Ficatei de curcan cu rosii, reteta rapida

Carnea si maruntaiele de curcan, desi sunt putin mai scumpe, au dever pe piata. Am vazut in ultimul timp, mai multe magazine deschise in orasul meu, dar si prin alte orase.

Ma bucur cand producatorii locali, romani, isi dau seama ca un anume segment de piata nu este acoperit cu produse autohtone si se lupta cu sistemul pentru a patrunde pe piata. De ce ungurii si slovenii pot si noi nu am putea ?     😛

Astept si carne de rata, gasca, strut, prepelita, vanat, etc.

Cu ceva timp in urma, niste producatori romani de branzeturi si produse din carne de porc/ vitel afumate, sositi din alt oras cu ocazia unei sarbatori locale, se vaitau la cumparatori, ca primaria nu le da voie sa vanda la taraba pusa intr-un anume loc din oras (ca si comerciant ambulant), decat cu ocazia unor targuri/ sarbatori locale, motivand ca acesti producatori nu detin autorizatie sanitar-veterinara pentru un spatiu comercial adecvat.

Poate normele europene nu permit vanzarea de branzeturi si afumaturi la taraba, poate producatorii trebuie sa se asocieze intre ei si sa-si vanda produsele numai in spatii special amenajate. Asa o fi, dar ma intreb de ce statul/ primaria, in speta, nu creaza facilitati fiscale si conditii pe banii nostri ai contribuabililor, sa amenajeze un spatiu corespunzator, in care producatorii autohtoni, din alte localitati sa nu fie obligati sa vanda permanent (ca in cazul unui spatiu inchiriat de acestia), doar atunci cand considera ei ca o pot face si doresc acest lucru. Exemplu ar fi modelul deja existent in hala de branzeturi, lapte, smantana, unt, in care producatorii autohtoni, localnici, isi vand produsele. Nu ar fi necesare decat alte 2-3 spatii in care sa vanda producatorii romani care nu sunt localnici, in schimbul unei taxe zilnice, la fel ca producatorii locali.

Multiple sunt caile de urmat ale tranzitiei acesteia spre economia de piata, multi sunt implicati in aceste afaceri profitabile doar pentru ei, dar este timpul ca si cetateanul sa fie bagat in seama.     😕

Ficatei de curcan cu rosii.
Ficatei de curcan cu rosii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ficatei de curcan, refrigerati, o felie de sunca afumata (ultima rezerva din porcarele pentru iarna), rosii proaspete, suc de rosii, ardei capia, ardei gras, gogosari, ceapa, usturoi, verdeata (patrunjel, busuioc, marar), ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru.

Legume pentru ficatei de curcan cu rosii.
Legume pentru ficatei de curcan cu rosii.

Ficateii de curcan se curata bine de ce au „uitat” procesatorii prin punga, alaturi de ficatei (pielite, mate, alte organe, etc.). Ficateii se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Ceapa uscata (nu strica si 1-2 fire de ceapa verde) se taie marunt si se caleste in ulei de masline. Cand ceapa s-a muiat, fara a se cali pana devine aurie, se adauga jumatate din usturoiul taiat fin.

Ceapa tocata fin, la calit, pentru ficatei de curcan cu rosii.
Ceapa tocata fin, la calit, pentru ficatei de curcan cu rosii.

Ardeii, gogosarii si ardeii capia se taie felii subtiri si se adauga peste ceapa calita. Se foloseste o lingura de lemn pentru omogenizarea amestecului de legume.

Ce bogatie de culori iti bucura ochiul si ce parfum de legume proaspete te invaluie ! Nu trebuie sa te declari gurmand pentru a le percepe.     😀

Legumele calite pentru ficatei de curcan cu rosii.
Legumele calite pentru ficatei de curcan cu rosii.

Rosiile (de culoare rosie si galbena), se curata de pielita cu varful unui cutit bine ascutit, avand grija sa nu risipim pulpa. Unii mai simandicosi ar scoate semintele.    🙂     Eu nu o fac chiar daca te mai poti trezi printre dinti cu ceva seminte in timpul praznicului care va urma.     🙁

Rosiile se toaca felii subtiri si se adauga peste legumele calite.

