un balcon, spre nord, unde este racoare. Bunicul din partea tatei, usca ciupercile, intinse pe ata, direct in soarele cel mai puternic, in timp de 3-4 ore. Nu stiu cum reusea, probabil ciupercile pe care le aduna si le usca erau de alta calitate. Singur, aduna ciupercile, din padure. Nu incerca sa usuci ciuperci de crescatorie, cumparate din market. Nu vei reusi. Daca vei face un bors din ciuperci uscate si varza noua, nu ti se va mai parea, cu siguranta, dezgustator modul cum arata ciupercile intinse pe ata. Ciupercile uscate au avantajul ca ocupa loc putin, putand fi pastrate intr-o punga de hartie, in camara sau chiar in balcon. Sa nu fie umezeala. Incearca sa usuci ciuperci, nu vei regreta. Daca nu vrei/ nu poti, sa-ti usuci ciuperci, singur (a), cumpara din magazin ciuperci uscate, din cele puse in vanzare in magazinele bio si pune, de gust, in ciorbe sau mancarici. 

  2. eu am asa ceva si usc in el fructe, legume, dar si ciuperci: hribi, lepiota naucina, champioane, saraisi etc.

  3. Spune-mi, te rog, ai oparit si congelat si ciuperci champignon? Daca da, timpul de oparire ar fi acelasi ca la cele de plop/nuc, adica 30 minute?
    Multumesc frumos pentru raspuns!

    • Ciupercile albe pe care le-am mentionat in reteta mea sunt ciuperci champignon sau ciuperci de camp, ciuperci oieresti, etc. cum le zice pe la noi.
      Se fierb in apa rece si sare grunjoasa, 30-40 de minute (dupa marimea lor), se lasa la scurs si se pun in pungi din plastic alimentar, legate la gura sau in pungi speciale cu “fermoar”, la congelator. Eu pastrez asa de pe un an pe altul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*