Pe la inceputurile mele in ale bucatarelilor, pe acest blog, am scris un articol despre fasolea boabe la romani, care era de fapt un intreg sir de osanale ridicate de mine, in cinstea preparatelor avand ca baza, fasolea boabe. Nefiind dotat cu camera foto, la acea vreme, nu am pus poze. Ulterior am scris, separat, 3 retetele – Ciolan de porc, afumat, cu fasole boabe, Iahnie de fasole boabe cu afumatura si Fasole batuta cu ceapa prajita, la care am pus si poze.
Intotdeauna, am considerat fasolea boabe, gatita in orice mod, mai mult sau mai putin rustic, mai sofisticat sau mai la indemana tuturor, ca pe o delicatesa. Nu sunt un pofticios, din cale afara, dar de cate ori vad fasole boabe, gatita, ma invit singur, sa gust (daca fasolea este la vedere, palpabila) si ma grabesc sa ajung acasa si sa pun niste fasole boabe la fiert. 😀
Pentru fasole batuta este de preferat sa cumperi fasole cu bobul mic, care fierbe repede (daca nu este veche, de 2-3 ani). Cu ceva ani in urma, cumparam fasole boabe, toamna, de la precupetele din piata si aveam pana toamna urmatoare. De vreo 2-3 ani, am observat ca fasolea boabe, tinuta in camara, face gargarite (niste insecte negre, care gauresc boabele de fasole, in special boabele mari de fasole). M-am gandit ca precupetele nu erau chiar producatoare, ci doar niste comerciante, care luau marfa de la oagarii colorati, ai pietelor si o vindeau apoi ca fiind din recolta proprie. 🙁
Reversul medaliei ? Nu mai am stoc de fasole boabe, in camara si sunt nevoit sa-mi programez pofta de fasole, in functie de cum gasesc marfa, pe piata, la tarancile veritabile (deja identificate) sau pur si simplu, sa comand tarancilor sa-mi aduca. Imi permit, sa comand, ca doar ne-am imprietenit, de atatia ani, de cand fac, aproape zilnic, turul pietelor (ca doar toate drumurile mele, plecand de acasa si venind spre casa, vreau nu vreau, trec prin piata). Avantaje si dezavantaje. Daca te roaga, cu marfa, chiar daca nu-ti trebuie, in momentul respectiv, cumperi. Daca vrei ceva si comanzi, in maxim 2-3 zile, primesti. 🙁 🙂
Fasolea boabe se spala in cateva ape si se lasa la muiat, in apa rece, de seara pana dimineata, pentru a se muia.
Nu cred ca este un secret, dar parca poti sa stii !? Fasolea boabe, lasata la muiat, se umfla si fierbe mai repede. 😛
Chiar este un secret ! Se arunca apa, in care a stat fasolea, la muiat. Se pune alta apa rece, cat sa acopere fasolea boabe si se da apa in cateva clocote. Se arunca prima apa, in care a fiert fasolea boabe. In aceasta apa se regasesc de cele mai multe ori, foitele albe, ramase din teaca usacata, in care au fost boabele de fasole. O vorba batraneasca zice ca asa dispar ulterior, balonarile si atat de mediatizatele „bombardamente”, datorate consumului de fasole boabe. Eu cred ca este o exagerare, in ceea ce priveste disparitia. 😛
Fasolea boabe se pune la fiert, cu apa rece, in oala de presiune, la foc mic, atat cat supapa oalei doar sa susure, nu sa fluiere. Se adauga un morcov, o ceapa, un ardei gras, o radacina mica de telina, o radacina mica de patrunjel, o radacina mica de pastarnac. Legumele se lasa intregi. Legumele fierte pot fi folosite ulterior, la o salata de beuf.
Daca nu fierbi mai multa fasole, pentru a face si alte feluri de mancare, cu fasole boabe, nu trebuie puse toate legumele. Este de ajuns ceapa si morcovul. Se adauga o crenguta de cimbru.
Fasolea boabe, bine fiarta, se omogenizeaza cu mixerul. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust. Se amesteca cu ulei de floarea soarelui si cu putina apa, in care a fiert fasolea boabe, pana se obtine o pasta consistenta.
Se prajeste ceapa alba, tocata rondele, in ulei de floarea soarelui. Se taie, marunt si 4-5 catei de usturoi, care se calesc impreuna cu ceapa. Peste ceapa calita se pune pasta de tomate, diluata in putin apa calduta sau suc de rosii.
Ceapa prajita se pune peste pasta de fasole, fierbinte si se lasa sa se imbibe pasta de fasole cu ceapa prajita.
Cand sunt rosii de gradina, sucul de rosii se face proaspat, din rosii tocate (date pe razatoare) si fierte pana se obtine un suc. In ceapa prajite se poate adauga patrunjel verde, tocat mai mare.
Fasolea batutua se serveste cu paine prajita si salata de varza murata. Peste varza murata se pune putina boia iute si boia dulce, marar verde, tocat marunt.
Ce am uitat ? O ceasca de tuica fiarta, pe gerul acesta, de afara, este de neinlocuit.
In loc de salata de varza murata se pot servi muraturi taranesti sau muraturi la otet.
Mici secrete ! Nu aruncati apa in care a fiert fasolea. Pastrati cateva boabe si obtineti tocand si legumele, marunt, o ciorba de fasole nemaipomenita, care servita calduta, cu mamaliga calda sau mamaliga rece, cu ardei iute si o ceasca de tuica fiarta, va va aminti mereu de aceasta reteta.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Se zice, ca noi romanii suntem cam pofticiosi si majoritatea cam gurmanzi. Poate, asa o fi. Daca ne uitam la dimensiunile noastre si ne comparam cu americanii (iata cum gasim, sa ne comparam cu ei), americanii sigur sunt deosebit de gurmanzi. Spre deosebire de noi, americanii se indeasa cu fasole de la cutie, dar si cu bucatoaiele alea mari de paine cu carnat. De unde stiu ? Am vazut la tv, o tanara americanca, care se dadea mare inventatoare in ale bucatarelilor rapide, laudandu-se cum gateste ea, fasolea boabe. Amesteca 2 cutii de fasole boabe, una cu fasole alba si una cu fasole rosie, mai punea din alta cutie, niste rosii decojite, prajea ceapa si o amesteca cu fasolea. Lasa putin, tot amestecul, pe foc. Reusea sa obtina o mancare de fasole delicioasa, se lauda, ea. Nu am cum sa o contrazic, nu am gustat din fasolea aceea, dar cum nu am poftit, la asa ceva, am tras concluzia ca nu ma intereseaza ce a preparat. Nici macar nu cautase in camara ei, plina de cutii cu conserve (de care era tare mandra), o cutie cu varza murata.
Un mic secret pentru ca faolea sa nu faca gargarite, tineti-o in frigider sau chiar congelator cateva zile .
Sta frumos in sticla de Aqua Carpatica, pe usa la frigider
Am aflat de curand o metoda mai practica. Se pune sare grunjoasa in borcanul cu capac etans in care se depoziteaza fasolea. Borcanul se poate tine in camara, chiar in dulapul din balcon. Depozitand astfel, fasolea se mentine de la un an la altul, fara sa faca gargarite.