O data cu trecerea sarbatorilor de iarna cand tot romanul se lupta fara menajamente cu preparate grele avand ca ingredient principal carnea de porc si tot felul de porcarele pregatite pentru iarna, se impune si un respect culinar pentru propriul nostru organism. Sa nu exageram totusi, impunandu-ne o dieta drastica, chiar daca organismul nostru ne-ar putea multumi putand sa lupte astfel, macar o luna de zile, ceva mai usor, cu colesterolul.
Avantaje pentru propria familie ! Pestele cumparat/ prins (ce vremuri d’le erau o data cand de 2-3 ori pe luna mergeam pe balta !?) in perioada cand se formeaza icrele mari te imbogateste cu icre pentru tot anul, icre pe care le pregatesti in propria bucatarie ori de cate ori ai pofta, doar cu ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui, zeama de lamaie si apa minerala (ca sa se umfle si sa devina pufoase), fara gris si ce mai adauga comerciantii de prin market si pescarii.
In aceasta perioada, pestele poate fi ingredientul favorit pentru orice gospodina ! Retetarul familiei mele este bogat in preparate pe baza de peste. Preferam pestele proaspat, neeviscerat, la 1-1,5 Kg/ bucata, cumparat direct din pescarie (scrumbie de Dunare, crap, somn, pastrav, platica, biban, stiuca, caras). Pe la sfarsitul lui februarie, bibanul si pastravul sunt plini de icre. Carasul si platica au icre mari pe la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie. Cu atat mai avantajos este pentru propriul buzunar daca pestele cumparat din pescarie are icre.
Pregatim ciorbe – ciorba de peste, supe – supa mediteraniana cu fructe de mare si peste, saramura – saramura de biban, peste prajit – cotlet de crap parajit cu paste si creveti. peste la gratar – cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici, peste la cuptor – plachie de crap cum ii placea tatalui meu, peste la abur – cotlet de crap cu legume la abur, rasol de peste – rasol din cap de somn.
Salatele cu peste – salata din scrumbie de Dunare marinata, cu maioneza, aperitivele – tartine rapide cu peste, mancaricile – ardei umpluti cu peste, chiftelute din peste, marinate; tarta – tarta cu peste si placinta – placinta cu peste, conservele pentru iarna – marinata din scrumbie de Dunare, toate retetele pregatite in familie sunt adevarate delicii culinare.
Destul de rar gasesti prin galantare, avat si mreana sau sardine si pastrav somonat.
Nu ocolim nici pestele mai scump, adus de peste mari si tari care este expus prin galantare precum adevaratele trofee (pretul este de multe ori prohibitiv), tot proaspat, dar portionat (cotlet) in bucati ceva mai subtirele – ton si somon.
Pestele congelat este o alternativa convenabila daca in pescarie nu gasesti pestele proaspat, preferat. Pregatim macrou sau cod alb – chiftelute de peste.
Nu ocolim nici conservele de ton, sardina, sardinela, pestele afumat sau pestele marinat.
Ingrediente de trebuinta in reteta: file’ de fitofag/ file’ de crap, radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), cartofi, praz, catei de usturoi, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, piper boabe, cimbru uscat, oua de gaina, malai, lamaie.
Radacinoasele si cartofii se curata de coaja si se feliaza subtire, precum cipsurile folosind scula speciala de curatat. Se pot taia fin, rondele, folosind cutitul bucatarului (ceva indemnare ar fi bine venita) sau se pot trece prin razatoare pe ascutisul care feliaza. Prazul se taie rondele subtiri.
Legumele astfel feliate se pot tine in saramura slaba cca. 1 ora (nu este o greseala daca se tin mai mult, cipsurile vor fi mai crocante) sau se adauga intr-o tava de copt in care s-a intins hartie de copt.
Ingredients
- file’-uri de fitofag,
- legume (radacinoase, cartofi, praz, usturoi),
- oua de gaina,
- malai,
- lamaie,
- ulei de masline extravirgin.
Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin. Se adauga coaja de lamaie/ portocala data pe razatoarea fina.
Legumele se amesteca folosind o lingura de bucatarie si se introduc in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit spre foc mare pentru maxim 15 minute.
File’-ul de fitofag se curata bine de oase si se portioneaza in felii subtiri de 1-1,5 cm grosime.
Directions
- Curatare radacinoase si cartofi de coaja, taiere ca cipsuri. Feliere praz sub forma de rondele.
- Asezonare legume feliate si puse intr-o tava de copt, pe hartie de copt, cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat. Adaugare ulei de masline extravirgin si coaja de lamaie. Amestecare legume in tava de copt.
- Portionare peste in file-uri de 1-1,5 cm grosime.
- Tavalire file’-uri prin malai si oua batute. Asezare file’-uri, departate intre ele, intr-o tava de copt, pe hartie de copt unsa cu ulei de masline.
- Coacere legume taiate ca cipsuri, impreuna cu file’-urile de peste, fiecare asezate in tavi separate, in cuptorul incins al aragazului, la foc mare. Se urmareste ca pestele si legumele sa devina crocante si sa nu se usuce/ sa nu se arda.
- Asamblare preparat pe farfurii intinse. Preparatul se serveste cu lamaie.
Fileu’-urile de fitofag se tavalesc prin malai.
File’-urile de fitofag tavalite prin malai se dau prin oua de gaina, batute cu telul sau cu furculita.
Oarece secret culinar ! In ouale batute se pune putin lapte dulce, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se pot pune si seminte de susan alb si/ sau susan negru.
File’-urile de fitofag tavalite prin malai si trecute prin oua batute se pun intr-o tava de copt, pe hartie de copt unsa cu ulei, lasand goluri maricele intre file’-uri pentru a se putea rumeni pestele in cuptor.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru cel mult 30 de minute.
A nu se uita ! Pestele si legumele pot fi introduse in acelasi timp in cuptorul aragazului, dar legumele trebuie scoase primele, imediat ce s-au facut.
Se urmareste prin geamul de la usa cuptorului sa nu se arda/ sa nu se usuce legumele. Se urmareste si coacerea pestelui, sa se rumeneasca omogen.
Pe legumele crocante/ cipsuri, cat timp sunt calde se adauga zeama de lamaie si dupa gust, ulei de masline extravirgin.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse.
Preparatul se seveste cu zeama de lamaie si cu un pahar cu vin alb, sec, alaturi.
De ce nu ? Nu este nicio greseala daca la acest preparat se serveste mujdei de usturoi si mamaliga calda spre multumirea, de-o potriva, atat a gurmanzilor profesionisti cat si a gurmetilor de ocazie.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Respectand cat mai des posibil vechea lozinca – „Nicio masa fara peste !”, sanatatea voastra va fi buna spre excelent, iar pe doctori ii veti deranja tot mai rar.