Cand am vazut prima data acesti dovlecei pe taraba, in urma cu vreo 2 ani, in toamna, am crezut ca sunt tartacute decorative si cum colectia mea din acea toamna nu avea astfel de exemplare, am hotarat la iuteala sa cumpar. Zis si facut, le-am luat si le-am pus in cos, acasa, langa celelalte tartacute.
“Viata” tartacutelor este scurta de altfel. In 3-4 luni, adica prin februarie-martie, anul urmator, se usuca si le piere coloritul, exact ceea ce le face decorative, placute ochiului. Cu migala, le curat de cojile care se desprind usor si le smirgheluiesc putin pentru a nu se distruge complet. Asa le prelungesc “viata” pana spre toamna care urmeaza. Reusesc in 5-6 cazuri din 10, restul tartacutelor se arunca la gunoi.
In fiecare toamna imi propun sa pozez noile achizitii si mereu uit atunci cand tartacutele sunt frumoase, de un colorit deosebit. 🙁
In vara am gasit in gradina la sora mea acest gen de tartacute si i-am zis sa-mi dea si mie sa le pastrez de frumoase. De la ea am aflat atunci ca acesti dovlecei sunt comestibili, pufosi si deosebit de gustosi. 😛
Zis si facut ! Ajuns acasa, am “copt” la repezeala o reteta, am pozat etapele si am uitat de poze unde erau stocate. 🙁 In urma cu 2-3 zile in cautarea prin arhiva din calculator, de retete pozate si nescrise inca, am dat de aceasta reteta.
Ingrediente de trebuinta in reteta: dovlecei Patison, carne de pui, legume – la alegere, dupa gustul fiecaruia (rosii, ceapa, usturoi, vinete, ardei gras, morcov, etc., in orice combinatie dorita, numai rosiile si ceapa fiind obligatorii pentru a se forma un sos delicios), iaurt, verdeata, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline.
Dovleceii si legumele folosite pentru umplutura se spala cu apa rece si se sterg cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata. Ca legume pentru umplutura, eu am folosit ardei gras, ceapa, rosii.
Dovleceii se taie pe jumatate si se scobesc de miez. Miezul nu se arunca, il vom folosi impreuna cu celelalte legume.
Am avut o pulpa de pui fiarta. Am luat carnea de pe pulpa de pui si am tocat-o mai mare, la cutit.
Legumele se toaca mare si se calesc in ulei de masline, impreuna cu miezul dovleceilor.
Pentru un sos delicios este nevoie de o cantitate mai mare de legume, in special rosii si ceapa. O parte din aceste legume calite se vor aseza in pat, pe fundul vasului in care se vor coace dovleceii.
Legumele calite se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Calirea legumelor nu trebuie sa fie totala, doar atat cat sa se moaie putin ceapa si sa devina sticloasa. Se presara verdeata (patrunjel, marar, frunze de busuioc) si se amesteca compozitia.
Dovleceii scobiti se umplu cu carnea de pui tocata la cutit si cu amestecul de legume calite.
Intr-un vas de ceramica, termorezistent, se aseaza un strat de legume calite si deasupra dovlecii umpluti cu carne de pui si legume calite.
Si aspectul conteaza, dar primeaza gustul ! Dovleceii se pot capaci cu rosii taiate felii subtiri si deasupra se pune alta jumatate de dovlecel. Dovleceii vor fi mai sososi la interior. 😕
Secret pretios ! Nu se pune apa, legumele au suficienta apa, care se lasa in timpul coacerii. Sosul de legume va fi mai consistent si mai gustos daca nu pui apa.
Vasul de ceramica se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru cca. 30 de minute.
Nu e cazul sa iei o pauza ! Cum nu se stie exact cum coace fiecare cuptor, se verifica dupa 20 de minute, prin geamul cuptorului aragazului stadiul coacerii, numai daca nu vrei cumva ca dovleceii tai sa se faca scrum. 8)
Pe dovleceii calzi, abia scosi din cuptor, se presara patrunjel verde, tocat mare.
Pazea ! Sa nu lesini de miroasele care se degaja in jur. 😛
Dovleceii se servesc calzi cu iaurt gras sau smanatana grasa puse deasupra. Iaurtul sau smanatana, reci, puse peste dovleceii calzi, va accentua delicatetea preparatului.
Obligatoriu ! Dovlecii vor fi insostiti in farfurie de sosul deosebit de legume, format in timpul coacerii la cuptor.
Painea calda, de casa, nu poate lipsi de pe masa.
Se mai intampla ! Am facut de multe ori paine de casa, dar de fiecare data am uitat sa pozez toate etapele sau pozele facute nu m-au multumit, motiv pentru care nu am scris inca, una din retetele de paine de casa, facuta in vasul roman. O data si o data tot o sa reusesc sa fac niste poze frumoase. 8)
Gurmanzii profesionisti nu vor rezista ispitei de a muia cu paine calda in sosul delicios. 😕
Un pahar de vin alb sau rosu, demidulce, rece, chiar un pahar de bere rece, va ferici pe meseni. Nu-i uitati nici pe cei mici si ei pot sa guste cateva picaturi de vin scurse pe coada lingurii. Sau la o adica, de ce nu ar avea si ei un paharut in fata, ca ceilalti membrii ai familiei ? 😛
Acest preparat este deosebit de gustos si rece.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu vreti sa pune carne in umplutura, de ce nu ati incerca cu peste afumat, taiat la cutit, in felii subtiri ? Daca tineti post puteti renunta la carne, iaurt, smantana si atunci umplutura va putea fi mai bogata si mai variata, in legume. Coloritul preparatului chiar nu va face pofta ? 😛