Sanatatea nu este o joaca ! Nu este nicio greseala daca rosiile nu se curata de pielite, ba chiar as zice, ca se pastreaza toate vitaminele.    😕

Rosii tocate felii subtiri, adaugate peste amestecul de legume calite pentru ficatei de curcan cu rosii.
Rosii tocate felii subtiri, adaugate peste amestecul de legume calite pentru ficatei de curcan cu rosii.

Se adauga si restul de usturoi si se amesteca cu lingura de lemn. Se lasa la foc potrivit pentru ca rosiile sa-si lase sucul si sa se obtina un sos delicios.

Amestecul de legume se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Sunca afumata se taie bucati mici si se prajeste, la foc potolit, intr-o tigaie cu margini inalte, pentru a nu stropi pe jos cu untura si a crea discutii cu consoarta.     🙁

Micul secret al bucatarului ! Afumatura va conferi preparatului un gust deosebit.     😛

Feliute de sunca afumata care se calesc pentru ficatei de curcan cu rosii.
Feliute de sunca afumata care se calesc pentru ficatei de curcan cu rosii.

Ficateii de curcan, scursi de apa, se prajesc la foc moderat, in untura incinsa, lasata de feliutele din sunca de porc afumata, prajite anterior.

Prajire ficatei de curcan in untura pentru ficatei de curcan cu rosii.
Prajire ficatei de curcan in untura pentru ficatei de curcan cu rosii.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si crengute de cimbru verde/ uscat.

Secret bine pastrat, numai pentru gurmanzii profesionisti ! Cand ficateii sunt aproape prajiti (dupa ce au fost intorsi pe cealalta parte), se stropesc cu vin alb, sec, care dupa evaporarea alcoolului va invada prajeala cu dulcele fructului de strugure.

Rosiile si-au lasat sucul si sosul fierbe. Se adauga jumatate din verdeata tocata marunt.

Verdeata adaugata in sosul de rosii pentru ficatei de curcan cu rosii.
Verdeata adaugata in sosul de rosii pentru ficatei de curcan cu rosii.

Ficateii prajiti se adauga in sosul de rosii si se da in cateva clocote.

Adaugare ficatei prajiti in sosul de rosii pentru ficatei de curcan cu rosii.
Adaugare ficatei prajiti in sosul de rosii pentru ficatei de curcan cu rosii.

Ficateii trebuie sa stea in sos cateva minute si sa fiarba impreuna cu sosul pentru a se omogeniza gusturile. In acest timp, sosul se va ingrosa si nivelul de lichid va scadea.

Daca sosul este cam sec, se adauga putin suc de rosii cum face sotia mea. Se mai da in 2-3 clocote.

Sosul de rosii a scazut si s-a ingrosat, pentru ficatei de curcan cu rosii.
Sosul de rosii a scazut si s-a ingrosat, pentru ficatei de curcan cu rosii.

Preparatul se serveste cald, cu mamaliga calda.

Mamaliga pentru ficatei de curcan cu rosii.
Mamaliga pentru ficatei de curcan cu rosii.

Preparatul se poate servi cu o garnitura de cus-cus sau orez (pilaf cum stiu eu).

Un pahar de vin alb, sec, rece (vinul casei din smochine), va face preparatul si mai delicios.

Smantana adaugata pe ficatei de curcan cu rosii.
Garnitura de cus-cus pentru ficatei de curcan cu rosii.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am vazut multa lume care se uita putin cam ciudat la tine, cand te aud ca ceri vanzatoarei, maruntaie. La inceput am crezut ca au impresia ca vreau sa cumpar tacamuri. Intre noi fie vorba, tacamurile de curcan sunt nemaipomenite pentru o ciorba de potroace In timp, mi-am dat seama ca majoritatea dintre cei mirati, nu stiu sa pregateasca maruntaie, nici de pasare, dar nici de porc sau vitel. Cum mie imi plac maruntaiele si pregatesc pentru familie ori de cate ori se „comanda” un preparat din acestea, fac destul de multe retete, unele scrise deja pe acest blog, altele care le voi scrie in viitor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *