O gospodina care se respecta, ori de cate ori are ocazia (cine zice ca ocazia nu si-o poate crea singura, la oricare din mesele servite in familie ?!) se straduieste, sa respecte ce a invatat de la parinti si bunici – la orice pranz (in special), dar si la cina (de ce nu ?!), cu toti ai casei, asezati in jurul mesei, se serveste un aperitiv, felul 1 (o ciorba, o supa sau o supa crema), felul 2 (ceva cu carne – o mancarica cu sos sau o friptura cu garnitura) si desertul (adica ceva dulce). Posibil sa fiu cam pretentios … !
Merge si asa. Oare, o fi bine, o fi rau ….?! Tinerele gospodine, din lipsa de timp, poate din comoditate sau din oricare alt motiv, incearca sa surprinda pe cei asezati in jurul mesei, de cele mai multe ori, cu ceva special, de regula frugal. Sunt la moda salatele pur si simplu sau langa o bucata de carne pregatita la gratar sau la abur.
Din punctul meu de vedere, intr-o familie cu copii mici, nu trebuie sa fie luate in considerare mesele (in special pranzul sau cina) formate din mezeluri si/ sau branzeturi, cu paine (chiar calda fiind), un castravete si/ sau o rosie taiat(a) felii si sarat(a)/ piperat(a). Astfel de mese se servesc pe coltul mesei, in burlacie, in delegatie sau in tren.
Surse de informatii in ale bucatarelilor se gasesc din plin. Literatura de specialitate ocupa rafturi intregi prin librarii si o gasesti chiar pe tarabele chioscurilor de ziare. Sefii nostri bucatari se intrec in gatit (prea putini insa, dupa gustul meu, care care pregatesc retete traditionale romanesti) pe la mai toate televizunile. Ca sa nu mai amintim de sursele proprii de informatii ale fiecarei gospodine, mosteniri de familie.
Sa ne pastram traditiile culinare ! Noi romanii preferam ceea ce este strain. Nici bucatareala nu face exceptie. Oare de ce ? Se face mult prea putin pentru a promova bucataria romaneasca stramoseasca. Nu ma uit la emisiunile concurs (?!) de la tv, cu teme culinare, pentru ca acestea nu promoveaza bucataria romaneasca. Emisiunile tv ale bucatarilor straini au la baza numai bucataria lor traditionala. La noi, la romani, de ce nu se poate ?
Incerc si prin reteta de astazi, sa pregatesc ceva rapid, gustos, satios, dar si racoritor. Trecand prin piata, am vazut dovleci de copt, pe tarabe. Nu este vremea lor, la noi la romani. Comerciantii autohtoni sunt insa pe faza si aduc din import sau mult mai practic pentru ei, cumpara seara, la ora de inchidere din market si a 2-a zi expun „prada” pe taraba lor inchiriata in piata. 1-2 lei in plus, la pret, nu se pune, fiscul nu vede, inspectorii primariei au altceva de facut.
Din retetarul familiei mele ! Pregatim in familie – supa crema din dovleac si coaste de porc cu garnitura din legume si dovleac. In multe din garniturile familiei, pregatite la cuptor, dovleacul lunguiet, se regaseste alaturi de cartofi in special.
Mi-am amintit ca am in balcon, un dovleac, cumparat in toamna, caruia nu i-a venit randul sa-l pregatesc. L-am testat vizual si prin ciocaneli cu degetul pe coaja tare. L-am gasit in buna stare, a rezistat cu brio iernii trecute si toropelii din vara aceasta.

Dovleac copt servit cu iaurt.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un dovleac special pentru copt, iaurt, nuci, fructe uscate (stafide, caise), fructe proaspete (afine, smeura, mure, capsuni, fragi), miere/ zahar/ sirop, inghetata preferata.
Cum recunoastem dovleacul special pentru copt ?
Dovleacul special pentru copt este soi romanesc – verde sau tarcat, rotund sau lunguiet sau soi strain (lunguiet sau rotund, maroniu pal), ambele cu miez galben-portocaliu si seminte mari, lunguiete.
Dovleacul se spala de urmele de pamant, la exterior si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Dovleac special pentru copt, soi romanesc.
Nu gasesc mereu prin propria arhiva cu poze chiar tot ceea ce mi-as dori ! Din pacate, nu am gasit o poza cu un dovleac intreg, necuratat, soi strain, lunguiet. Am scos o imagine cu un dovleac deja curatat, dintr-o alta imagine, utila insa, pentru a identifica soiul respectiv.

Dovleac special pentru copt, soi strain.
Pregatire dovleac pentru coacere.
Dovleacul se taie in doua bucati mari si se curata la interior de seminte. Se foloseste o lingura de bucatarie. Semintele nu se arunca, se scot din tesatura de miez moale (care se arunca sau se da la porc/ pasari, daca ai gospodarie proprie), se usca la soare (intinse pe o hartie de copt), apoi se coc, amestecate cu putina sare grunjoasa/ fara sare, in cuptorul aragazului, la temperatura de 150-160 grade C.

Dovleac taiat in 2 bucati mari din care se scot semintele.
Despre semintele de dovleac ! Coapte, semintele de dovleac se sparg usor, se inlatura coaja si se consuma miezul. Semintele de dovleac si/sau uleiul din seminte de dovleac sunt benefice pentru sanatatea prostatei la barbati. Consumate cu o bere rece, semintele de dovleac coapte sunt o minunatie. La meci, cand formatia ta preferata pierde, semintele sunt un mijloc eficace de calmare a nervilor.
Ingrediente
dovleac special pentru copt,
iaurt,
miere/ sirop/ zahar,
fructe uscate/ deshidratate – stafide, caise, etc.
fructe proaspete – smeura, capsuni, mure, afine, coacaze, etc.
Coacerea dovleacului in cuptorul aragazului.
Jumatatile de dovleac din care s-au scos semintele, se aseaza cu taietura in jos, spre tava de copt, intinse pe o foaie din hartie de copt.

Jumatati de dovleac asezate in tava de copt, pe o foaie din hartie de copt.
Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului electric, pe gratarul asezat pe treapta a 3-a. Se fizeaza programul de incalzire, sus-jos, cu ventilator, la temperatura de 150-160 grade C. Ne dorim, sa coacem dovleacul uniform, fara a-l arde.
Dovleacul este gata copt cand se simte deja mirosul de dovleac copt. Putem incerca coacerea infigand varful cutitului sau o tepusa prin coaja dovleacului. La finalul coacerii, coaja dovleacului are urme de arsura si se desprinde usor de miez (daca incercam la un colt de dovleac).

Dovleacul este gata copt.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cum recunoastem dovleacul special pentru copt ?
- Pregatire dovleac pentru coacere.
- Coacerea dovleacului in cuptorul aragazului.
- Racirea dovleacului copt, scoaterea din coaje si montarea miezului gata copt, servirea preparatului.
- Servirea preparatului.
Racirea dovleacului copt, scoaterea din coaje si montarea miezului gata copt.
Tava cu jumatatile de dovleac se scoate din cuptorul aragazului. Se intorc jumatatile de dovleac gata copt, in tava si se lasa sa se raceasca.

Jumatati de dovleac gata copt, lasate sa se raceasca.
Miezul de dovleac gata copt si racit dupa gustul fiecaruia, se scoate cu o lingura din coaja si se aseaza pe o farfurie intinsa.
Servirea preparatului.
Miezul de dovleac gata copt se serveste cu iaurt de bivolita/ de vaca/ de capra. Pe iaurt se pune o lingura de miere de albine.

Miez de dovleac gata copt, servit cu iaurt si o lingura de miere deasupra.
Pofticiosii familiei pot avea preferinte ! Langa dovleac se pot servi cupe de inghetata. Pe iaurt se poate pune in loc de miere, sirop de artar/ sirop din muguri de brad/ sirop de afine sau dulceata de afine/ smeura/ coacaze.
Dovleacul copt se poate servi alaturi, cu iaurt si fructe proaspete – mure, smeura, fragi, afine, coacaze negre si/ sau coacaze rosii.
Imaginatia gospodinei o poate lua razna ! La coacerea dovleacului, in jumatatile de dovleac (de data aceasta asezate cu taietura in sus), se pot pune nuci, stafide, caise, etc. Se coc toate ingredientele impreuna. Savoarea va fi deosebita.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati acest desert racoros si nu veti regreta. Puneti-va imaginatia la incercare si gasiti noi sortimente care se pot servi cu dovleac copt. Nu uitati sa-mi spuneti si mie !