file' uri de crap macerate, cu porumb la gril ul cuptorului electric (8)

File’-uri de crap macerate, cu porumb, la gril-ul cuptorului electric

Nicio masa fara peste – era o lozinca care te intampina pe vremuri, cum intrai in orice alimentara. Nu mi-am propus, sa dezbat pe tema mancarii restrictionate in acele vremuri. Le-am trecut pe toate si cu bune si cu rele, ne-am descurcat (asa o face romanul de cand se stie), ne-am crescut copiii si i-am tinut pe la scoli in ideea de a-i pregati mai bine pentru viata, fara a ne gandi la vremurile care vor urma.

Revenind la peste, am stiut intotdeauna ca pestele este un ingredient valoros in bucatarie si nu trebuie sa lipseasca din retetarul unei familii, daca isi doreste sa aiba copii sanatosi. Am incercat, sa diversificam in familie, retetele cu preparate din peste. Marturie sunt multele retete cu peste scrise pe acest blog.

In sursele mele de inspiratie culinara, sunt la putere retetele cu ciorba/ bors de peste, saramura de peste, peste prajit, rasol de peste, peste la cuptor. Am cautat, sa diversific aceste retete, adaugand ingrediente noi si abordand diferit prepararea.

Din retetarul familiei mele ! In multe retete, deja scrise pe acest blog, am incercat si vreau, sa cred, ca am si reusit, sa pregatesc preparate noi, nu neaparat sofisticate, vazute sau citite, placute si primind provocarea culinara, de a le pregati, pentru a le testa, sa vad ce imi iese. Rareori, am copiat reteta intocmai. Am folosit ingrediente de-ale noastre, romanesti si am insistat pe stilul propriu de abordare a oricarei retete. In aceasta categorie pot sa mentionez – dorada cu legume la cuptor, praz umplut cu carne de peste, pastrav somonat pane’ cu pene si sos de rosii, salata orientala cu ton si oua de prepelita, rasol de stiuca cu sos de hrean si smantana, cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli, cod cu salata de legume facute la abur, ciorba de perisoare din peste, nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti, pane’-uri din file’ de ton cu spanac si ou ochi, marinata din scrumbie de Dunare, somon la cuptor cu sos de praz si smantana, supa mediteraniana cu fructe de mare si peste, somon la cuptor cu garnitura de cannelloni umplute cu ciuperci.

file' uri de crap macerate, cu porumb la gril ul cuptorului electric (8)

File’-uri de crap macerate, cu porumb si cartofi, la gril-ul cuptorului electric al aragazului.

Ingrediente de trebuinta in reteta: file’-uri de crap, porumb, cartofi, usturoi, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, zeama de lamaie.

Macerarea file’-urilor de crap.

Prefer sa cumpar pestele intreg si sa mi-l curete grosier la pescarie. Acasa il terminam de curatat, il spalam bine sub jet de apa rece, il lasam sa se scurga si il tamponam cu hartie absorbanta.

crap la cuptor, cu legume Copy

Crap intreg, la 1,6 Kg, proaspat.

Pestele cumparat intreg iti ofera posibilitatea de a-l pregati intreg sau sa-l portionezi si sa faci ce ti-ai dorit, dar neaparat si ciorba din cap si coada. Restul de peste il filetez (pun la ciorba si sira cu ceva carne ramasa) sau il tai medalioane (carne cu os), iar medalioanele se taia in doua, pe langa sira.

File’-urile din crap se pun la macerat in amestec de ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, catei de usturoi, fulgi de ardei iute.

Pestele se lasa la macerat 1-2 ore, minim o jumatate de ora, cand gospodina este in criza de timp.

file' uri de crap macerate, cu porumb la gril ul cuptorului electric (2)

File’uri din crap puse la macerat.

File’-urile de peste se intorc de cateva ori in amestec, in timpul macerarii.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.

  • file’uri de crap/ fitofag/ platica/ caras,
  • cartofi mari,
  • drugi de porumb crud/ porumb congelat si vidat,
  • ulei de masline extravirgin,
  • zeama de lamie.

