Gatesc cu placere curcan, fie intreg, fie jumatate sau doar pulpe, ciotoaie, aripi, piept. Preparatul final are intotdeauna miroasne tainice, nu mereu aceleasi, care cheama pofticiosii familiei, sa se aseze in jurul mesei. Ne veselim si atacam cu incredere subiecte placute pentru noi toti. Aflam vesti noi si comentam evenimente petrecute in propria familie si in familiile rudelor apropiate, ne amintim de cei plecati dintre noi si-i cinstim.
Amintiri, amintiri ….. ! In copilaria mea, friptura de curcan era felul principal, servit la aniversari, la Craciun si la Paste, cand intreg familionul se strangea in jurul mesei. Noi copiii, eram nerabdatori sa auzim ce mai discutau cei mari, in asteptarea fripturii, de cele mai multe ori din curcan intreg copt la cuptor.
Era friptura preferata a mamei mele. Coacerea curcanului se facea in cuptorul de la soba cu plita de tuci (folosita iarna si ca sursa de incalzire in bucatarie), in care se ardeau lemne uscate. Am pregatit de multe ori, curcan la cuptor, dar savoarea deosebita a acelei fripturi pregatite de mama, nu am regasit-o intotdeauna, in preparatele mele, chiar si atunci cand respectat reteta intocmai sau am apelat la sofisticanii culinare – macerare, condimente noi, vin/ bere.
Mama doar ungea curcanul cu putina untura de porc, presara sare grunjoasa pe curcan si in pasare, aseza curcanul intr-o tava de copt si baga tava in cuptorul de fonta. In timpul coacerii, de mai multe ori, lua grasime (amestec din untura de porc si untura de pasare) fierbinte din tava folosind o lingura si imprastia grasimea pe curcan. Carnea sfaraia, grasimea invaluia pasarea si se prelingea lent, in tava de copt unde bolborosea.
Cand curcanul era aproape copt (dupa 2,0-2,5 ore de stat in cuptor, la foc potrivit), mama adauga in tava – cartofi, 5-6 catei de usturoi, cateva boabe de piper, 2 foi de dafin si o crenguta de cimbru uscat. Amesteca legumele in grasimea din tava si aseza curcanul deasupra. Curcanul era gata copt (rumen, cu pielea crocanta, aburind) atunci cand legumele erau coapte. Curcanul intreg, gata copt, il acoperea cu hartie de copt, sa se odihneasca.
Pasarea coapta se aducea intreaga, pe un platou, asezat la mijlocul masei, sa o vedem cu totii (probabil, in ideea ca pofta vine vazand mai intai si apoi mancand). Platoul se tragea apoi pe coltul mesei si mama ne taia la fiecare bucatica dorita. Intotdeauna, eu imi doream tartita si partea de ciotoi de la o pulpa. Carnea se servea rece, cu legumele fierbinti si cu sos fierbinte adaugat pe carne. Pielea crocanta deschidea apetitul (ca si cum ar mai fi fost nevoie ?!). Nu lipsea mujdeiul de usturoi si dupa sezon, o salata de sezon sau muraturi in otet.
Cei mari serveau vinul casei rosu din struguri (productie proprie din struguri negri, batuti, din via pusa in jurul casei), iar noi copiii serveam o limonada din lamaie sau un sirop de visine, capsuni (facut de mama si bunica) cu sifon. Eram responsabilul cu sifonul, sa fie mereu in camara. Limonada din fruncte (la sticle de o litra, cu bila din sticla pentru etansare) cumparam de la centrul de imbuteliat sifoane, cand gaseam.
Din retetarul familiei mele ! Nu intotdeauna pregatim curcanul intreg ca friptura. Gatim de multe ori doar o jumatate de curcan – curcan macerat in iaurt cu condimente si apoi copt.
Mai des, pregatim o friptura din ciotoaie de curcan – ciotoi de curcan la cuptor cu garnitura de bame, ciotoaie de curcan la cuptor cu cartofi noi inabusiti si mujdei, copan de curcan cu cartofi si sos de rosii, la cuptor; ciotoaie de curcan cu legume, in sos de bere; ciotoaie de curcan cu cartofi si dovlecei umpluti cu branza, ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman.
Friptura din pulpe de curcan este delicioasa – pulpa de curcan cu cartofi si ardei capia, la cuptor; pulpa de curcan si carnati proaspeti de porc, cu porumb, la cuptor.
Folosim piept de curcan, de multe ori pentru snitele/ pane-uri – snitel de curcan cu urzici batute si ou fiert de rata.
Nu uitam de piept de curcan prajit cu legume in tigaie – piept de curcan cu bacon, praz, ciuperci si smantana, la tigaie; piept de curcan cu ciuperci pleorotus trase in unt si sfecla rosie.
Pieptul de curcan pregatit la cuptor nu poate lipsi din retetar – piept de curcan cu legume si ciuperci, la cuptor; piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor.
Rulade sunt preparate cerute la ocazii si nu numai – rulada din piept de curcan cu paste, ciuperci si masline; rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto; rulada din piept de curcan, umpluta cu ciuperci si mozarella; piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor; rulada din piept de curcan cu spanac, rulada din piept de curcan umplut cu muschiulet de porc, rulada din piept de curcan invelit in prosciuto, umplut cu muschiulet de porc dichisit cu carnati afumati; muschiulet de porc umplut cu mozarella, invelit in bacon afumat, cu cartofi copti si garnitura de ghebe.

