Cu toata canicula asta de afara, tot trebuie sa incropesti ceva pentru pranz sau pentru cina, la iuteala, atunci cand prin stomac incep sa umble „varcolacii” foamei. Apelezi cu incredere la gratar, ceva legume si o salata de sezon. Dai o geana prin frigider si prin camara, sa vezi cum mai poti combina ingredientele.
Cateva secrete despre prepararea ficatului ! Probabil, se stie ca nu tot ficatul este la fel de delicios, chiar daca este bine preparat. Preferatul multora este ficatul de pasare, in special cel de pui/ gaina/ curcan (la indemana tuturor pofticiosilor, gasindu-se pe ales prin galantare). Poate nu se cunoaste ca ficatul de gasca, dar si ficatul de rata fiind mai gras, trebuie pregatit pe gratar sau in tigaie, fara adaus de grasime. Ficatul de vitel ca si ficatul de oaie/ miel este ficatul care se gateste cel mai repede, fiind moale si deosebit de savuros daca este preparat mai in sange (atat cat sa fie usor rozaliu in taietura de cutit). Ficatul de porc si ficatul de vita sunt cel mai des preparate de catre gospodine, fiind si cel mai accesibil ca pret, desi savoarea acestora nu este la inaltime, mai ales daca a fost pregatit mai mult timp si s-a uscat. Exista secrete pentru prepararea ficatului de porc si a ficatului de vaca, de exemplu, pe pat de ceapa prajita si atunci preparatul obtinut nu va mai fi nici atos si nici prea tare. Indiferent de animalul de la care s-a procurat ficatul, acesta trebuie preparat la foc iute. Nu sunt adeptul gatirii ficatului in sange, dar nici a ficatului uscat prin gatire. Un secret esential pentru savoarea preparatului este sa se pregateasca ficat proaspat, eventual ficat refrigerat si doar daca nu ai sortimente de ficat din cele mentionate anterior, sa se pregateasca ficat congelat-decongelat la temperatura camerei.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ficat de vitel, branza cu mucegai, unt proaspat, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline.
Ficatul se curata de eventualele pielite si vase de sange. Se spala sub jet de apa rece si se sterge cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata.
Secretul pregatirii ficatului ! Ficatul de vitel se feliaza de-a latul bucatii intregi de ficat cumparate, in felii groase de un deget. Se incinge batranul gratar din fonta, pe flacara cea mare a aragazului. Gratarul se unge cu putin ulei de masline folosind o carpa curata/ o pensula de bucatarie sau se foloseste un spray cu ulei de masline. Se presara pe gratar cateva cristale de sare grunjoasa.
Feliile de ficat se pun pe gratarul bine incins, uns cu ulei de masline si presarat cu sare grunjoasa.
Se urmareste coacerea pe marginea feliilor de ficat si atunci cand sunt facute pe jumatate se intorc folosind un cleste de bucatarie.
Secretul pregatirii ficatului la gratar, secret mereu ascuns de catre bucatari ! Inainte de a lua ficatul de pe gratar, pe feliile de ficat se pune cate un bot (guguloi de cca. 1/2 dintr-o lingurita) de unt proaspat, tare. In finalul pregatirii ficatului, untul va fi topit si va invalui bucata de ficat. Gurmetii profesionisti vor face cu siguranta diferenta de savoare fata de ficatul pe care nu s-a pus unt.
Feliile de ficat gata pregatite se asezoneaza, dupa gust, cu piper boabe proaspat macinat si daca mai este nevoie cu sare grunjoasa.
Painea se prajeste in aparatul de prajit paine. Feliile de paine se pot unge cu cateva picaturi de ulei de masline si pune intr-o tava, in cuptorul incins al aragazului.
Painea calda, prajita, se freaca cu un catel de usturoi. Ce savoare, ce gust nemaipomenit. Si ce daca miroase ?! Miroase a sanatate.
Pe feliile de paine prajita, frecata cu usturoi, se intind felii subtiri de branza cu mucegai.
Preparatul se serveste cald, cu felii de sfecla rosie coapta si felii de castraveti in otet.
Gurmanzii de prin jurul mesei pot solicita mustar, mai iute sau mai dulce, dupa dorinta fiecaruia. O gospodina care se respecta este pregatita mai mereu cu orice s-ar putea solicita de catre meseni cand vine vorba de condimentarea preparatelor.
Daca tot este cald afara, se poate servi un pahar cu limonada, potrivit de rece (apa plata, cuburi de gheata, zeama de lamaie, miere, frunze de menta – amestecate cu blender-ul).
Daca masa se serveste mai spre seara, pe racoare, merge chiar si o bere, nu prea rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Si pe caldura se pot pregati bunatati, in propria bucatarie, stand cat mai putin prin preajma focului.