Macerare porumb si cartofi.

In reteta, am folosit drugi de porumb crud si cartofi albi.

Drugile de porumb se rup in bucati potrivite ca marime.

Cartofii curatati de coaja se taie felii mai groase.

Porumbul si cartofii se pun la macerat in amestec de ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, catei de usturoi, fulgi de ardei iute.

Cu cat se lasa mai mult timp la macerat, cu atat legumele se vor coace mai repede si savoarea va fi mai pronuntata. De regula, macerarea legumelor dureaza atata timp cat dureaza si macerarea pestelui.

file' uri de crap macerate, cu porumb la gril ul cuptorului electric (1)

Macerarea porumbului crud si a cartofilor.

Pregatirea pestelui si a legumelor pe gril-ul cuptorului electric al aragazului.

Intr-o tava de copt, pe hartie de copt, se pun file’-urile de crap, bucatile de porumb si feliile de cartofi.

Lichidul de macerare se adauga pe pestele si pe legumele din tava de copt.

file' uri de crap macerate, cu porumb la gril ul cuptorului electric (3)

In tava de copt, pe hartie de copt, s-au asezat file-urile de crap, bucatile de porumb si feliile de cartofi.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului electric, pe treapta a 5-a a cuptorului. Se fixeaza programul de coacere la gril, fara ventilatie si temperatura de 280 grade C.

Secretul gospodinei ! Temperatura la gril este mare si exista riscul arderii legumelor. Prin geamul cuptorului electric se urmareste mersul prepararii. Culoarea pestelui trece repede de la rozaliu spre alb (10-12 minute, dupa grosimea file’-ului de peste). Nu este obligatoriu, sa se intoarca pestele in tava (s-a asezat de la inceput cu pielea pe hartia de copt). Pestele se scoate din tava, imediat ce si-a schimbat culoarea. Se pastreaza cald, intr-un bol acoperit.

file' uri de crap macerate, cu porumb la gril ul cuptorului electric (4)

Tava de copt cu pestele si legumele asezate in tava este in cuptorul aragazului electric.

Porumbul si cartofii (dupa cum sunt de cruzi) se pot coace mai greu. Legumele se intorc in tava de copt folosind un cleste de bucatarie.

Pentru a se mentine pestele cald, in ultimele 2-3 minute ale frigerii legumelor, file’-urile de peste pastrate in bol acoperit, se reintroduc in tava de copt.

file' uri de crap macerate, cu porumb la gril ul cuptorului electric (6)

Pestele si legumele sunt gata pregatite.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Macerarea file’-urilor de crap.
  • Macerare porumb si cartofi.
  • Pregatirea pestelui si a legumelor pe gril-ul cuptorului electric al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse.

file' uri de crap macerate, cu porumb la gril ul cuptorului electric (7)

File’uri de crap macerate, cu porumb si cartofi la gril-ul cuptorului electric al aragazului – preparatul este gata servit.

Cateii de usturoi pusi in coaja la copt, se storc de miez care se intinde pe pestele cald, rumenit.

Optional ! Nu este nicio greseala, daca la acest preparat, se serveste mujdei de usturoi verde.

Aceasta reteta (descoperita prin arhiva mea cu poze, pentru a gasi ceva nou, de scris) am pregatit-o pe la sfarsitul lui septembrie cand se gaseau drugi cu porumb crud si rosii galbene pe tarabe.

La acest preparat, am servit o salata de rosii galbene, castraveti si ceapa, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin.

file' uri de crap macerate, cu porumb la gril ul cuptorului electric (5)

Salata de rosii galbene.

De la un asa festin culinar, nu putea lipsi un pahar cu vinul casei din smochine, mana a 2-a, mai putin aspru si usor mai dulce.

ficatei de gasca cu humus (8)

Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pestele din retetele voastre. Bine pregatit, pestele pe langa faptul ca este sanatos, poate fi si deosebit de savuros. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *