File de pangasius in aluat de bere

Cum apare un produs nou pe piata, care se vinde bine si nu este deosebit de scump, cum apar si tot felul de articole de presa, comentarii, strambe, barfe, etc., al caror rost nu il inteleg, decat daca concurenta cauta prin mijloace nu prea ortodoxe, sa faca fata, cu produsele proprii, de o calitate, insa, indoielnica.

Este si cazul pestelui Pangasius, adus din Vietman si care a invadat piata romaneasca. Am primit si eu pe e.mail, de la un necunoscut binevoitor (?!), un articol tradus in limba romana, dintr-un ziar strain, care batea moneda pe faptul ca acest peste creste asa de mare, deoarece se hraneste cu cadavre. Asa o fi, nu contest, ca doar fluviul Mekong este ditamai apa, care uda jumatate din teritoriul Vietnamului. Cum in apa, popoarele isi arunca resturile menajere, de cand lumea, chiar daca in civilizatie se vorbeste (!?) despre epurare, nu mai este un secret pentru nimeni, ce pluteste pe apa si ce se ascunde prin adancuri. 🙂

La noi la romani este o vorba care spune ca daca apa trece peste 10 pietre, atunci ea este limpede, curata, epurata, tratata si buna de baut. 😀  Departe de mine gandul de a recomanda cuiva, consumul apei, direct din raurile care trec prin luncile si pasunile patriei. Dar pana la a zice sa nu mananci pangasius pentru ca este prins in Mekong, mi se pare drum cam lung.

De altfel, ma intreb, cand asazisii specialisti straini vor recomnada cu tarie, sa nu mai consumam deloc carne de porc, pentru ca acest animal, crescut mai ales in gospodarii particulare, se hraneste cu te miri ce (ghici cu ce ?!) si de aia creste asa mare si este atat de gustoasa carnea de porc. 8)

Sa nu uitam pasarile domestice, ca ele se hranesc si cu rame, iar in „plimbarea” lor prin cotete, se murdaresc de gainat si de ce nu, il si consuma. 8)

Carcoteli si nimic mai mult.  😛

Am descoperit de curand file de pangasius, congelat, un peste alb, gras, deosebit de gustos, care preparat cum se cuvine poate deveni ceva frecvent in alimentatia oricui, care doreste sa se mentina, in haine, viguros si sanatos. 😀

 Lasi pestele sa se dezghete in frigider, la rece. Fieleul de peste fiind de grosime corespunzatoare, il portionezi in bucati de marimea care iti convine, avand grija sa tai carnea in „strap”, adica inclinat, pe latimea fileului de peste, plecand de la coada spre cap. Taind astfel, pestele nu se rupe cand il prajesti sau il pui pe gratar.

Bucatile de file de pangasius le pui la macerat, intr-un amestec de ulei de masline, sare si piper, proaspat macinate, cimbru, zeama de lamaie, frunze de busuioc. Lasi sa se macereze, in frigider, la rece, 2 ore.

file de pangasius in aluat de bere

Prepari un aluat din 100 ml bere proaspata, 1 ou, 3 linguri de faina, sare si piper, proaspat macinate. Aluatul trebuie sa curga, nu trebuie sa fie prea gros. Aluatul se face fluid adaugand berea in portiuni sau punand pe rand, faina, cate o lingura si amestecand cu telul.

Secret ! Aluatul facut cu bere neagra este mult mai potrivit pentru peste, in sensul modului de prajire si a gustului deosebit pe care il transmite pestelui.

Incingi ulei de floarea soarelui, in care ai pus o lingura de unt, intr-o tigaie adanca. Pentru o prajire uniforma, ai nevoie de mai mult ulei in tigaie, cam 1 cm strat de ulei.  Pui 2 catei de usturoi, cateva firisoare de ardei iute, 2-3 frunze de menta verde sau cateva fire de rozmarin verde si le calesti in uleiul incins. Nu le lasi sa se arda si le scoti din uleiul incins, folosind o sita.

Dai pestele prin aluat si il pui treptat, in uleiul incins, fara sa-l arunci in tigaie 😛 . Fileul de peste dat prin aluat se prelinge usor in uleiul incins, intai cu un capat al fileului si apoi treptat cu toata bucata. Nu iti trebuie decat fractiuni de secunda ca sa pui o bucata de peste in tigaie. 😛

Pestele se prajeste la foc potrivit, chiar mic, 4-5 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste usor. Nu da focul mare, pentru ca risti sa nu se faca pestele, doar sa se arda aluatul. Pestele este facut daca incercand cu varful cutitului, acesta patrunde usor dintr-o parte in alta a pane-ului.

file de pangasius in aluat de bere 1

Pestele se serveste fierbinte cu lamaie si/ sau mujdei de usturoi, cu garnitura de cartofi prajiti. Peste cartofii prajiti se poate rade niste cascaval. Un pahar de vin alb sec, nu poate lipsi. Oricum, cand prepari pestele trebuie sa-ti faci de lucru si mai iei cate o inghititura de vin sau termini sticla de bere, ca doar nu o sa arunci ce a ramas in sticla. 😛

Secret ! La peste prajit, se potriveste de minune, un mujdei facut cu usturoi verde, taiat marunt si frecat cu sare grunjoasa, ulei de masline sau ulei din cel in care ai prajit pestele si otet din mere si miere.

Pofta buna, voi gurmanzi de pretutindeni ! Nu-i asa ca v-a placut pestele ? Nici timp nu v-a luat prea mult, pentru a pregati reteta. Uitati-i pe turcii din coltul strazii, care va ofera la preturi nesimtit de mari, o bucatica de peste prajit, infipta intr-un codru mare de paine. Ca sa va faceti curaj, intrebati turcul, la cate felii de peste prajit, schimba uleiul in care il prajeste. 8)

Un comentariu

  1. As a manufacturer in promotional textile products our company, established in 1995 in Istanbul and since its establishment we developed our quality and items on the base of customers satisfaction and supply their demands.
    We can supply all textile promotional products including caps and hats, switshirts, tshirts, working cloths, bags, scarf, etc. . . Our main principle is to develope bussines relations mutually beneficial. We foxed on producing all kinds of promotional baseball caps with our strong infrastructure in terms of printing techniques and manufacturing different models. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *