O data cu venirea toamnei, preparatele din carne de porc sau carne de berbec isi reintra in drepturi, usor, usor, in detrimentul carnii de pui, aparand tot mai diverse, preparatele de sezon, pe meniul bucatarilor care vor sa respecte sezonul rece, in propria bucatarie.
De-ale sezonului rece ! Preparate taxate cu mai multe calorii, retete mai elaborate, garnituri din cartofi sau din varza murata, muraturi taranesti sau muraturi in otet.
Apar, in meniuri, pastramele din carne de oaie si/ sau din carne de porc, servite alaturi de ulcele cu must, care abia inteapa la limba si fripturile din carne de porc sau fripturile din carne de oaie, preparate la cuptor, cu sau fara sosuri, insotite de carefe cu vin rosu, din anul curent.
Ingrediente de trebuinta in reteta: o fleica de porc, impanata cu grasime, la 1-2 Kg; un carnat afumat si/ sau o bucata de costita afumata, cartofi mai mari, din cei rosii; ceapa, usturoi, verdeata (patrunjel, marar, busuioc), cimbru uscat, sare grunjoasa, piper boabe, vin alb sau vin rosu, sec.
Fleica de porc, taiata sau nu, in bucatoaie mari (dupa marimea vasului in care se prelucreaza), se prajeste la foc iute, intr-o tigaie cu marginile inalte, ca sa nu se supere consoarta, ca sare grasime pe jos, prin bucatarie. 😀 Crusta aurie, formata pe carnea grasa, va retine, in interiorul bucatii de carne, tot mustul acesteia. Practic, carnea va fierbe in suc propriu, pentru cateva minute, cat dureaza perpelirea pe ambele parti, ale bucatilor de carne.
A nu se uita de colesterol ! Bucata de carne va fi impanata cu grasime, nu avand grasime de 2 degete, atasata la 1 deget de carne. 😕 La prajirea bucatilor de carne nu se mai foloseste alta grasime. Are destula carnea de porc.
In timpul prajirii, bucatile de carne se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat, cimbru uscat.
Carnea prajita la suprafata, cat sa faca o crusta aurie, se scoate din tigaie.
In sosul ramas in tigaie se rumenesc cateva ciuperci albe, taiate in patru sau felii, daca sunt mai mari.
Se toaca o ceapa uscata, rondele. Doi catei de usturoi se feliaza subtire. Se taie in cuburi, cateva feliute dintr-un ardei rosu.
Cartofii se fierb de jumatate, in coaja, in apa rece, cat sa intre varful cutitului.
De tinut minte ! Cartofii rosii se fierb, fara a se faramita, iar coaja se curata usor. Cartofii albi sau galbeni, chiar daca sunt mai gustosi, prin fierbere, se faramiteaza. 8)
Cartofii se lasa sa se raceasca putin pentru a putea fi curatati de coaja. Se feliaza in rondele, groase de 1,5 cm.
Cartofii feliati se aseaza pe fundul unei tavi din inox, unse cu putina untura de porc. Daca a ramas grasime in urma prajirii ciupercilor, un adevarat gurmand nu va ezita sa foloseasca aceasta grasime, pentru a unge tava. 😛
Cartofii se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat, cimbru uscat.
Ceapa, usturoiul si ardeiul se calesc pe jumatate, in tigaia de teflon, in putina grasime de porc sau in ulei de floarea soarelui. Se amesteca cu ciupercile deja calite.
Legumele si ciupercile se pun deasupra cartofilor, in tava de inox.
Dupa gust, se asezoneaza suplimentar, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Se taie 2-3 frunze verzi de busuioc, mai mare, care se imprastie peste legume si cartofi.
Bucatile din fleica de porc se aseaza deasupra legumelor. Se stropeste carnea cu cateva linguri de vin alb sau vin rosu, sec.
Pentru un gust deoasebit ! Gurmanzii profesionisti nu vor ezita sa puna printre bucatile de fleica de porc, cateva bucati de carnat afumat si sau costita afumata (cumparate de la producatori – tarani), al caror gust va inobila preparatul cu atata miros de fum cat sa te introduca in sezonul porcarelelor, ce va urma.
Tava de inox se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 25-30 de minute.
A nu se omite ! Se urmareste, prin fereastra cuptorului aragazului, sa fie focul numai bun, pentru a nu se arde cartofii si legumele si sa se patrunda bine carnea de porc. A se urmari ca grasimea din carne, sa se scurga pe cartofi si pe legume.
Preparatul se serveste cald, avand grija sa se picure (sau sa se toarne cu lingura 😛 ) si niste sos (format in timpul coacerii la cuptor), peste bucata de carne, feliata, din farfuria fiecaruia dintre meseni si peste garnitura de cartofi, taranesti.
Oare ? Rezista vreun pofticios sa nu moaie in sos, cu o felie de paine calda ? Greu de crezut. 8)
Nu uitati de un pahar de vin rosu, sec, din struguri, alaturi de farfuria cu friptura. Daca productia proprie este gata, atunci chiar te poti lauda. 😛
Merge si cu must, care pisca la limba. Chiar si o bere rece este bine venita.
Nu s-au facut muraturile taranesti, in saramura sau castravetii si gogosarii la otet ? Pacat. 🙁
Nu disperati, nu intrati in panica ! Merge foarte bine si o salata de sezon, de toamna tarzie (rosii, castraveti, ceapa, ardei, usturoi, verdeata, ulei de masline, otet de mere si miere, sare grunjoasa, piper proaspat macinat).
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cand camara este plina, gospodinele sunt fericite. Nu ca nu s-ar gasi prin market, tot felul de preparate, din legume, pentru sezonul rece. Pentru cui ii place gustul acestora. 🙁 Orice efort, toamna, este rasplatit din plin, in sezonul rece, care va urma. Asa zice traditia pe la noi, romanii.
cu vinul din struguri-esti celebru