Curcan intreg macerat in iaurt si apoi copt.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un curcan intreg, iaurt gras, pasta de mustar, boabe de mustar, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, zeama si coaja de lamaie, ulei de masline extravirgin, catei de usturoi, fulgi de ardei iute/ boia afumata de ardei.
Cumparare pasare si pregatire pentru macerare.
Se cumpara un curcan intreg, refrigerat, la 4,0-4,5 Kg.
Secretul gospodinei ! Carnea de curca este mai putin fibroasa. Dupa coacere, carnea este moale si ceva mai mustoasa decat cea de curcan. Curca este lunguiata, iar curcanul compact, mai latit. Curca poate avea si ceva mai multa grasime, in special in zona tartitei si pe piept.

Curcan refrigerat cumparat intreg.
Curcanul se scoate din ambalajul de plastic, se curata bine la interior de plamani, se spala sub jet de apa rece. Se pigulesc urmele de puf, se taie partea cu grasime rea (din ea se unge pasarea cand este in apa) si se scot cu o penseta de bucatarie, resturile de pene, infipte adanc in zona tartitei.
Dupa caz, curcanul se parleste la flacara mare a aragazului, pe unde puful este vizibil.
In urma spalarii pasarii acasa, de la oparirea din momentul sacrificarii, pot sa ramana pielite care se aduna cu mana, prin palpare.
Pasarea curatata la interior si spalata, se scurge si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Ingrediente
un curcan refrigerat, intreg,
iaurt gras,
mustar pasat si boabe de mustar,
cimbru uscat,
lamaie,
ulei de masline extravirgin.
Macerare pasare intreaga in vederea coacerii.
Pasarea intreaga se introduce intr-o punga din plastic alimentar (de preferat o punga cu fermoar). In punga, se adauga iaurt gras, pasta de mustar, boabe de mustar, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, usturoi pisat, zeama de lamaie, putina coaja de lamaie, ulei de masline extravirgin, cativa fulgi de ardei iute si / sau boia afumata, de ardei.
Se sigileaza punga cu fermoarul sau cu o sfoara. Se palpeaza punga pentru a adera amestecul de macerare la pasare, cat mai omogen.

Curcan intreg pus la macerat in iaurt gras, cu condimente.
Punga cu curcanul pus la macerat se pastreaza la rece, in frigider, de seara pana dimineata. Cu cat se va macera mai mult timp, cu atat, preparatul final va fi mai savuros.
Din timp in timp, punga se palpeaza pentru o macerare cat mai omogena a pasarii.
Coacerea pasarii in cuptorul electric al aragazului.
Pasarea macerata se scoate din punga de macerare si se aseaza pe gratar intr-o tava de copt. Nu indepartam amestecul de macerare de pe pasare. In tava de copt se adauga amestecul de macerare ramas in punga.
In tava de copt se adauga crengute de cimbru uscat si catei de usturoi. Nu este o greseala, daca in tava, se adauga putin vin alb, sec, indoit cu apa.

Curcan intreg macerat, asezat pe gratar intr-o tava de copt.
Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si apoi stoarsa.

Curcan intreg, macerat, asezat in tava de copt, acoperit cu hartie de copt.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cumparare pasare si pregatire pentru macerare.
- Macerare pasare intreaga in vederea coacerii.
- Coacerea pasarii in cuptorul electric al aragazului.
- Pregatire ganitura care se serveste la carnea de curcan.
- Prezentarea preparatului, pofticiosilor nostri, felierea si servirea fiecarui pofticios, cu ceea ce isi doreste.
Tava de copt se introduce pe gratarul asezat pe treapta 1 a cuptorului electric. Se fixeaza programul de coacere cu incalzire sus-jos, cu ventilator, la temperatura de 250 de grade C pentru 15 minute, apoi se reduce temperatura la 180-190 de grade C pentru cca. 4 ore.

Curcanul intreg se coace in cuptorul electric al aragazului.
Orientativ, coacerea dureaza, cca. 1 ora/ Kg de carne.
Se poate verifica coacerea, infigand varful cutitului in pieptul pasarii (sa nu iasa sange) sau folosind termometrul pentru carne (temperatura finala masurata in pieptul copt al pasarii sa nu fie mai mare de 90 de grade C).

Curcanul intreg, macerat, este gata copt.
Secretul gospodinei ! Nu este o greseala, daca la sfarsitul coacerii, se stinge cuptorul aragazului, se scoate hartia de copt si se lasa tava in cuptor, descoperita, pentru 15-20 de minute, cu usa cuptorului intredeschisa. Pasarea se va rumeni in continuare, pielea va fi mai crocanta si sigur, carnea va fi mustoasa si corect coapta.
Pregatire ganitura care se serveste la carnea de curcan.
De aceasta data, am pregatit legume la cuptor – cartofi, dovleac, ceapa mica, usturoi, ardei capia, ciuperci, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, ulei de masline extravirgin.

Legume pregatite la cuptor.
Se poate servi alta garnitura preferata – varza murata calita sau varza noua calita.
Prezentarea preparatului, pofticiosilor nostri, felierea si servirea fiecarui pofticios, cu ceea ce isi doreste.
Curcanul macerat in iaurt si copt intreg se scoate pe un platou si se aseaza in mijlocul mesei.

Prezentare curcan intreg macerat si gata copt care se serveste cu legume coapte.
Se taie fiecaruia, dupa pofta inimii si simtul gustului, felia dorita. Se foloseste un cutit cu lama subtire, bine ascutit si o furculita de bucatarie.
La acest preparat se serveste o salata de sezon.

Salata de leurda cu ridichi de luna.
La un asa festin merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Preparatele din carne de curcan sunt sanatoase, gatite bine sunt savuroase. Se gasesc multe retete disponibile. pe internet. Din curiozitate si de ce nu, poftind la ceva anume, poti pregati, nu neaparat la iuteala, tot ceea ce iti doreste inimioara.