Maruntaiele (ficat, rinichi, inima, limba, de vitel sau de porc; ficat, pipote si inimi de pasare; ficat, rinichi si inima de miel/ oaie) sunt dupa parerea mea, pe nedrept ocolite de catre gospodine, dar si de catre bucatari consacrati, din motive pe care eu, personal, nu le prea inteleg. Din categoria aceasta, de produse neglijate, fac parte si burta de vitel/ vaca, fuduliile de taur sau creierul de porc. Gospodinele pot fi intelese, in sensul unei oferte reduse de retete potrivite, prin literatura si emisiunile TV cu profil culinar, retete care sa le atraga si sa le faca curioase in ceea ce priveste gustul preparatului, dar nu in ultimul rand si a modului cum vor reactiona gurmanzii familiei, cand in farfurie se vor lafai aceste minunate produse, bine gatite.
Pentru mine, a prepara maruntaie la gratar este o placere deosebita, in special daca le pregatesc pe vechiul gratar de tuci/ fonta. Fumul care se imprastie prin toata bucataria, razbate si prin restul casei, dar si pe holul blocului, gadiland si narile vecinilor. Nu pot, sa nu imi amintesc de rautacismele unei vecine, din vremuri de trista amintire care (fara sa stie cum ma inghesuiam eu, in spatele halei de carne din oras, intr-o gramada dezorganizata de oameni, pentru a procura maruntaie, de cele mai multe ori, mai putine cantitativ decat cererea celor de la coada) lansa vorbe spre ceilalti vecini, vorbe care duceau spre parinti (de unde credea ca ne aprovizionam cu carne, fara a sti ca parintii traiau tot la oras si aveau doar o mica gospodarie in care cresteau cateva pasari din care consumau ei, dar din putinul avut si noi, copii si nepoti). Cand i-am povestit de inghesuiala din spatele halei de carne, a fost uimita, sa afle, ca se vand maruntaie (ma indoiesc ca stia ce sunt acestea), crezand probabil, ca maruntaiele nu se consuma pentru ca sunt cumva, toxice.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ficat de vitel, paste fainoase, suc de rosii, ardei gras, ciuperci, frunze de busuioc, sare grunjoasa, piper boabe, usturoi, ulei de masline.
De ce ficat de vitel ? Reteta se poate prepara si din ficat de porc sau din ficat de vita, dar ficatul va iesi ceva mai tare si mai putin gustos decat ficatul de vitel (tanar, moale si mai putin consistent).
Intr-o cratita cu maner se pune apa rece si se da in clocot. Se adauga un praf de sare grunjoasa, cand apa clocoteste. Pastele fainoase preferate (pene, sfredele, melcisori, spaghete, macaroane, etc.) se adauga in apa care fierbe. Fierberea dureaza cu 1-2 minute mai putin decat scrie pe pachetul cu paste fainoase sau daca se incearca intre degete, pastele sa fie doar usor moi.
Sa folosim din ingredientele congelate si din unele preparate proprii, inca din toamna ! Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge ulei de masline. Se adauga 2 catei de usturoi, feliati subtire, suc de rosii cum face sotia mea, ciuperci inghetate si felii de ardei gras congelat. Se incalzeste amestecul pana se dezgheata ciupercile si ardeiul gras. Se da in cateva clocote, amestecand cu o lingura din lemn pentru omogenizare.
Cand sosul s-a ingrosat putin, se adauga cateva frunze de busuioc, tocate mai mare (merge si patrunjel si/ sau marar), pentru o aroma deosebita.
Nu este recomandat ! Dorim sa mancam cat mai sanatos, fara a adauga faina sau amidon pentru ingrosarea sosului.
Se incinge gratarul de tuci pe flacara mare a aragazului. Se presara sare grunjoasa, dupa gustul fiecaruia. Feliile de ficat se pun pe gratarul incins, care incepe sa sfaraie, iar fumul de la arsura invadeaza bucataria.
Nu uitati ! Inainte de a pune ficatul pe gratar, se deschide hota de deasupra aragazului si se porneste (daca ai asa ceva) ventilatorul hotei.
Cum preparam ficatul ? Ficatul se lasa pe gratar atata timp cat dureaza ca marginile feliilor, sa devina albicioase (ceva mai facut) sau usor rozalii (putin in sange), dupa gustul fiecaruia. Un ficat facut prea mult va deveni tare, iar un ficat prea in sange poate fi greu tolerat de catre meseni. Personal, nu agreez ficatul in sange, dar nici ficatul facut pana se usuca.
Pastele fainoase aproape fierte, se iau cu o sita, fara a se scurge complet de apa si se adauga direct in tigaia cu sosul de rosii usor ingrosat.
Amestecul se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.
Amestecul se omogenizeaza folosind un cleste de bucatarie sau pentrru cine indrazneste (are oarece indemanare) prin manevrarea tigaii in scopul amestecarii, cum am vazut prin emisiunile TV. Cam grea miscarea (nu as zice ca o stapanesc).
Secretul pastelor unsuroase, intregi si moi ! Apa ramasa in paste va face ca acestea sa inglobeze sosul de rosii, pastele sa devina unsuroase, sa nu se lipeasca intre ele si sa se desavarseasca fierberea pastelor, dand preparatului o savoare deosebita.
Nu se recomanda ! Pastele fierte nu se scurg de apa, in sita, nu se clatesc cu apa rece (deoarece se curata tot amidonul), pentru a nu se uni intre ele si a deveni o masa compacta cand vor fi adaugate reci, in sosul de rosii.
Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse. Se decoreaza cu frunze intregi de busuioc. Cateva felii de sfecla rosie coapta pentru salata si conserve vor duce la un deliciu complet.
De la un asa festin, nu poate lipsi un pahar de vinul casei din smochine, rece, sec.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati maruntaiele, in retetarul bucatariei voastre. Ficatul in special, contine fier, care este benefic pentru organism. Maruntaiele bine gatite sunt un adevarat deliciu culinar. Gurmetii familiei vor fi multumiti ori de cate ori in farfurie se vor lafai maruntaie delicioase, cu garnitura potrivita.